úvod blog NO (oxid dusnatý) ZÁZRAK pro naše tělo!

NO (oxid dusnatý) ZÁZRAK pro naše tělo!

Co je No? Kde vzniká? K čemu je dobrý? Jak jeho množství v našem těle navýšit? NO - Oxid dusnatý je vzácná molekula, kterou si naše tělo dokáže tvořit samo. Za její objev byla v roce 1998 udělena Nobelova cena.

NO můžeme do těla dodat i uměle v různých formách, ale taky můžeme využít svůj vlastní zdroj. NO se totiž v těle tvoří samo. No samo.....záleží na tom, jak se k našemu tělu chováme a jak s ním zacházíme.

Kde se tvoří?

Velké množství se tvoří v paranasálních dutinách a díky jemnému nádechu nosem ho do svého těla můžeme snadno přijmout a nejužitečněji využít. Není nad to když mohu využívat vlastní zdroje, že?

K čemu je dobrý?

Slouží jako vazodilatátor, takže rozšiřuje cévy čímž optimalizuje krevní tlak. Báječně působí na náš mozek - zbystřuje ho, lépe se učíme, zlepšuje paměť. Okysličuje naše tkáně, zlepšuje prokrvování, pomáhá při studených i přehřátých končetinách. Ničí viry a bakterie, takže dezinfikuje. Řadíme ho mezi neurotransmitery (neurotransmiter - nízkomolekulární chemická látka, která vzniká přirozeným způsobem a slouží k přenášení vzruchů). 

  • Zajímavost: v našem těle máme 2/3 nervových vláken, které jsou dostředivé, vedou informace do mozku a pouze 1/3, které jsou odstředivé a vedou informace z mozku do ostatních částí těla. Čím lepší vzruchy, tím lepší řízení, kvalitnější pohyb, funkčnější a zdravější tělo, klidnější mysl, méně úrazů. Jinak také lepší stabilita a menší labilita.

Produkci NO můžeme v našem těle snadno a jednoduše zvýšit. Takové obyčejné jednoduché mručení nebo někdo tomu říká broukání rozrezonuje mimo jiné i naše nosní dutiny a tím zvýšíte až 15 x víc vlastní tvorbu NO. Když si dáte dlaně nebo jen prsty na oblast vedlejších dutin a mručíte, tak to pod prsty ucítíte. 

NO se také tvoří i v cévních stěnách. Jen pro zajímavost, délka všech cév a kapilár v našem těle je něco málo přes 100 000 km. Pokud by vás zajímala plocha, kterou tyto cévy a kapiláry představují, pak je to 6 200 m2 a tu už pořádná plocha, kterou funkčním dýcháním můžeme ovlivnit.

Jak NO dostaneme celého do těla?

Pohybem a nejlépe pohybem kterého se účastní dolní končetiny, především lýtka. Je dobré, aby v lýtkách docházelo ke smrštění a povolení a to opakovaně. Odspodu nahoru, od lýtek výš. Např. výpony, chůze, pohupování. Výborné je též ochlazování, kdy má voda pod 10°C.

NO mimo mnoho dalších benefitů také léčí rýmu, potažmo uvolňuje nos. Protože mít volný průchodný nos je základ k tomu, aby naše tělo získalo obrovské množství vlastního NO a díky tomu pak může odvést svoji nedocenitelnou službu a celému tělu prospívat. Více o NO benefitech se dočtete: Vědecký objev století

Ale pamatujme na to, že NO je křehká molekula a podle toho je také třeba s ní zacházet. Její životnost je pouhých 5 sekund. Abychom ji nezničili dříve, než doputuje tam kam má, je potřeba nadechovat se jemně, tiše, lehce. Pokud budete nadechovat urputně, hlučně, silně, rychle pak i když budete dýchat nosem, pak stejně NO do vašeho těla nedojde.

Závěr?

Hejbejte se, cvičte, choďte na procházky, dělejte výpony, dýchejte jen nosem nosem, jemně, tiše, něžně. Obohatíte své tělo o NO, rozproudíte svůj lymfatický systém a vašemu tělu bude dobře a vy si pak s radostí budete říkat: Mám se skvěle ve svém těle.

A víte v čem je zádrhel? Nejde to samo, chce to od nás vlastní iniciativu. :-)

Pro dnešek je to vše.... Mějte se skvěle ve svém těle s láskou a úsměvem Joli

  • Jo a víte že dělám pravidelná živá vysílání ZDARMA? Vysvětluji při nich další souvislosti, rozšiřuji obzory a dávám další rady pro pohodu těla. Přidejte se. Registrace na ZDARMA vysílání: ZDE

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka  švýcarského pedagogicko-pohybového konceptu Spiraldynamik® Basic LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage®.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Pusťte si video ve kterém najdete navíc příběhy mých klientů, kterým NO už ke zdraví pomáhá. Video ZDE