úvod blog Do teď jsme ve cvičení dýchali BLBĚ!

Do teď jsme ve cvičení dýchali BLBĚ!

Malá ukázka ze cvičení. Lekce byla s tématem DECH. Celá fyzioterapie se opírá o dech. Řeší se dech v rámci nitrobřišního tlaku, řeší dech pro posturální stabilitu, ale stačí to?

Řeší se: jak tělo dýchá, jaké svaly k dechu používá, do jakých míst se dýchá, jakou sílu má dech, jakou hloubku má dech, jaké svaly dech stimuluje, řeší se i objem a množství vzduchu, zpravidla je dáván pokyn: nadechněte se více a hlouběji.

Dělá se oxygenoterapie - inhaluje se kyslík. Aby tělo mělo dostatek kyslíku, protože se ví, že tělu, potažmo buňkám kyslík chybí.

Ale nebudu ze sebe dělat vševědku, však jsem to dělala ve svých lekcích doposud stejně, než jsem pronikla do dechové chemické magie. 

Ale jak je to možné, že buňkám chybí kyslík vždyť všichni dýcháme stejný vzduch?

Proč někomu chybí?

  • Protože nám chybí umění vstřebat kyslík z vdechnutého vzduchu do krve a přenést ho do buněk.
Všechny buňky v našem těle potřebují kyslík, aby dobře fungovaly. Veškerá fyzioterapie řeší pouze biomechaniku dechu.
Pojďme se podívat dál a opravdu hlouběji a seznamte se s biochemii dechu. Způsob dýchání, který transportuje kyslík do svalů, tkání, do fascií, do krve, do kostí, do chrupavek, do každé buňky v těle.
Ano i do mozku, aby dobře fungoval, aby byl v kondici, abychom byli bystří, aby naše smysly byly bystré....

Už to zkrátím, a to jsme právě v lekci dělali. Dýchali jsme jednoduchým biochemickým způsobem po celou dobu lekce.

Postupně jsme tento způsob včlenili i do chůze. Takže všichni, kteří včera na lekci byli dnes už dýchají tak, že každá cesta do práce, na nákup, venčení psa, nebo jen na záchod začíná okysličovat každou buňku v těle.

Jsme na cestě, toto je základ. Někomu bude stačit a bude mu dobře fungovat, ale pokud jsou v těle už větší změny, pak je potřeba dech ještě potrénovat podrobněji.

Co se o svém dechu dozvěděli?

  • Že někteří dýchají moc. Udělají během 1. minuty i 20 dechů. Někteří udělají jen 4 dechy. Velký rozptyl, že? Na 1 nádech do sebe přijmeme cca 1/2 l vzduchu. Takže když se nadechneme 20x za 1 minutu je to 10 l vzduchu, když 4x jsou to 2 l vzduchu. Když by byla pravda, že čím víc vzduchu vdechnu, tím budu okysličenější a mé tělo 

  • Někteří zjistili, že jejich nádech je delší než výdech, někteří to mají stejně a někteří mají výdech delší než nádech. Je dobré dech používat vědomě, upravovat si výdechovou i nádechovou fázi podle toho co potřebuji tělu doplnit.

Jak by to tedy mohlo vypadat?

  • Na 1 nádech do sebe přijmeme cca 1/2 l vzduchu. Takže když se nadechneme 20x za 1 min je to 10 l vzduchu, když 4x jsou to 2 l vzduchu. 
  • Zdravý dospělý by měl během 1 minuty udělat 6 nádechů a výdechů. To stačí. Pokud tomu tak není, předýcháváme se a paradoxně si tím ubíráme schopnost vstřebávat kyslík do krve a tím ho dopravovat do všech tkání. Víc vysvětleno v článku Hypertenze - vysoký krevní tlak, Butejkova nevyléčitelná nemoc: ZDE 
  • Pokud máme nádech delší než výdech stimulujeme sympatikus, tvoří se nám stresové hormony a tělo je v módu bojuj. Ale prospívá nám to, když takhle dýcháme stále?
  • Pokud máme výdechovou část delší než nádechovou, stimuluje se parasympatická část našeho mozku. Tělo se uvádí do homeostázy, vyladění, klidu, míru. Mysl ví, že je mír a že může začít regenerovat, hojit a uzdravovat. 

A jak dýcháte vy? Spočítejte si kolik dechů za minutu uděláte?

PŘEJI ZDRAVÍ NA KAŽDÉM KROKU. S LÁSKOU A ÚSMĚVEM A DALŠÍM ROZMĚREM PRO NAŠÍ CHŮZI.
SMYSLUPLNÉ CHŮZI ZDAR...

Joli - pohybová specialistka

Bolí vás záda, vyzvedněte si u mě na webu Blahodárnou masáž. Během pár minut sami sobě ulevíte od bolesti bude vám opět blaze.

Zdarma ZDE: Blahodárná masáž

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE