úvod blog Obsah Pohybotéky

Obsah Pohybotéky

V Pohybotéce najdete lekce zaměřené na celé tělo. Do všech svých lekcí vkládám sebe, své umění, zkušenosti, znalosti, otázky na tělo a zamyšlení. Lekce připravuji s láskou a radostí. Vedu vás ke vnímání sebe samých, k sebe-uvědomění, což následně vede k sebe-vědomí a to už je jen krůček k sebe-léčení. Nechte se inspirovat, ale nejvíc poslouchejte své tělo. Vítejte i v mém světě. 

Mám se skvěle ve svém těle....... Pohyb je lék........ Lépe cvičit než operovat........ Jinak nově, pohyb v do-mě....

Reference zde: Co se lidem na Pohybotéce líbí? 

S létem přišlo loučení a oslavné vzpomínání. Ukončila jsem web pilatesnovotna.cz, na kterém běžel můj úplně první online kurz Pilates. Více o ukončení webu zde: Konec pilatesnovotna.cz - Děkuji. Jako projev vděčnosti a takovou oslavu a zavzpomínání budu vám sem nyní vkládat jednotlivé lekce z tohoto Pilates kurzu nazvané Pilates 2012. Podívala jsem se na lekce znovu a vyhodnotila jsem, že to stále jsem já i když nyní už starší, zkušenější, bohatší o další vzdělání a léta praxe, které do nových lekcí promítám. Současné lekce ještě víc vedu do vědomí sebe, ale i tyto jsou hodnotné a přináší sebepoznání, úlevu od bolestí a vnímání svého těla v pohybu nově.  Budu ráda, když se mnou zavzpomínáte na mé online začátky a zacvičíte si.

Pilates 2012 - Síla a mobilita celého těla - 23 min. Posílíme svaly kolem kyčelních kloubů. Svalová spolupráce při síle rukou, břicha a zad. Rotace hrudníku a tím uvolnění blokád v hrudní páteři a žeber.

Pilates 2012 - Mobilita horního hrudního úseku a krční páteře - 25 min. Kliky na svalovou spolupráci v oblasti hrudníku, dále rozhýbání hrudníku do záklonů a samozřejmě síla břišních svalů. 

 

Pilates 2012 - Dynamická síla celého těla - 23 min. Tato lekce propojuje sílu v pohybu celého těla. Trénink na to, jak se pohybujeme při běžných činnostech.

 

Pilates 2012 - Stabilizace a síla lopatek, hrudníku a krční páteře - 24. min. Rozvineme zkušenosti z lekce o stabilizaci lopatek a přidáme k tomu ještě sílu. Rozhodně zapojíme i cviky na břicho a doplníme mobilitou kyčelních kloubů. Pružnost a stabilita vede k síle a sebe jistotě nejen nejen tělesné, ale i v životě. Otázka: Co pro vás znamená stabilita?

Pilates 2012 - Stabilizace lopatek, hrudníku a krční páteře - 27 min. Abyste si odlehčili krční páteři, ulevili od bolestí hlavy je potřeba si uvědomit postavení ramen i lopatek. Touto lekcí vás budou provázet cviky na uvědomění si postavení ramen, lopatek a krční páteře, doplněné o sílu břišních svalů.

Pilates 2012 lekce pro celé tělo - 22 min. Píše se rok 2012 a já jsem natočila svůj první online kurz. Nyní jsem si jednotlivé lekce pustila znovu a s potěšením uznala, že se podle nich stále dá dobře cvičit. Zahajuji vzpomínkové lekce. Užijte si cvičení a napište mi, jak se vám podle nich cvičí. Lekce pro celé tělo, nechte se překvapit co přinese. Ps. omluva, ještě jsem neměla mikrofon, na zvuku je to trochu znát.

