úvod blog Hrudník pro celé tělo

Hrudník pro celé tělo

4. díl ze série pro Smysluplné procházky. Pojďme se znovu podívat na hrudník. Proč je rozpohybovaný hrudní koš pro nás cenný? Uvědomme si, že celá 1/2 páteře je hrudní páteř. A jak tomu můžeme pomoci při chůzi?

Hrudní koš je mimo jiné schránkou pro srdce. Aby srdce dobře a snadněji pumpovalo krev naším tělem, využívá také sílu Hlubokého stabilizačního systému, jehož součástí je: dýchací bránice, pánevní dno, příčný břišní sval, hluboké zádové svaly.

Hrudník v našem těle je poměrně velký celek. Má 12 obratlů, 12 párů žeber a mezi tím vším je 90 kloubů. Takže hrudník je vlastně celá polovina pohyblivé části páteře. A pokud je náš hrudník tuhý, tak vlastně skoro celá polovina páteře je tuhá. A pak se není čemu divit, že nás záda bolí.

  • Jen pro zajímavost. 1. hrudní obratel je v oblasti klíční kosti a 12. obratel v oblasti pasu.
  • Naše páteř má 7 krční, 12 hrudních, 5 bederních, což je celkem 24 pohyblivých obratlů a pak pevné časti, kost křížovou a kostrč.
  • Funkční svalová spolupráce v těle funguje na principu spirály. Díky tomu i naše tělo dokáže stát vzpřímeně, i když má relativně malou základnu (chodidla). Díky spirále má naše tělo sílu a pružnost. Představte si provaz, ten má sílu a pevnost díky stočení. Čím pevnější stočení, tím pevnější provaz a naopak. A takhle to je i v našem těle.
  • Už jsem vám dávala návod jak dechem povznášet do výšky celou páteř tak, abyste každým nádechem tvořili dostatek prostoru pro meziobratlové plotýnky. Pokud jste postupovali podle návodu, tak už víte, že nejtužší je oblast kolem krku, což je právě cca 1 – 3 hrudní obratel. Dnes k tomu přidáme rotace, ale i zde nám hodně pomůže dech.

Nejpohyblivější částí páteře pro rotační pohyb (otáčení) je krční páteř. Hned po ní by to měla být hrudní páteř a pak až bederní. My to máme zpravidla jinak.

Vévodí krční páteř, za ní jde hned bederní a hrudní je až na posledním místě. Začíná vám to také docházet? Možná se už přestáváte divit, že vás bolívají záda. Tuhý hrudník může být příčinou i dalších obtíží v těle např. problémy se zažívání, reflux, různé problémy se srdcem…

Jestli v našem těle má bydlet zdraví, potřebujeme do něj vrátit pohyblivost a pružnost. Takže pojďme při svých procházkách rozpohybovávat hrudník a tím pomůžeme krční i bederní páteři, vlastně ulevíme celému tělu. Chůze je k tomu opět nejideálnější způsob.

Vezměte si delší ručník, připravte židli a jdeme na to.

  • Sedněte si na kraj židle, dobře se opřete nohama o zem, v klidu si rozdýchejte páteř odhora dolů.
  • Ručník si chyťte přes roh a stočte do ruličky
  • Dejte si ručník co nejvýše do podpaží a i na zádech co nejvýše k hlavě.
  • Uchopte konce ručníku jako byste drželi otěže a přitáhněte oběma rukama ručník k tělu.
  • V klidu se naplňte tělo vzduchem a s výdechem táhněte vpřed konec ručníku levou rukou, pravá drží a nepovolí. Pomocí ručníku ucítíte, jak se začne protáčet hrudník.
  • Nádech - povolte tah levé ruky a tělo se vrátí zpět. S dalším výdechem to stejné na druhou stranu.
  • Střídejte, postupně pomocí ručníku a síly rukou rozpohybujete hrudník.

Postavte se a to stejné vyzkoušejte ve stoje. Sledujte vaši pánev, ať ta zůstane v klidu a otáčí se jen trup.

Postupně k tomu začněte přidávat kroky. Zatím je to takové pomalé, co krok to jeden výdech.

Všímejte si jaké to je. Jak to cítíte, co a kde se otáčí, které svaly se v těle třeba i nezvykle zapojují. Jak se vám daří dýchat a naplňovat nádechem tělo vzduchem o krku až po kostrč. A pak až půjdete na procházku tak to napodobujte.

No a je to.

Jak říkám chůze je nejideálnější pohyb pro celé tělo. J

Smysluplné chůzi zdar a našemu tělu též.

Jolana - pohybová specialistka, milovnice chůze a požitkářka těla i duše v pohybu.

Blahodárná masáž pro tebe zdarma: ZDE, také pomůže uvolnit hrudník. 

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na funkční pánevní dno, scelování diastázy, dech a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka Oxygen Advantage. Jsem senzitivní a tvořivá obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování, v 50 letech jsem se naučila na snowboardu a žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“. Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz