úvod blog Bolí mě tělo když dlouho sedím - kompenzujte.

Bolí mě tělo když dlouho sedím - kompenzujte.

Co to vlastně je kompenzovat? Význam slova kompenzační = vyvažující, vyrovnávající. Přišla za mnou klientka, že potřebuje zpevnit záda, potřebuje, aby vydržela déle sedět u počítače. 

Ptala jsem se jí, co to znamená déle sedět u počítače? No, abych vydržela alespoň celé odpoledne sedět. Aha? Celé odpoledne je 5 a více hodin. Tak to bohužel nemohu sloužit. Tělo je chytré, není stavěné k dlouhodobému sezení, tělo má rádo pohyb a především pestrý pohyb. Vyžaduje kompenzaci. Rádo si posedí, projde se, zatančí, chce měnit pozice. Nerado nosí dlouhodobě těžké tašky, nebo batohy.  A když mu nenasloucháme, tak nám to dá znát. A my běžíme k opraváři (lékaři) a prosíme, oprav nás, ať můžeme zase hodiny a hodiny dělat, co jsme dělali doposud, třeba dlouho sedět. Ale to nejde.

Jak vypadá kompenzace v každém dni?

Pokud většinu dne sedíte ať už u stolu, nebo v autě a pak nasednete na jízdní kolo nebo rotoped a jedete se projet, to není kompenzace. To jste si ze sedu znovu sedli, tělo je v podobné pozici. Změnily se jen kulisy. Kompenzace je se postavit, nebo se jít projít, nebo si lehnout, rozpohybovat tělo cvičením ve stoje a protahováním.

Když většinu dne pracujete na zahrádce, v dřepu nebo kleku plejete, okopáváte a pak si sednete k televizi, nebo si sednete a odpočíváte, to není kompenzace. Ta by byla, kdybyste si lehli nebo opět postavili a dostali tělo do jiné polohy, např. jít trhat jablka ze stromu. To je ideální kompenzace i pro ruce a hrudník.

Pokud většinu dne chodíte, pak není kompenzací jít na dlouhou procházku i když budete na čerstvém vzduchu, ale je když dojdete do lesa, nebo parku, tam si sednete, nebo lehnete na deku a budete si číst, nebo poslouchat ptáky, pozorovat přírodu.

Pokud většinu dne např. navlékáte korálky, nebo lepíte modely autíček, šijete, nebo něco obdobného děláte rukama, pak kompenzací pro ruce je jít zalévat zahradu konvemi, chvíli nosit něco těžkého v rukách nebo štípat dřevo, případně jít uklízet, vytírat atd.

Pokud většinu dne koukáte do knihy, počítače, luštíte křížovky, díváte se na televizi, zaostřujete oči na blízko, pak kompenzací je zvednout oči a dívat se do dálky, jen tak bloumat očima a rozhlížet se, ale nesnažit se zaostřovat, ale bezcílně bloumat…. A to vám řeknu je těžké. Máme tak natrénováno stále něco očima zaměřovat, že bezcílně se rozhlížet a bloumat zrakem v dálce je náročné. A nebo zavřít oči a nedívat se na nic. To je mnohem jednodušší, ale jak říkám střídejme to.

Pokud jste malíř pokojů, zedník nebo automechanik a celý den pracujete s rukama nad hlavou, tak pak je pro vás pletí záhonů tou pravou kompenzací.   

Pokud většinu dne přemýšlíte, organizujete a zaměstnáváte mozek, tak je nejideálnější kompenzací pozorování jak moje tělo dýchá a nechat mozek odpočinout. Naordinovat mu klid, ale to se lehce řekne a už hůř dělá. Nabídněte mu třeba: ať sleduje mraky na nebi, jak si tam po obloze plují, nebo ať pozoruje strom, jak si vítr hraje s listy, jak ptáci přilétají a odlétají. Nebo si zavřete oči a jen poslouchejte zvuky, šumění listů ve větru, zpěv ptáků, případně vnímejte vůně, všimněte si, jaké vůně okolo cítíte, jak voní voda, tráva, ale i třeba váš byt, vaše ruce.  

Už chápete rozdíly co je a co není kompenzace? Prostě je to něco co je odlišné od toho co dělám většinu dne a z čeho mě bolí tělo.

A jak to dopadlo s mou klientkou? Po přečtení článku vám asi došlo, co jsem jí poradila. Ano, nesedět tak dlouho. Jít se hýbat. Jenže je to její práce, potřebuje pracovat na počítači, ale potřebuje u toho sedět? Vždyť může u práce na počítači i stát. Je to žena činu. Okamžitě si upravila své pracovní místo a u počítače střídá sezení i stání. Píše mi: Hurá, má záda jsou šťastná. To mi připomnělo, že mám na sebe myslet i já, a tak taky kompenzuju. Děkuju Iveto.

To přeji i vám, ať jsou naše těla šťastná a my v nich.

Kompenzace je pestrost, střídání, používat své tělo různě a přemýšlet u toho, to co jsem dělala dnes, nebudu už dělat zítra.

Změna je život a pohyb je lék.

Pojďte se mnou zažít lekce plné kompenzačních pohybů, každý čtvrtek ZDARMA online zde: Pohybotéka - po otevření stránky, klikněte vpravo na video a cvičíte. Chcete-li cvičit v jiném čase, můžete si koupit vstupenku do Pohybotéky.

Mějme se skvěle ve svém těle s láskou a úsměvem. Jolana

Přihlaste se k odběru novinek a budete v obraze co dalšího jsem připravila: Odebírat novinky: ZDE

Cvičme spolu i živě i online celý rok. Více info zde: Přehled kurzů

Staňte se fanoušky FB stránky Pohybotéka

V kurzu Smysluplné chůze vás naučím nejen dýchat, tak aby vaše celá páteř byla šťastná. Více o kurzu Smysluplná chůze: ZDE