úvod blog Jak mě bylo na kurzu pánevního dna? Došlo i na milování?

Jak mě bylo na kurzu pánevního dna? Došlo i na milování?

Fyzická rovina byla brnkačka. Byla jsem jak ryba ve vodě. Co Renata řekla, hned jsem udělala, šlo to. Svaly jsem cítila, jsem zvyklá vnímat své tělo, cítit svaly, kde se co ozývá, jak to reaguje i jakou reakci svaly spouští, kam se to řetězí. Byla jsem pyšná, že vše vím, dělám a i vedu tímto způsobem své klienty. Nic z toho si neprotiřečilo s mými znalostmi z Pilates od Daniela. Jen mě překvapilo, že je důležité větší čas pánevní dno relaxovat než posilovat. Dostaly jsme úkoly pro domácí cvičení.

Chtěla jsem kurz absolvovat kvůli svým klientům a moje osobní motivace byla získat víc energie. Začaly jsme s fyzickým cvičením a lehkou anatomií svalů pánevního dna. To se mi líbilo, protože ráda vím, když něco cvičím, kde to mám.

Fyzická rovina byla brnkačka.

Byla jsem jak ryba ve vodě. Co Renata řekla, hned jsem udělala, šlo to. Svaly jsem cítila, jsem zvyklá vnímat své tělo, cítit svaly, kde se co ozývá, jak to reaguje i jakou reakci svaly spouští, kam se to řetězí. Byla jsem pyšná, že vše vím, dělám a i vedu tímto způsobem své klienty. Nic z toho si neprotiřečilo s mými znalostmi z Pilates od Daniela. Jen mě překvapilo, že je důležité větší čas pánevní dno relaxovat než posilovat. Dostaly jsme úkoly pro domácí cvičení.

Takto pojatá emoční část byla pro mě zajímavá.

A přišla další část emoční. Nejsem úplně nepolíbená. Načetla jsem několik knih, zajímá mě celostní medicína, chápu, že když se něčím trápím, tak to má vliv na mé zdraví. Ale takto pojaté, propojené cvičení mě nadchlo. Nejprve nás Renata provedla krásným nacítěním se na své pocity, emoce, čím vším jsme si v životě prošly.

Od této chvíle jsem zapomněla na klienty, a začala si kurz užívat pro sebe.

Najednou mi docvakávaly souvislosti s mým životem. To, že má tělo svalovou paměť, jsem už dávno věděla, ale to že má také emoční paměť a že dokáže zakonzervovat v sobě veškeré prožitky, ukládá si to jako do mrazničky a tak se potom i tělo chová, že je zamrzlé, ztuhlé a časem odpojené.

Že my vlastně své pánevní dno často necítíme a přitom je to jeden z nejemočnějších svalů v našem těle. Kde se prostě všechno zaznamená. Že v našem pánevním dnu je zdroj emocí. A pokud necítím ve svém životě radost tak je to také signál že mé pánevní dno není ok, že je zamrzlé.

Jen živé, šťavnaté, vnímané pánevní dno je funkční.

A pokud tomu tak není, mohu cvičit fyzické svaly, jak chci, ale bohužel bez velkých efektů. Tak tato informace byla pro mě pecka.

Pánevní dno je součást hlubokého stabilizačního systému a pokud není v kondici pánevní dno, nemůže být v kondici ani můj hluboký stabilizační systém. Že je důležité pánevní dno procvičovat, to je jasný, ale že je potřeba ho nejprve rozmrazit, oživit a potom sním začít cvičit.

Naciťovat se na něj a ono ke mně bude mluvit? Tak to bylo pro mě trochu scifi. Pánevní dno bude se mnou mluvit? Jak? Přes pocity, a jak jako přes pocity? Ano cítím, že tam mám svaly, ty svaly cvičí, pohybují se, ale jak jako jiné pocity? Tak to byla pro mě výzva. Moc se mi líbilo, že i na pocity jsou cviky, opravdu fyzické cviky, bioenergetické cviky. Z toho jsem byla nadšená.

No a poslední rovina energetická, kterou jsem očekávala jako nejužitečnější pro sebe, byla taky fajn, ovšem přiznám, že pro mě byly přeci jen nakonec ty bioenergetické cviky ve spojení s pocity tím nejcennějším.

A došlo i na milování.

Na konci kurzu se probíraly i další krásná témata spojená s pánevním dnem a tím je milování, sex. A i tady byly skvělé inspirace proč pánevní dno oživovat, šťavnatět, protože potom je i milování veselejší, radostnější a orgasmus procítěnější. Návody, rady, které svaly při milování zapojovat, a které ne aby výsledek byl ten nej, nej, nej. 

Z kurzu jsem odcházela nadšená, obohacená novými metodami, rozsvítilo se mi a docvaklo, jak vše souvisí se vším a že je důvod jít dál. 

Už na tomto kurzu jsem se rozhodla, že chci vědět ještě víc, že se chci v tomto rozvíjet a že se chci stát lektorkou této boží metody 3x3, protože to co jsem si uvědomila já, moc ráda budu předávat svým klientkám, protože to vypadá, že pánevní dno je fakt zázračné. Uvidíme.

Teď mě doma čeká praxe.

Získané novinky zařadit do svého života a na vlastní kůži zažít výsledky a „zázraky“.

Kurz mi dal nadšení, že je docela snadné se s pomocí jednoduchých cviků znovu se svým pánevním dnem spojit a využívat ho nejen jako sval, který má vliv na to, jestli mě bolí záda. A vzal mi iluzi, že jen procvičovat svaly nestačí.

Už na kurzu jsem se cítila, jako když mi někdo ukázal fotky, na kterých jsem já a už jsem zapomněla, že jsem byla na takových místech, ale fotky mi je připomněly a mě se to vybavilo. Tak takový pocit jsem měla. Celý kurz mě hladil po duši i těle. Moc jsem si děkovala, že jsem si zrovna takový kurz vybrala. Protože mi ladil s mou duší, s mou prací, s mým tušením a díky němu jsem si uvědomila ještě mnohem víc, jak vše souvisí se vším.

Je to už nějaký rok co jsem tento základní kurz absolvovala a do svého života tyto techniky zařadila a o tom vám napíšu zase příště. Těšte se. Je na co. A nebo rovnou přijďte a zažijte to na vlastní kůži.

Termíny mých kurzů: Pánevní dno 

Mějte se skvěle ve svém těle.

Přečtěte si:

Proč jsem šla na kurz pánevního dna

Miluju kurzy pánevního dna

Příběhy žen po kurzu pánevního dna