úvod blog Dech, bránice, plíce – zdroj síly a zdraví páteře a všech našich vnitřních orgánů

Dech, bránice, plíce – zdroj síly a zdraví páteře a všech našich vnitřních orgánů

Všechny buňky našeho těla jsou na dechu závislé a ke svému životu a správné funkci potřebují kyslík. Je to jeden z důležitých zdrojů energie.

Dýchání, člověk by řekl, že to je přeci samozřejmá věc, to umí každý, to dělám od narození tak v čem je věda?

Naivně si myslíme, že to co děláme celý život, děláme pořád stejně a tím pádem dobře a kvalitně. Jako všechno v našem těle, tak i způsob dýchání se mění. A bohužel většinou k horšímu. Když se podíváte na malé dítě, miminko, jak dýchá, všimněte si, že se mu pohybuje bříško, hrudník, žebra, ale vůbec ne ramena. A teď se podívejte do zrcadla na sebe.  

Jak dýcháte? Co se pohybuje a kam? Nebo pohybuje se vůbec něco? Pravděpodobně se zvedají ramena k uším a hrudní koš se nepohybuje vůbec, nebo se jen vyšpuluje břicho?

Díky tomu se naše tělo dusí, jsme unavení, bolí nás hlava, zhoršuje se nám zrak, jsme podráždění, nevrlí, špatně se soustředíme, necítíme se dobře, náš mozek a vlastně celé tělo, všechny orgány v těle, nemůžou plnohodnotně pracovat a fungovat. Chybí jim palivo, energie, zdroj. Dáváme mu polovinu toho, co by potřebovalo, ale chceme po něm 100 % služby.

Přemlouváme, nutíme ho různými povzbuzovadly (káva, cukr, různé i tlumící léky na bolest hlavy atd. – to pro jistotu, aby tělo náhodou nehlásilo, že mu něco chybí), aby jelo na 100 %.

Pro dech používáme převážně jen plíce, ale bránici nikoli. A přitom bránice je náš nejdůležitější dýchací sval, který díky sezení nepracuje dobře. Sezení bránici omezuje a tím pádem bránice ztrácí svou dokonalou funkci.

Co všechno pro nás bránice dělá?

Pokud je dobře používaná, tak má základní vliv na nitrobřišní tlak. Pokud je dobrý nitrobřišní tlak, tak nás nebolí záda, naše vnitřní orgány (žaludek, játra, střeva, ledviny, srdce, pánevní dno …) pracují dobře. Všechny vnitřní orgány jsou závislé na nitrobřišním tlaku, ke své funkci ho potřebují a pokud ho nemají, tak holt strádají a to nám dávají znát různými obtížemi. Když zapojíte bránici do svého dýchání, dostanete do těla víc blahodárného kyslíku a tím i energie a všechny vaše vnitřní orgány vám budou vděční a dají nám to hned znát, tím že se jim bude dařit lépe.

Všechny naše povrchové svaly působí tak, že nitrobřišní tlak ničí. Působí totiž z vnějšku dovnitř. Jedině bránice dokáže svou silou působit z vnitřku těla ven. Díky tomu dochází i k uvolnění páteře. Ale zase jen, když je bránice aktivní.

Naučme se používat bránici a doplňujme palivo, ať mají všechny orgány dostatek. A jak?

Dýchat. Pro dokonalou funkci bránice nestačí jen dobře zhluboka dýchat, ale chviličku si pohrát s technikou dechu.

Pokud chcete něco změnit, musíte to nejprve poznat.

Rada č 1: Prozkoumávejte

Věnujte pozornost svému dechu a především způsobu jak dýcháte. Ideální bude, když budete trénovat ve stoje, ale pokud to nejde, sedněte si na kraj židle. Nadechněte a vnímejte, kam se váš běžný nádech dostává, co se zvedá, kam se dech dostal, co všechno se v těle pohlo. Mějte trpělivost a staňte se pozornými průzkumníky. Všimněte si každého místa v těle. Dostal se dech do hrudní páteře? Do stran do žeber? Do pasu? Dolů až k močovému měchýři? Ke kostrči? Hurá. Pokud se dech dostal všude, máte vyhráno, používáte bránici a vaše tělo má skvělý zdroj kyslíku a váš nitrobřišní tlak masíruje a povzbuzuje každý vnitřní orgán a vyživuje i vaše meziobratlové plotýnky. Pokud se nadechujete jen nahoru do hrudníku, zatím ještě nepoužíváte bránici.

Rada č 2: Měňte zajeté koleje

Připravte si 3 šátky: 1. uvažte co nejvíce do podpaží, 2. do pasu, 3. kolem pánve. Uvolněte se a klidně se nadechněte do 1. šátku, vnímejte, jestli cítíte nádech, jak se opřel do celého obvodu uvázaného šátku. A takhle to postupně dělejte do všech šátků. Ideál bude, když se vám podaří během jednoho nádechu všechny šátky napnout po celém obvodu najednou. A nezapomeňte i vydechnout.

Zkoušejte to 3x denně tak 3 – 4 min. Pokud se vám bude motat hlava, nechte otevřené oči, dýchejte jemněji, nechte uvolněné čelisti.

Zázraky se dějí při uvolnění.

ZDE ZDARMA: Blahodárná masáž

Přečte si jak s dechem na procházkách: ZDE

Přeji vám hodně úspěchů a radosti při péči o své zdraví.

Jolana Novotná