Lehká večerní jóga - 30 min. Seznamte se s fyzioterapeutkou Bc. Anetou Soukupovou a jejím pojetí jógy - fyziojógy, Jemná, lehká, občerstvující lekce pro večerní zklidnění, pro usazení se v těle po pracovním dni. 

ROZHOVOR - Mgr. Iveta Kučerová - Prsa starost i radost - 80 min. Velmi osobní, upřímný, niterní rozhovor s Ivetou Kučerovou autorkou projektu Zdravá a šťastná prsa. Iveta nechala nahlédnout hodně hluboko do sebe, do svého příběhu, který vypráví její nález v prsu. Co všechno si uvědomila, jakou cestu volila, co pro sebe a své zdraví udělala, které metody ať medicínské, nebo i jiné využila, to vše v rozhovoru zaznělo. Na své cestě za zdravím si uvědomila, jak malá a někdy i zkreslená informovanost žen v souvislostech primární prevencí je. Na základě vlastní zkušenosti vytvořila kurz Zdravá a šťastná prsa, který následně přenesla i do online podoby. Její poselství je spojeno s primární gynekologickou prevencí. Mimo jiné je i certifikovanou lektorkou Školy pánevního dna 3x3, autorka projektu Živá a krásná a Živá radost. Více o projektech: https://online.zivaradost.cz/o-prsech-a-peci, www.ivetakucerova.cz www.zivaradost.cz

ROZHOVOR - Od sukní k pánevnímu dnu - 20 min. Rozhovor, který se mnou vedla Eva Bartáková terapeutka šatníku a duše. Zaujala jsem jí svou fotkou, na které mě viděla, že nosím sukni na běžky, i sjezdovky. Vznikl z toho náramný rozhovor nejen o sukních, ale především o ženství a o tom jaký vliv na nás má oblečení. A nešlo jinak než že jsme se podívaly i na to jak s tím vším souvisí pánevní dno. Rozhovor mi přišel krásný i přesto, že mu chybí konec, těsně před koncem se něco pokazilo a ani kvalita obrazu není bůhví jaká, přesto se mi líbí. Přeji příjemné poslouchání.

ROZHOVOR - Bc. Silvie Krčmová - Jizvy a souvislosti v těle - 90 min. Rozhovor s fyzioterapeutkou Silvií Krčmovou měl být čistě jen o jizvách, které máme po operacích, úrazech, či jiných zraněních, nebo i jen po drobných i laparoskopických zákrocích. Ale je komplexnější, je o fasciích, o životě, o poznávání, chápání souvislostí, o vědomí a uvědomování si, o životních změnách. To vše naše jizvy nesou. Jizvy v našem těle ovlivňují pohyblivost, ale i souvisí třeba i s nevysvětlitelnými bolestmi.

12. Chůze - 25 min. - Chůze je nejdokonalejší pohyb, který buď bude podporou pro naše zdraví, nebo to bude jinak. Naučte se vnímat své tělo při chůzi. Aby byla chůze taková, jaká má být, potřebujeme k tomu rotující hrudník i pánev, které spojuje scelené břicho a aktivní pánevní dno včetně chodidel. Chůze pro zdraví našeho pánevního dna, pro podporu scelení diastázy a tím šťastná bedra i hrudník.

11. Si, bedra a kyčle - 36 min. - Rozpohybujeme, rozdýcháme, uvolníme a pak i nově zpevníme oblast SI a beder tak, aby těmto místům bylo dobře.

 

10. Masáž zad o zeď - 10 min. Jednoduchá, praktická, rychlá to je masáž míčkem o zeď. Pro úlevu, pro oživení, rozproudění, ale i pro nabuzení při únavě. Masírujte se a udělejte svému tělu dobře.

 

9. Hrudník a kyčle - 50 min. Náš hrudník bývá po běžném dni ztuhlý a sevřený ať už z toho, že dlouho sedíme, nebo povrchně dýcháme, případně i z různých stresových každodenních prožitků. A naše kyčle na tom jsou obdobně. V lekci rozpohybujeme obojí. 

8. Vycházet svému tělu vstříc v sedě - 20 min. Sedíš? Vnímáš své tělo v sedě? Procvičíme se, rozpoznáme jak své tělo vnímáme v sedě. Prozradím, jaká židle na sezení je nejlepší a proč.

 

7. Vycházet svému tělu vstříc - 42 min. Spojená lekce ve stoje a v leže.Jak často si vycházíme vstříc?

 

7/2. Vycházet svému tělu vstříc 2. část - 23 min. Víme co naše tělo potřebuje? Jaké pohyby by mu udělaly dobře? Které části těla volají pro protažení a uvolnění, které naopak prosí o uspořádání, posílení, zastabilizování? Ve 2. části si budeme každý sám za sebe objevovat a vybírat co pro své tělo uděláme, a nebo neuděláme v leže. Otázka: Kolikrát za den si vyjdeme vstříc v leže?

7/1. Vycházet svému tělu vstříc 1. část - 25 min. Víme co naše tělo potřebuje? Jaké pohyby by mu udělaly dobře? Které části těla volají pro protažení a uvolnění, které naopak prosí o uspořádání, posílení, zastabilizování? V 1. části si budeme každý sám za sebe objevovat a vybírat co pro své tělo uděláme, a nebo neuděláme ve stoje. Otázka: Kolikrát za den si vyjdeme vstříc ve stoje?

6. Otáčení - 60 min. V této lekci se mrkneme na to jak nám jde otáčení. Rotace jsou součástí téměř každého pohybu i postoje. Všimněte si kolik rotačních pohybů, kolik přetočení uděláte, než se z lehu postavíte na nohy. Celý švýcarský fyzioterapeutický koncept Spiraldynamik je o obnovení funkčních rotací v těle. Jaký význam pro vás mají slova - ROTACE, ROZHLED, OTOČENÍ?

5. Nohy - opora i stabilita - 45 min. Potrénujeme nohy a připojíme je k funkčnosti celého těla. Poznáme, jestli dávají impulz k aktivaci pánevního dna a břicha. Uvědomíme si, jestli se o své nohy můžeme spolehlivě opřít a jestli jsou na to už připraveny. Lekce vhodná pro budování síly a především opory, důvěry ve své nohy.

4. Vnímej své lopatky - 40 min. Lopatky, ramena a celé naše paže hrají hlavní roli v této lekci. Jsou to taková naše křídla a uvědomíme si jak na tom se svými křídly jsme. Jestli naše paže podporují náš rozlet a rozsah, nebo je to jinak?

3. Vnímej své nohy - 35 min. Lekce, ve které prouzkoumáme své nohy, stabilitu, oporu, sílu, schopnost nést, důvěru se na své nohy postavit. Poznáme, která noha je ta, na kterou se spoléhám.

 

2. Mám se skvěle ve svém těle - 50 min. Uvědomění si jak spolu svaly spolupracují. Celá lekce je v leže na zemi, připravte si podložku a doporučuji si lekci pustit přes televizi, až dobře vidíte. Někdo si hezky zacvičí a někdo si z lekce odnese ještě i jiná poznání. Vítejte ve světě svého těla ve svém domě.

1. Vnímám své tělo - 50 min. Pohybová lekce zaměřená na vnímání svého těla. V mých pohybových lekcích vás vedu k pozornosti k sobě a v sobě. Společně prozkoumáváme změny, nacházíme rozdíly v různých částech těla, jak to vypadalo před, během, ale i po cvičení. Díky tomu své tělo poznáváte, učíte se mu vycházet vstříc a naučíte se rozeznávat a především předcházet různým zdravotním nepohodlnostem. Lekce připravuji s radostí a láskou.

Chci si koupit přístup ke všem videím na 1 měsíc: Pohybotéka/1

Chci si koupit přístup ke všem videím na půl roku: Pohybotéka/6