úvod blog téma „distáza“

Blog Jolana Novotná
... v poslední době dost pracuji na svém psaní. :)

Články na téma „distáza“

Přestaňte dýchat do břicha!

Břišní stěna (už název naznačuje její význam) vymezuje prostor pro volný pohyb dýchací bránice směrem k pánevnímu dnu. Pokud je břišní stěna porušená, uvolněná, dechem vyvalovaná, nebo tuhá či příliš pevná, opět není funkční HSS.

Přečíst celý článek

Proč vás bolí záda?!

Až 80% lidí v České republice bolí záda a to včetně dětí. Bolest zad patří k nejrozšířenější diagnóze. Příčin bolestivosti páteře může být víc, ale jedna vede a to je nefunkční hluboký stabilizační systém páteře (HSS).

Přečíst celý článek

Smysluplný pohyb

Pravidelné cvičební lekce pokud chcete povzbudit pánevní dno, dobře tonizovat břicho, aby bylo v souladu se scelováním diastázy. Povznést páteř, aby plotýnky měly dostatek prostoru, aby se vám uvolnil hrudník, krk či bedra, nebo aby vaše kyčle, kolena, ramena byla v pohodě.

Přečíst celý článek

Reference - Diastáza - Břicho v celku

Téma diastázy je pro mě moc důležité a už při změně dechu a jeho směrování více "do zad" se cítím mnohem lépe a uvolněněji, najednou jako by moje břicho zapadlo na to správné místo a není tak balonové. Děkuji, budu cvičit dál a zítra snad zkouknu i lekci č. 2. .. Tak jsem už prošla i druhou lekcí a už praktikuji. Technika s "tričkem" je super, už to zapojuju do praxe s dětma, zatím se mi daří, tak snad mi to vydrží a nebudu zapomínat. Děkuju

Přečíst celý článek

Výběr z Pohybotéky - Objev sílu středu

Vybrala jsem pro tebe 5 skvělých lekcí z Pohybotéky. Všechny lekce jsou v duchu Smysluplného pohybu pro celé tělo. Takže pokud chceš povzbudit své pánevní dno, dobře tonizovat břicho, aby bylo v souladu se scelováním diastázy, povznést páteř, aby plotýnky měly dostatek prostoru, aby se ti uvolnil hrudník, krk či bedra, tak tento výběr je přesně pro tebe. 

Přečíst celý článek

Chůze jako terapie

Miluju chůzi, ale i běžkování. Jít a kochat se přírodou, sebou, pohybem. Cítit, vnímat lehkost nebo naopak těžkost jízdy či chůze, všímat si sebe kdy chci přidat tempo nebo zvolnit. 

Přečíst celý článek

Jinak nově, pohyb v do-mě.

Čtvrtek 18. 6. v 20 - 21 h opět společné cvičení, které nově najdete na webu Pohybotéka, klikněte na odkaz, zobrazí se vám stránka, vpravo je okénko s videem, na které kliněte a cvičíte. Užijte si lekci zde: www.pohyboteka.cz. Moji milí příznivci cvičení online. Začal červen, krásné počasí, pobyt i pohyb venku je nejlepší co můžeme pro své zdraví a imunitu udělat. BUĎME VENKU V PŘÍRODĚ co nejdéle a třeba jen choďme.

Přečíst celý článek

Od sukní až k pánevnímu dnu

Z plánovaného rozhovoru o sukních nakonec vyšel skvělý rozhovor o pánevním dně a mé cestě k němu, o cvičení necvičení, o tom co v sobě pánevní dno skrývá, co by nám rádo povědělo a jak se s ním domluvit, aby fungovalo a bylo na něj spolehnutí.

Přečíst celý článek

Diastáza je jako dieta

Začetla jsem se do komentářů v jedné diskuzi nad diastázou. Nejprve mě to naštvalo, pak rozesmutnilo a nakonec mě to zvedlo, že jsem si řekla: dost v tomhle je potřeba udělat pořádek, vnést jasno a vzít selský rozum do hrsti, přestat spekulovat co lze a co ne. Někteří cvičení chválili, někteří nad ním lámali hůl, někteří varovali a většinou panovala skepse. Diskutující mluvili z vlastní zkušenosti nebo z toho co se doslechli, či popisovali různé domněnky, názory které získali z jiných diskuzí. 

Přečíst celý článek

Proč cvičit se mnou?

Protože vás vedu k sebepoznání, k poznání svého těla, k uvědomění si, jak to mám teď. Naučím vás, jak to udělat jinak nově, nebo dáme zadání tělu, aby si našlo svaly, kterými to zařídí samo. Probouzíme jeho kreativitu a tím jeho samonapravovací, sebeuzdravovací cesty. Tělo miluje pohyb, především pestrý pohyb. Proto je každá hodina jiná, díky tomu je stále mysl zaměstnávaná a podporovaná k tomu, aby vymýšlela nové cesty. Neboť jinak se nudí, stagnuje a tím i naše tělo. 

Přečíst celý článek

Zkušenosti, zážitky žen po kurzu Diastáza

Přečtete si zkušenosti žen, které se mnou absolvovaly kurz nebo individuální lekce Diastáza. Co se jim v životě změnilo? Jaké zážitky z kurzu měly? Bylo jim to k něčemu? Všem vám moc děkuji, za to že, jste si udělali čas a napsal mi své postřehy. Vím, jak je přínosné si přečíst zážitky ostatních, proto si velmi cením otevřenosti autorek. Děkuji nejen za sebe, ale i za všechny a čtenářky. 

Přečíst celý článek

Břicho trochu jinak - fyzioterautka Bc. Aneta Soukupová

S plavkovou sezónou na nás začala útočit i vlna článků a videí na téma krásné bříško, s lepšími či horšími radami, jak ho dosáhnout. A normální člověk má pak často problém se ve velkém množství informací vůbec zorientovat. Jak naše břicho funguje? Proč je ho dobré cvičit? Jak vůbec začít?

Přečíst celý článek

Břicho vede

Břicho je téma, které nás zajímá. Ale zajímá nás opravdu? Méně se mluví o tom, že svaly, které tvoří břišní stěnu se čas od času poruší - rozestoupí se, vytvoří se otvor (Diastáza) a díky tomu se úplně změní vnitřní prostředí, změní se nitrobřišní tlak.

Přečíst celý článek