úvod blog téma „hluboký stabilizační systém HSS“

Blog Jolana Novotná
... v poslední době dost pracuji na svém psaní. :)

Články na téma „hluboký stabilizační systém HSS“

Dýchací bránice

Prohlédněte si podrobně svou dýchací bránici. Poznejte jak vypadá její přirozený pohyb a jak paradoxní (opačný) pohyb. Možná je to i vaše téma. Je to totiž častější jev než bychom si mysleli.

Přečíst celý článek

Smysluplné běžkování

Běžkování vychází z chůze, tedy pokud jezdíte klasiku, přesto má své specifika, ve videu ukáži jaká.

  • Chodidla vás udrží v tempu i když nebudete mít dobře namazáno.
  • Měkká kolena zajistí, že pohyb bude k páteři šetrný.

Přečíst celý článek

Přestaňte dýchat do břicha!

Břišní stěna (už název naznačuje její význam) vymezuje prostor pro volný pohyb dýchací bránice směrem k pánevnímu dnu. Pokud je břišní stěna porušená, uvolněná, dechem vyvalovaná, nebo tuhá či příliš pevná, opět není funkční HSS.

Přečíst celý článek

HSS – pánevní dno, funguje vám?

HSS – hluboký stabilizační systém páteře. Dýchací bránice, pánevní dno, hluboký příčný břišní sval, hluboké zádové svaly – multifidus. Pokud je HSS v pořádku a vše funkčně spolupracující, pak i naše páteř je bez bolestí.

Přečíst celý článek

Proč vás bolí záda?!

Až 80% lidí v České republice bolí záda a to včetně dětí. Bolest zad patří k nejrozšířenější diagnóze. Příčin bolestivosti páteře může být víc, ale jedna vede a to je nefunkční hluboký stabilizační systém páteře (HSS).

Přečíst celý článek

Smysluplný pohyb

Pravidelné cvičební lekce pokud chcete povzbudit pánevní dno, dobře tonizovat břicho, aby bylo v souladu se scelováním diastázy. Povznést páteř, aby plotýnky měly dostatek prostoru, aby se vám uvolnil hrudník, krk či bedra, nebo aby vaše kyčle, kolena, ramena byla v pohodě.

Přečíst celý článek

Výběr z Pohybotéky - Objev sílu středu

Vybrala jsem pro tebe 5 skvělých lekcí z Pohybotéky. Všechny lekce jsou v duchu Smysluplného pohybu pro celé tělo. Takže pokud chceš povzbudit své pánevní dno, dobře tonizovat břicho, aby bylo v souladu se scelováním diastázy, povznést páteř, aby plotýnky měly dostatek prostoru, aby se ti uvolnil hrudník, krk či bedra, tak tento výběr je přesně pro tebe. 

Přečíst celý článek

Obsah Pohybotéky

V Pohybotéce najdete lekce zaměřené na celé tělo. Do všech svých lekcí vkládám sebe, své umění, zkušenosti, znalosti, otázky na tělo a zamyšlení. Lekce připravuji s láskou a radostí. Vedu vás ke vnímání sebe samých, k sebe-uvědomění, což následně vede k sebe-vědomí a to už je jen krůček k sebe-léčení. Nechte se inspirovat, ale nejvíc poslouchejte své tělo. Vítejte i v mém světě. 

Přečíst celý článek

Jinak nově, pohyb v do-mě.

Čtvrtek 18. 6. v 20 - 21 h opět společné cvičení, které nově najdete na webu Pohybotéka, klikněte na odkaz, zobrazí se vám stránka, vpravo je okénko s videem, na které kliněte a cvičíte. Užijte si lekci zde: www.pohyboteka.cz. Moji milí příznivci cvičení online. Začal červen, krásné počasí, pobyt i pohyb venku je nejlepší co můžeme pro své zdraví a imunitu udělat. BUĎME VENKU V PŘÍRODĚ co nejdéle a třeba jen choďme.

Přečíst celý článek

Radosti a strasti v pánevní oblasti 1

Dnes se s vámi jdu podělit o několik radostných úspěchů. V současné době mám klientku, které je 85 let. Má nepříjemné obtíže v pánevní oblasti, začalo to prolapsem dělohy, přidal se i prolaps střev do pochvy, je po operaci kdy ji byla odejmuta děloha a další úpravy, ovšem stav se nezlepšil.

Přečíst celý článek

Diastáza je jako dieta

Začetla jsem se do komentářů v jedné diskuzi nad diastázou. Nejprve mě to naštvalo, pak rozesmutnilo a nakonec mě to zvedlo, že jsem si řekla: dost v tomhle je potřeba udělat pořádek, vnést jasno a vzít selský rozum do hrsti, přestat spekulovat co lze a co ne. Někteří cvičení chválili, někteří nad ním lámali hůl, někteří varovali a většinou panovala skepse. Diskutující mluvili z vlastní zkušenosti nebo z toho co se doslechli, či popisovali různé domněnky, názory které získali z jiných diskuzí. 

