úvod blog Proč vás bolí záda?!

Proč vás bolí záda?!

Až 80% lidí v České republice bolí záda a to včetně dětí. Bolest zad patří k nejrozšířenější diagnóze. Příčin bolestivosti páteře může být víc, ale jedna vede a to je nefunkční hluboký stabilizační systém páteře (HSS).

Někdo bude oponovat a říkat, že je za tím z velké části psychika, napětí, tlak, stres. Však ano. Stále jsme u nefunkčního HSS. Čtěte dál.

Na co má vliv HSS?

  • Tvoří nezbytně důležitý meziobratlový prostor v páteři. Takže pokud vás bolí v některých místech páteř, máte sesedlé obratle nebo už i výhřez plotýnky, tak je váš HSS oslabený nebo dokonce už i  mimo hru.
  • Ovlivňuje funkci většiny vnitřních orgánů – srdce, játra, ledviny, žaludek, žlučník, střeva, močový měchýř, vaječníky, prostatu….

Co tvoří HSS?

  • Dýchací bránice (diafragma)
  • Svaly pánevního dna (především nejhlubší vrstva)
  • Břišní svaly (především příčný břišní sval – m. transversus abdominis)
  • Hluboké zádové svaly (m. multifidi)

Popíši vám zjednodušenou verzi, jak spolu tyto svaly spolupracují.

Dýchací bránici si představte jako misku otočenou dnem vzhůru, která je uložena v podžebří, viz obrázek. Nádech červená linka, výdech modrá linka. S nádechem rozšíří, oploští a klesne dolů směrem k pánvi. Tento pohyb stimuluje pánevní dno a to spustí automatickou reakci hlubokých zádových svalů, které se napřimují a tak tvoří prostor pro meziobratlové plotýnky. Toto je ideální stav.

JENŽE!

Toto funguje za předpokladu, že břišní stěna vytvořila přiměřeně stabilní koridor, díky kterému byl tlak, který vytvořila bránice nasměřován do pánevního dna. Pokud je břicho povolené, nebo jakkoli jinak nespolupracující, tak se dýchací bránice sice lehce rozvine, ale tlak se rozšíří pouze dopředu a vyvalí se břicho, které pak vypadá jaké těhotenské a pánevní dno zůstane netknuté. Nebo je břišní stěna příliš pevná a nedovolí plné rozvinutí bránice směrem dolů. Tím pádem pánevní dno nedostalo impulz ke spuštění hlubokých zádových svalů.

  • Pokud by tento mechanismus fungoval dokonale, nikoho by záda nebolela, protože každý nádech i výdech by uváděl do pohybu všechny svaly, které tvoří HSS a všechny vnitřní orgány by byly také skvěle funkční.

Takže kde je zádrhel?

Hned na začátku. Naše dýchací bránice je tuhá, vystresovaná, málo používaná a slabá… Jak může být dýchací bránice vystresovaná a tuhá? Stačí pouhopouhé obyčejné leknutí. Kolikrát denně se lekneme, jen jako reakce na nějaké uvědomění, že jsme něco neudělali, nebo zapomněli.

Příklad: Večer v posteli si uvědomíte: jééééžiši já jsem dnes měla zaplatit tu složenku… dojít vyzvednout oblečení z čistírny a zítra mají zavřeno…. Jééééžiši dnes jsem měla odevzdat vyplněnou přihlášku dítěte do školky, do tanečních... Nebo třeba berete do ruky hrníček s čajem a špatně ho uchopíte a on se vysmekává, na vteřinu se vám zatají dech, jak ho chcete rychle reflexně zachránit. Uf chytli jste ho, čaj se nevylil, dobře to dopadlo, oddechnete si…. Nebo taková prkotina, někdo si z vás udělá legraci a obyčejně na vás bafne. Pokud to nečekáte, leknete se, přestanete dýchat a máte pocit, že se i srdce na vteřinu zastavilo. Znáte to, že?

Tak to je právě to o čem mluvím. Během dne je takových drobných lekavých situací několik. Už je bereme jako samozřejmost, jedna, druhá, třetí… desátá… dvacátá… A tak se postupně nenápadně dýchací bránice stává tužší a tužší. A to jsem ani nezmínila mnohem závažnější stresory, kdy se cítíme ztuhlí a v dlouhodobém napětí.

Ono se zdá, že když úleková situace pomine, že nám odlehne a přijde uvolnění, to je sice pravda uvolnění přijde, ale ne úplně. Určitá tuhost zůstane, ale protože jsme zaznamenali úlevu, oproti úlekovému stavu, tak jsme si nevšimli, že se to nevrátilo úplně do původního stavu.

ALE!

Než chci něco v těle rozpohybovat, tak to nejprve potřebuji uvolnit, pomasírovat, prokrvit, oživit, protože jinak daná část bude koukat jak puk co to po ní vlastně chcete. Stejně nebude reagovat a bude si v klídku a pohodičce hovět, protože nepochopila, že teď přišla řada na ní.

Pravidlo, které se vyplatí vždy a ve všem:

„Nejprve prokrvit, uvolnit a pak cvičit.“ Nikoli opačně!!!

A co s tím?

  • Pro uvolnění bránice je nejlepší smích, takový kdy nám smíchy nadskakuje břicho i hrudník. Kdy se opravdu řehtáme, až se za břicho popadáme. Kolikrát za den se takhle smějete?
  • Dále dýchací bránici uvolňuje i pláč, ale opět takový, který roztřese celé tělo.
  • A pak na uvolnění bránice funguje celá řada bioenergetických cviků, které s tělem také třesou.

Když je dýchací bránice tužší a tužší, tak ruku v ruce je tužší a tužší i pánevní dno a to pak nemá sílu na to, aby dávalo pokyn hlubokým zádovým svalům, aby tvořilo dostatečný meziobratlový prostor.

Je to jednoduché, že? Stačí obyčejný selský rozum, není v tom třeba hledat žádné záhady a složitosti. 

Jak to souvisí s vnitřními orgány?

Všechny vnitřní orgány v našem těle (srdce, játra, ledviny, žaludek, žlučník, střeva, močový měchýř, vaječníky, prostatu….) k dokonalé funkci potřebují nitrobřišní tlak. Nitrobřišního tlaku se opět účastní dýchací bránice, pánevní dno, břišní svaly.

Už jsme si řekli, že dýchací bránice je díky pozměněnému dechovému zvyku slabá. Že také díky životním úlekovým situacím tužší a tužší a zrovna tak i pánevní dno, naše břišní stěna je u někoho jako rosol, nebo naopak tvrdá jako beton. Takže logicky je jasné, že i nitrobřišní tlak je mimo hru a nemá sílu ani pružnost. Ještě se divíte, že některé orgány už to sami bez pomoci nitrobřišního tlaku nedávají?      

Vyvarovat se úlekových situací nelze. Ale lze svou dýchací bránici uvolňovat ať už blahodárným smíchem nebo třesením, pak teprve přichází čas vrátit ji sílu, aby mohla plnohodnotně plnit svou roli. Což je stabilizace páteře a také kvalitní okysličování každé buňky v těle. Slabá bránice je v našem těle opravdu neštěstí. Spolu se získáváním síly je čas také obnovit spolupráci dýchací bránice a pánevního dna. Přiměřeně posílit břišní stěnu, především hluboký příčný břišní sval a nechat svůj HSS odvádět práci, ke které byl stvořen.

Čím můžete doma začít?

Smíchem! Naordinujte si každý den 5 minut smíchu nebo klidně i víc. Smějte se tak až se za břicho budete popadat. Uděláte dobře nejen své bránici, ale i celkové psychice a to stojí za to. Vzpomeňte na MUDr. Karla Nešpora, CSc. a jeho Terapii smíchem.

Nebo přijďte do cvičení v Novém Bydžově a Hradci Králové na lekce Smysluplného pohybu PILATES. Ukáži vám, jak navázat nejen svalové spojení, aby váš HSS začal opět fungovat a vaše páteř byla v pohodě.

Přijďte do cvičení na lekci PILATES. Ukáži vám, jak navázat nejen svalové spojení, aby váš HSS začal opět fungovat a vaše páteř byla v pohodě.

Program ZÁŘÍ - PROSINEC 2023

✤ Online streamové lekce - cvičit se mnou můžete odkudkoli

Pondělky 18:30 - 19:30 h klasický Pilates pro všechny, kteří chtějí kvalitní vedení v souladu s moderní fyzioterapií, pro zdravé pánevní dno, scelení břišní stěny, záda a tělo v pohodě. Více o kurzu ZDE

v Novém Bydžově cvičíme v Jiráskově divadle

Pondělky 17:30 – 18:30 h Pilates pomalá forma, lekce vhodné pro začátečníky, nebo pro vás, kteří máte rádi preciznost a individuálnější přístup. V lekci vás je max 10.

Pondělky 18:30 – 19:30h klasický Pilates, lekce vhodné pro všechny, kteří mají rádi větší skupinu lidí, nepotřebují takovou kontrolu, ale chtějí kvalitní cvičení v souladu s moderní fyzioterapií. 

v Hradci Králové cvičíme v Jóga HK, Tylovo nábřeží

Středy 9:00 - 10:00 h klasicky Pilates ve společnosti stejně naladěných lidí, kteří chtějí kvalitní vedení v souladu s moderní fyzioterapií, pro zdravé pánevní dno, scelení břišní stěny, záda a tělo v pohodě. 

Přeji nám, ať žije náš hluboký stabilizační systém a všichni se máme skvěle ve svém těle.

S láskou a úsměvem těším se na viděnou Joli

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Doporučuji si přečíst: