úvod blog Smysly a chůze

Smysly a chůze

Zatím jsme se věnovali na procházkách tělesným pohybům. Dnes do procházek přizveme i další smysly.

Máme 6 základních smyslů: zrak, sluch, hmat, chuť, čich a intuici.

Pojďme je v procházkách probouzet a trénovat. Už asi chápete proč: SMYSLUPLNÁ CHŮZE, že?

1. Zrak 

Během dne neustále zaměřujeme pohled na blízko. Čteme, díváme se do počítače, nebo na to co děláme rukama. Naše oči potřebují trénovat i pohled do dálky, do nekonečna, aby byly i naše oční svaly vyváženě trénované. Procházka přírodou je ideální příležitost na pohled do dálky. Někde v dálce na horizontu si vyberte vysoký strom nebo komín a dívejte se na něj. Že ho vidíte rozmazaně, vůbec nevadí. Okohybné svaly spolu s celiárními to rozhodně ocení a váš zrak se bude vylepšovat.

2. Sluch

Naslouchejme, ale vybírejme si, co chceme slyšet. Trénujme svůj sluch. Další důležitý smysl našeho těla. Zvuk to je vibrace. Nejzdravější zvuky jsou zvuky přírody, šumění stromů, zurčení vody, zpěv ptáků, bzučení hmyzu, to jsou všechno zvuky, které podporují v našem těle tvorbu celé řady hormonů, které vyvažují stresový hormon kortizol. Zvuky města naopak tvorbu stresového hormonu kortizol podporují. Zaměřujte svůj sluch a vybírejte si, čemu budete dávat pozornost, co do svého těla za zvuky pouštíte.

Zastavte se u řeky a veškerou svou pozornost dejte naslouchání zvuku proudící vody. Jako by nic jiného nebylo, jen ten zvuk vody. Nebo vaši pozornost zaujme nějaký pták, naslouchejte mu bedlivě. Trénujeme nejen svůj sluch, ale také umění zaměřovat pozornost. Třeba jste už slyšeli: Čemu dávám pozornost, to roste. Výzva to bude v blízkosti města, kde se vám budou do toho míchat zvuky města. Ale co by to bylo za trénink bez výzvy, že? V ideálních podmínkách to půjde každému.

3. Hmat

Při Smysluplné procházce samozřejmě můžete osahávat kytky, dotýkat se kamínků a žmoulat je v dlaních, máčet ruce v řece. Ale také můžeme začít využívat k prozkoumávání světa a přírody chodidla. Však i na nich máme 5 prstů a nespočetné množství nervových zakončení, které nesou info do těla.

Na procházce začněte prozkoumávat svět chodidly. Však to jsou důležité části našeho těla, které nás informují, jaký terén máme pod nohama. Tělo získává podnět jak zareagovat, které svaly zapojit, aby každý krok ustálo ve zdraví a v bezpečí pro celý pohybový aparát. Zkuste boty během dne střídat, pevné a zdravotní na chvíli vyměňte za měkké, nebo dokonce být i jít bez bot. Nohy si potřebuji zvykat na různé podněty. Získáváme umění pružnosti, nejen v těle ale i mysli. Probuzená, vnímavá chodidla nám přináší pocit stability, bezpečí, klidu a důvěry. Jako BONUS získáte schopnost cítit rytmus země, přírody… Jsme prý nejvyspělejší živočišný druh, přesto nás zvířata dokáží předčít třeba právě v naladění na zemi a získávání informací z tohoto silného zdroje.

4. chuť

Ochutnávejte, vystupte i ze svých chuťových stereotypů. Strava má být pestrá a louka je jednou z příležitostí. Ochutnejte, co na louce najdete. Jasně, sázela bych na jistotu. Ale víte, že na loukách roste spousta divokých bylinek zajímavých chutí. Šťovík ten je známý, ale co takhle ochutnat květ fialky, sedmikrásky, pampelišky, kvítek šípkové růže, červený jetel luční – skvělý pro ženy pro hormonální rovnováhu. Na louce roste spousta zdrojů pro naše zdraví. A víte také, že to co roste nejblíže našemu domu, to je pro nás nejlepší. Příroda je inteligentní, načítá si nás a pak nám dá to, co potřebujeme. Prozkoumejte jaký plevel vám roste na zahrádce, zjistěte si, jaké neduhy se jím dají léčit a budete možná ještě dřív vědět na co si dát pozor. Příroda dokáže přijít s lékem ještě dřív, než se u nás nemoc rozvine. Skvělá preventivní péče.

5. Čich

Znáte rčení: „Ten má to na čuch“. A o tom to je, náš nos je taky naším skvělým pomocníkem při rozhodování. Co jako první uděláme, když se potřebujeme přesvědčit, jestli je jídlo ještě dobré? Přičichneme k němu a podle vůně rozhodneme, zda to do pusy ještě dáme, nebo už je to zkažené. A úplně stejně to platí i u ostatních věcí, díky citlivému a vnímavému čichu se budeme snadněji orientovat i v různých situacích, které na své cestě životem potkáme. Snadněji se zorientujeme a vybereme to správné řešení pro nás. Když se na nos a čich podíváme z širšího hlediska. Nechci něco cítit. Takhle se chci cítit. I o tom náš nos je. O cítění. Cítění se v určitých situacích. Taky říkáme: necítím se na to. A i za tím je náš nos, čich, cit.

Nasávejte vůně vody, lesa, kytek, vlhkosti, vůně mlhy, vůně čerstvě posekané trávy, sena, vůně zvířat. Rozvíjejme svůj čich a díky němu probouzíme intuici. Další smysl, podle kterého je možné se rozhodovat, nebo vlastně nejlepší smysl podle kterého je pro nás dobré se rozhodovat. Ale to potřebujeme mít na to ten náš ČUCHOMETR vytrénovaný.

6. Intuice

Pokud máme všechny smysly zbystřené, tak je i naše intuice silná, zřetelná a je pro nás snadné se jí řídit. Takže vzhůru do praxe. Probouzejme naše smysly a dělejme pro sebe to nejlepší. A naší intuici zdar a sílu.

Přeji vám, ať i vaše procházky jsou SMYSLUPLNÉ.

Mějme se skvěle ve svém těle s láskou a úsměvem. Joli

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na funkční pánevní dno, scelování diastázy, dech a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka Oxygen Advantage. Jsem senzitivní a tvořivá obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování, v 50 letech jsem se naučila na snowboardu a žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“. Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz

Dárek - Divotvorná křídla pro tebe k vyzvednutí: ZDE