Přečíst celý článek

Hlavně se hýbat – 1. část

Zdravím vás moji milí přátelé a příznivci pohybu. Připravila jsem pro vás sérii článků, ve kterých bych vás ráda pozvala k prozkoumání souvislostí mezi naším HSSP, rytmickým pohybem, říkejme mu tanec, zvukem, říkejme mu zpěv, dobrou náladou, což jsou hormony štěstí a zdravím. Prosím, přijměte pozvání k aktivnímu prozkoumávání. Mé heslo znáte: Mám se skvěle ve svém těl

Přečíst celý článek

Osvoboďte svůj hlas Ivana Vostárková

Hlas má jiné centrum v mozku než slovní projev. Proto od narození se všichni hlasově projevujeme, ale slova přidáme až později. Hlas je spojený s emočním projevem. Udělejte si pár minut času a uvolněte se podle jednoduchého a vtipného návodu, kterým vás provází paní Vostárková. Ač pár let už staré, přesto nebo právě proto aktuální. Děkuju

Přečíst celý článek

Pravý domácí časopis - LOONA DANCE

Nikdy jsem nebyla moc taneční typ, nedokázala jsem se uvolnit ani nechat pohltit hudbou. Hlava kontrolovala, jak při tanci vypadám, jak tančí ostatní a jestli to není třeba trapné. A přitom je tanec pro ženu ten nejpřirozenější pohyb, který dokáže rozvířit ženskou energii a dodat nám obrovskou sílu. To jsem si plně uvědomila a rozhodla jsem se, že končím s předsudky a tanec si prostě budu užívat. Letošek se stal zlomovým. - říká autorka článku Barbora Hernychová z časopisu Pravý domácí časopis 9/2018

Přečíst celý článek

Metoda 3x3 mě vrátila k sobě a k mé opravdovosti

K metodě 3x3 jsem se dostala přes Pilates. Vedla jsem lekce Pilates už 7 let a dozvěděla jsem se, že v každém větším městě je centrum pánevního dna, kde se lidé učí se svým pánevním dnem cvičit. A když klienti projdou tímto centrem, tak já budu mít v lekcích míň práce. Bohužel v Hradci Králové jsem nic nenašla, ale vyskočil na mě odkaz kurz Tajemství pánevního dna, který nabízel, že mi doplní energii. AHA, to zní zajímavě. Mě zrovna energie chybí. Tak jsem vyrazila a zamilovala se. Stala nejen lektorkou této celostní metody, ale především milovnicí svého pánevního dna.

Přečíst celý článek

Proč cvičit se mnou?

Protože vás vedu k sebepoznání, k poznání svého těla, k uvědomění si, jak to mám teď. Naučím vás, jak to udělat jinak nově, nebo dáme zadání tělu, aby si našlo svaly, kterými to zařídí samo. Probouzíme jeho kreativitu a tím jeho samonapravovací, sebeuzdravovací cesty. Tělo miluje pohyb, především pestrý pohyb. Proto je každá hodina jiná, díky tomu je stále mysl zaměstnávaná a podporovaná k tomu, aby vymýšlela nové cesty. Neboť jinak se nudí, stagnuje a tím i naše tělo. 

Přečíst celý článek

Zkušenosti, zážitky žen po kurzu Diastáza

Přečtete si zkušenosti žen, které se mnou absolvovaly kurz nebo individuální lekce Diastáza. Co se jim v životě změnilo? Jaké zážitky z kurzu měly? Bylo jim to k něčemu? Všem vám moc děkuji, za to že, jste si udělali čas a napsal mi své postřehy. Vím, jak je přínosné si přečíst zážitky ostatních, proto si velmi cením otevřenosti autorek. Děkuji nejen za sebe, ale i za všechny a čtenářky. 

Přečíst celý článek

Břicho trochu jinak - fyzioterautka Bc. Aneta Soukupová

S plavkovou sezónou na nás začala útočit i vlna článků a videí na téma krásné bříško, s lepšími či horšími radami, jak ho dosáhnout. A normální člověk má pak často problém se ve velkém množství informací vůbec zorientovat. Jak naše břicho funguje? Proč je ho dobré cvičit? Jak vůbec začít?

Přečíst celý článek

Jak mě bylo na kurzu pánevního dna? Došlo i na milování?

Fyzická rovina byla brnkačka. Byla jsem jak ryba ve vodě. Co Renata řekla, hned jsem udělala, šlo to. Svaly jsem cítila, jsem zvyklá vnímat své tělo, cítit svaly, kde se co ozývá, jak to reaguje i jakou reakci svaly spouští, kam se to řetězí. Byla jsem pyšná, že vše vím, dělám a i vedu tímto způsobem své klienty. Nic z toho si neprotiřečilo s mými znalostmi z Pilates od Daniela. Jen mě překvapilo, že je důležité větší čas pánevní dno relaxovat než posilovat. Dostaly jsme úkoly pro domácí cvičení.

Přečíst celý článek

Proč jsem šla na kurz pánevního dna

Důvod, proč jsem se dostala ke kurzu pánevního dna, byl Daniel Müller, můj skvělý učitel Pilates, který stále říkal: „Pilates může v těle fungovat a cvičení pomáhat, jen když je v kondici pánevní dno“. A doporučil nám, že v každém větším městě je centrum pro cvičení pánevního dna, tak ať tam své klientky směřujeme, abychom měli ve cvičení Pilates jednodušší práci a zároveň, že to bude pro naše klientky mnohem efektivnější.

Přečíst celý článek

Miluju kurzy pánevního dna

Naším základem je pánevní dno. Pánevní dno je alfou i omegou našeho těla. Víte, že v jakém stavu je pánevní dno, tak v takovém stavu je i zbytek vašeho těla. Jak vaše tělo vypadá? Myslíte si, že potřebuje posílit, nebo naopak zrelaxovat? Toť otázka. Často máme o svém těle jiné představy, než si tělo myslí samo

Přečíst celý článek

Noha jako míč

Zamysleli jste se někdy, obyčejným selským rozumem, proč máme vývojově v chodidle podélnou a příčnou klenbu? K čemu slouží? Jakou mají funkci? Co se stane, když nějaká klenba spadne, jaký vliv to má na všechno co je nad tím?

Přečíst celý článek