úvod blog Spiraldynamik, pohyb v souvislostech

Spiraldynamik, pohyb v souvislostech

Celý rok 2016 jsem studovala švýcarský pedagogicko-pohybový koncept Spiraldynamik® Basic, který mi ještě víc otevřel povědomí o dynamice pohybu. Ekonomické dynamice. Jak už název vystihuje je to o spirálách. 

Vše v našem těle žije, roste, pohybuje se v menší či větší spirále. Strom roste ve spirále, díky tomu je pevný a může vyrůst hodně vysoko. Funkční spirály v těle usnadňují pohyb, spotřebováváme méně energie, potřebujeme na vykonání pohybu méně síly. Tohle poznání mě vcuclo a zařadila jsem inspirace konceptu Spiraldynamik® do skupinových lekcí.

Začalo mě ještě víc bavit pozorovat svoje tělo v pohybu, při procházkách, při běžkování, při poskoku. Najednou moje procházky dostaly ještě jiný rozměr. Vlastně mě to fascinuje dodnes, jak jednotlivé části se vůči sobě pohybují a jak díky tomu je pohyb snadnější. Konečně jsem pochopila, jak to taneční mistr myslel, když mi říkal, čím víc šlápneš do země, tím víc ti to zem vrátí a dostaneš od ní sílu, nenadřeš se tolik. Až nyní, když jsem pochopila spirály v těle a začala používat jejich sílu, jsem to zažila. Podrobně se o radosti, kterou mi ta síla přináší se rozepisuju zde: Co mi přináší radost 

Pánevní dno díky Spirálce získalo na ještě větší důležitosti, než jsem měla doposud, a to jsem ho měla už hodně vysoko postavené. Ve spirálce se pracuje s pánevním dnem jako s impulzním centrem k pohybům. Využívá sílu, pružnost, rotaci pánve k vytvoření dynamické síly v těle. Více o tom zde: Tajemství jemné síly, kterou objevili i vrcholoví sportovci

Přestože miluju pánevní dno a jeho možnosti, tak bohužel není vidět a tak jsem si pro svou závěrečnou práci vzala vbočený palec. Dostali jsme na začátku školy zadání: Vybrat si na sobě něco co chcete rozpohybovat, zlepšit funkci či jakkoli změnit, tak aby to na konci školy bylo vidět. Už chápete, proč jsem si raději vybrala vbočený palec a spadlou příčnou klenbu nohy. A tak jsem se aktivně svým nohám věnovala, vymýšlela cviky, vnímala souvislosti, cvičila, pozorovala změny a vše zaznamenávala.

Získané zkušenosti, postupy a svůj důkaz na svém těle jsem sepsala do závěrečné práce, kterou jsem na konci odevzdala. A když už jsem si dala tu práci a vše sepsala a na vlastním těle zažila, bylo by škoda si to nechat jen pro sebe. Vznikl z toho kurz Vbočené palce a spadlé příčné klenby nohy. Tento kurz absolvovala už celá řada klientů, kteří jsou z toho nadšeni. Jejich zkušenosti si můžete přečíst zde: Zkušenosti lidí po kurzu vbočeného palce a spadlé příčné klenby nohy

Děkuji paní Lence Kazmarové za její (s)vedení a zamilování se do spirál. Taky jsem pochopila její způsob výuky, vlastním příkladem. Pokud to lektor dělá dobře, tak za nějaký čas, aniž by se vyčerpával kdovíjakým vysvětlováním, se to klient naučí taky. To jsem zažila na vlastní kůži, nejen od ní na vlastním těle, ale i od sebe, když jsem dělala terapii na figurantce (své kamarádce) a pokud jsem byla uvnitř v nepohodě, cítila jsem se nejistě, protože jsem přesně nevěděla, co mám dělat, jak to mám dělat, tak byla nervózní i ona a nedokázala pohyby udělat. Jakmile jsem se zklidnila, uvědomila si, co po ní vlastně chci, v představě jsem jasně vytvořila obraz toho, co chci rozpohybovat a jakým směrem se to má dít, tak se to bleskově proměnilo. Figurantka (kamarádka) okamžitě zareagovala a šlo to i bez diskuze.

Mohlo by se zdát, že mít kamarádku navíc fyzioterapeutku jako figurantku je výhoda. Neřekla bych. Vznikalo mnohem víc třecích ploch, takhle ne, moc tlačíš, vůbec mi není jasné, jak to mám dělat…. Ale bylo to vzájemné, protože jakmile se naše role otočily a stala jsem se figurantkou já, tak jsem na tom byla stejně, kafrala jsem ji do toho. Zázrak se vždycky stal až tehdy když jsme se jako terapeutky zklidnily a uvědomily si, co chceme. Byla to dobrá škola do praxe s cizími lidmi. Tohle všechno nám paní Lenka Kazmarová předala, nikoli slovně, ale vlastním příkladem.

Děkuji za vedení paní Kazmarová, děkuju Silvinko za tvé cenné připomínky a zpětné vazby, děkuji za možnost proniknout do základů pedagogicko-pohybového konceptu Spiraldynamik®.

Kurzy: Rozpis lekcí a kurzů

Proč cvičit se mnou

Mé vzdělání: Školy, kurzy, licence, diplomy

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka  švýcarského pedagogicko-pohybového konceptu Spiraldynamik® Basic LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage®.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.