úvod blog Nejuniverzálnější cvičení

Nejuniverzálnější cvičení

Dnes vám chci představit, nejuniverzálnější, nejefektivnější, nejjednodušší cvičení jaké si vůbec dovedete představit. Dámy a pánové představuji vám… Tramtarará….. Smysluplnou, divotvornou a uzdravující.....

C H Ů Z I !!! Dřív jsem chodila cvičit, dnes už chodím a cvičím. Miluju efektivitu a proč dělat věci odděleně, když jdou krásně skloubit dohromady. A protože miluju procházky v přírodě, které mi dělají dobře na duši i těle, cítím se po nich občerstvená, ale někdy mě z dlouhých procházek bolely záda, píchalo v podžebří a zadýchávala jsem se. A tak jsem si začala při chůzi víc sama sebe všímat a vnášet do chůze své fyzioterapeutické znalosti a zkušenosti. Zamilovala jsem se do chůze. Chůze je pro mě nyní dokonalost sama. Pohyb číslo 1. Dnes si při chůzi báječně uvolním hrudník a rozpohybuju žebra. Jednoduše si rovnám svou skoliotickou páteř, posiluju břicho i pánevní dno, dávám si do pořádku i svou krční páteř, rovnám si své kyčle. A to jen zlomek toho, co všechno si v chůzi můžete ve svém těle poladit a vylepšit. 

1. díl - dech.

Prozkoumejte svůj obyčejný dech když jdete v klidu a v pohodě jen tak se couráte. Někdy se totiž děje to, že jakmile si řeknete, že budete pozorovat dech, tak tělo začne úplně jinak dýchat než běžně když není sledované. Tělo je občas takový malý uličník, který tropí neplechu, ale jakmile ví, že ho někdo sleduje, tak se hned srovná do latě a chová se vzorně, uvědoměle, disciplinovaně. Tělo začne hlouběji a víc nadechovat, jako by se chtělo ukázat, že to taky umí. Proto k pozorování přistupujte nenápadně, abyste ho opravdu vystihli v jeho běžném chování a poznali ho v jeho obyčejnosti.

Nádech

Kam se normálně nadechujete, do kterých míst ve vašem těle? Ve které části těla cítíte svůj nádech nejzřetelněji? Dopředu do hrudníku? Do které strany víc, doprava nebo doleva? Do břicha? A vyklenuje se vám břicho ven? Dýcháte i do pánve, nebo vlastně ani netušíte, že by se něco ve spodní části vašeho těla díky dechu pohybovalo? Nebo je to jinam? A co dělají ostatní části vašeho hrudníku a zad když nádech jde jen do už poznaných míst?

Gratuluji, odhalili jste svůj nádechový zvyk.

Nejprve než chcete něco změnit a přetvořit, je potřeba poznat jaké to je nyní, jak to vaše tělo dělá v automatizmu, poznejte svůj zvyk. Zjistíte tak, které části těla jsou vaším stylem nádechu nejvíc používané a které naopak upozaděné. Dejte si čas na prozkoumávání. Udělejte si z toho hru na postřeh.

Nyní je čas se začít nadechovat i do míst, do kterých váš nádech zatím nevstupoval. Navštivte svým nádechem místa, která na to nejsou zvyklá, vneste do nic nádechový pohyb, dejte tělu pokyn, ať to dělá a vymyslí 1000 + 1 způsob jak to udělá. A vy to jen zvědavě pozorujte, co se děje, co to dělá s vaším hrudním košem, když se začnete nadechovat jinam než je váš letitý zvyk. Dá to zabrat, nebo je to snadné? Dělejte to, hrajte si a pozorujte.

Vyhlaste pro sebe soutěž: Do kolika míst se ve svém těle najednou dokážu nadechnout. Kolik míst ve vašem těle díky tomu ožije, rozdýchá se, občerství se blahodárným kyslíkem, kolik míst v těle se díky nádechu rozpohybuje a vnese se do nich život, živost a změna. Začne se vám vylaďovat svalové i nervové napětí a díky tomu vám bude lépe jak na těle, tak na duši.

Trénujte zvyk, nadechovat se do všech míst stejně a nebo alespoň do těch míst, které jste poznali, že dechový pohyb je míjí.

Výdech

Teď se podívejte na výdech. Opravdu ho opět dobře poznejte. Ono se totiž logicky nabízí, že to místo do kterého se nadechnete taky vydechne. Ale je to ve vašem těla tak? Možná při podrobném prozkoumání si všimnete, že ač jste nejzřetelněji cítili nádech do břicha, tak výdech nejzřetelněji cítíte v hrudníku. Ale samozřejmě to můžete mít jinak. Prostě to zkoumejte.

Gratuluji, odhalili jste výdechový zvyk.

Nechte tělo ať sjednotí místo do kterého jste se nadechli i vydechnout. Je to zábava pozorovat tělo jak si někdy neví rady, jak to hledá, tápe, dokonce chvíli nechápe, co po něm chcete. Dejte mu čas a prostor ať to zkouší a hledá způsoby, jak to udělá, i když se to zdá zprvu neohrabané, tak za chvíli získá praxi, získá důvěru, že umí, že ví, že může, že zná kudy, že si samo najde cestu a dokáže si se spoustou obtíží poradit.

Rytmus

Jaký máte rytmus dechu. Máte nádechovou a výdechovou fázi stejně dlouhou? Nebo je v tom rozdíl? Máte nádech delší než výdech, nebo opačně? Hrajte si s délkou dechu. Prozkoumejte co je vám příjemnější, co to s vámi dělá, když se nadechujete delší čas a vydechujete rychleji, nebo když se rychle a dynamicky nadechnete a vydechujete dlouho a jemně. Když sjednotíte délku nádechu i výdechu. Když bude nádech kratší a výdech delší. Pokud si nejste jistí, v duchu si počítejte. Nadechujte a v duchu počítejte do 3 a pak vydechujte a v duchu počítejte stejnou rychlostí taky do 3, nebo 4. Jaké to je? Uděláte to 20 x za sebou? Lze? Je vám to příjemné?

Proč je vlastně chůze nejuniverzálnější pohyb?

  • Když je tělo pružné, dechem rozpohybované dochází v chůzi k rotaci hrudníku a k protirotaci pánve, čímž se posilují všechny břišní svaly. Chodidla spolu s dýchací bránicí dávají impulz pánevnímu dnu, aby se hýbalo, zapojovalo s hezky spolupracovalo. Navíc dýchací bránice tomu všemu udává rytmus. A to vše pohromadě vytváří dokonalý nitrobřišní tlak a pak je vše v našem těle OK.

Pamatujete? Nejuniverzálnější, nejefektivnější, nejjednodušší cvičení jaké si vůbec dovedete představit - Smysluplná - divotvorná chůze. Během dne toho nachodíte spoustu. Chodíte třeba z jedné místnosti do druhé, jdete na záchod, na nákup, jdete po schodech. Chůze je součást každého našeho dne. Takže máte dost příležitostí k trénování a stačí ji jen obohatit o dechové novinky a budou se dít divy.

Stačí tak málo: spojit tělo a mysl a nechat je ať si spolu hrají.

Pro dnešek to stačí. Můžete krásně trénovat a poznávat svá oblíbená nádechová místa v těle a já vám přeji ať těch míst ve vašem těle je čím dál víc. 

Divotvorné smysluplné chůzi zdar.

Vyzvedni si ZDARMA ucelenou řadu: 5 rad pro tvé procházky... dej CHŮZI šanci: ZDE 

Sdílej, šiř, pošli svým kamarádkám.... Ať i ony mohou využít své procházky pro zdraví svého těla. 

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Přečtěte si co přináší chůze mě? Chůze jako terapie: ZDE

Video: PROZKOUMEJ SVŮJ NÁDECH: ZDE