úvod blog 9 rad pro vaše smysluplnou chůzi

9 rad pro vaše smysluplnou chůzi

Rodokaps (rady do kapsy) pro každý krok. Berte jednu radu po druhé a postupně je na sebe nabalujte a za pár dní máte hotovo. Vaše chůze získá lehkost, účelnost a smysluplnost a vaše tělo i duše budou šťastné - Smysluplné chůzi zdar.

  1. Dýchejte
  2. Udržujte 3 kostky nad sebou
  3. Přidejte pánevní dno, ať se každého kroku účastní
  4. Usmívejte se
  5. Choďte tak, abyste cítili chodidla
  6. Používejte nos
  7. Dívejte se do dálky
  8. Naslouchejte
  9. Hrajte si a odložme svou vážnost

1. Dýchejte nosem. Nasávejte vzduch do těla s něžností a laskavostí, jako by to byla ta nejvzácnější esence, která do vás vstupuje. Nechte, ať nasátý vzduch prostoupí každou buňku v těle. Všímejte si, do jakých míst v těle dýcháte běžně a hodně a do kterých se vzduch ani nepodívá. A přestože chcete svůj dech poslat i do míst, která jsou tuhá (hrudník, bedra, pánev…), tak to dělejte laskavě, jemně, ohleduplně a rozmlouvejte s daným místem. Já mu třeba říkám: prosím povol, prosím pusť, otevři se, uvolni se, prosím, nech se dechem provzdušnit, provětrat, uvolnit, osvobodit, prozářit. Slova volte podle sebe, taková, která vás napadnou. 

2. Udržujte 3 kostky nad sebou. Pokud jste tělo rozdýchali dobře až k pánvi, dech postavil 3 kostky sám. Pokud ještě ne, pomozte mu. Představte si pánev, hrudník a hlavu jako 3 kostky, postavte je hezky na sebe a ať pěkně lícují. Žádné přesahy, ani naklonění. Tím vytváříte nejoptimálnější nastavení pro hluboký stabilizační systém v těle. Váš pohybový aparát: klouby, svaly, vazy, plotýnky… budou namáhány vyváženě a mizí nadměrné opotřebovávání. Připadáte si v takovém postavení divně? Skvělé, tak jen zjemněte úsilí, odložte přílišnou snahu a udělejte to jen tak jakoby ledabyle. PS: stále platí i bod 1. Dýchejte do všech částí trupu.

3. Na každé procházce také mrkněte do své pánve, jestli jste si pánevní dno vzali s sebou. Podrobný návod v článku: Pánevní dno na procházce. Je to prevence, ale i terapie inkontinence, zbytnění prostaty, hormonální vyváženosti, různých bolestí zad, SI, kyčlí ….

4. Usmívejte se. Nemyslím ten strojený škrobený úsměv, ale takový, který vychází z vašeho rozpoložení. Nalaďte se na dobrou náladu. Vzpomeňte si na něco pěkného, co děláte rádi, pokud to zrovna není to, že jdete do přírody a na procházku, tak si vzpomeňte třeba na práci na zahrádce, čtení knížky, pozorování svých vnoučat jak si hrají, dovádí, nebo třeba luštění křížovky, co já vím, co vás blaží. Nalaďte se na to, co u toho zažíváte, vybavte si zážitek, pocit, rozpoložení… protože to je ta esence, která léčí a vylaďuje náš hormonální systém. Úsměv, dobrá nálada z nitra, nikoli nahraná z venčí. Že to nejde? Chce to cvik a praxi. Tak jako všechno v našem těle si můžeme osvojit, naučit jen stačí trochu trpělivosti a ochoty do toho jít. Nalaďte se a nechte, ať se toto rozpoložení projeví i na vaši tváři, zjeví se úsměv a ten září. Už jste možná slyšeli: Jak uvnitř na povrchu. To co vyzařuji, to jsem. Však už jste nějaké tokové zářící lidi potkali, a pokud ne, tak se příště podívejte na hrající si děti, ty září neustále.

5. Vnímejte chodidla. Jsou to důležité části našeho těla, které nás informují, jaký terén máme pod nohama. Tělo získává podnět jak zareagovat, které svaly zapojit, aby každý krok ustálo ve zdraví a v bezpečí pro celý pohybový aparát. Zkuste boty během dne střídat, pevné a zdravotní na chvíli vyměňte za měkké, nebo boty sundejte a choďte bosi. Nohy si potřebují zvykat na různé podněty. Získáváme umění pružnosti, nejen v těle ale i mysli. Probuzená, vnímavá chodidla nám přináší pocit stability, bezpečí, klidu a důvěry. Jako BONUS získáte schopnost cítit rytmus země, přírody… Jsme prý nejvyspělejší živočišný druh, přesto nás zvířata dokáží předčít třeba právě v naladění na zemi a získávání informací z tohoto silného zdroje.

6. Dýchejte nosem. Vyzkoušejte, jak dlouho dokážete nadechovat i vydechovat pouze nosem… stále platí bod 1. Jemně, něžně, neslyšitelně. Dýchání nosem přináší do našeho těla laskavost k sobě samému. Zbystřuje se nám orientační smysl. Přeci víte, že nosu se také říká: ČUCHOMETR. Používejme ty naše čuchometry a trénujme je. Kromě toho, že jemným dýcháním nosem dáváme možnost tvořit v paranasálních dutinách oxid dusnatý NO, který je naším vlastním zdrojem dokonalého zdraví, více o tom napíši příště.

7. Trénujte oči. Během dne neustále zaměřujeme pohled na blízko. Čteme, díváme se do počítače, nebo na to co děláme rukama. Naše oči potřebují trénovat i pohled do dálky, do nekonečna, aby i naše oční svaly byly v souhře. Procházka přírodou je ideální příležitost na pohled do dálky. Někde v dálce si vyberte vysoký strom nebo komín a dívejte se na něj. Že ho vidíte rozmazaně, vůbec nevadí. Okohybné svaly spolu s celiárními získávají opačnou dovednost, než na jakou jsou běžně zvyklí.

8. Naslouchejme, ale vybírejme si, co chceme slyšet. Trénujme svůj sluch. Další důležitý smysl našeho těla. Zvuk to je vibrace. Nejzdravější zvuky jsou zvuky přírody, šumění stromů, zurčení vody, zpěv ptáků, bzučení hmyzu, to jsou všechno zvuky, které podporují v našem těle tvorbu celé řady hormonů, které vyvažují stresový hormon kortizol. Kdežto zvuky města spouští tvorbu stresového hormonu kortizolu. Výzva to bude v blízkosti města. Zaměřujte svůj sluch a vybírejte si, čemu budete dávat pozornost, co do svého těla za zvuky pouštíte. Zastavte se u řeky a veškerou svou pozornost dejte zvuku zurčení vody. Jako by nic jiného nebylo, jen ten zvuk vody. Nebo vaši pozornost zaujme nějaký pták, naslouchejte mu bedlivě. Trénujeme nejen svůj sluch, ale také umění zaměřovat pozornost. Však už jste slyšeli: Čemu dávám pozornost, to se rozvíjí.

9. Hrajme si. Možná máme dospělost spojenou s vážností, důležitostí, zodpovědností. A co to trochu změnit. Ponechat si zodpovědnost, ale podepřít jí lehkostí, hravostí, svobodomyslností. Někdy sami sebe bereme moc vážně, taky cítíte tu tíhu z toho slova? Takže pojďme si na procházkách dovolit si hrát. Poskakujme, kochejme se rozkvetlými květy, vůněmi, nechme se unášet zvukem vody, zpěvem ptáků, usmívejme se, choďme chvíli pozpátku a hlavně dýchejme, jemně, něžně, neslyšně.

Přeji vám krásné léto milí přátelé. Těším se na vaše usměvavé tváře nejen na procházkách.

S láskou a úsměvem Joli.

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.