úvod blog Radosti a strasti v pánevní oblasti 1

Radosti a strasti v pánevní oblasti 1

Dnes se s vámi jdu podělit o několik radostných úspěchů. V současné době mám klientku, které je 85 let. Má nepříjemné obtíže v pánevní oblasti, začalo to prolapsem dělohy, přidal se i prolaps střev do pochvy, je po operaci kdy ji byla odejmuta děloha a další úpravy, ovšem stav se nezlepšil.

Obtíže přetrvávaly. Byly dny, kdy se nemohla ani postavit, aby to co má být uvnitř tam také zůstalo …. Nebudu popisovat, co všechno paní zažívá, rozhodně si sami dovedete představit. Fyzicky i psychicky člověku není veselo.

Co je na tom příběhu krásné, že jsme spolu našly cestu, záměrně píši spolu, protože já mohu dát rady, ale bez její ochoty jít do praxe, i když se zdá, že už nic nezabere, je na ní. Zatím jsme spolu měly 4 lekce, kdy se pozvolna učí cítit a následně zpevňovat, svaly pánevního dna.

Ale už i po relativně krátké době, máme výsledky, orgány jsou na místě. Dní kdy se nemůže postavit, podstatně ubylo, skoro se až bojím to veřejně napsat, že během té doby co probudila svaly pánevního dna k pohybu a pravidelně s nimi hýbe, tak jsou všechny orgány tam, kde mají být. Vyhráno ještě nemáme, ale je to lepší a lepší.

  • Já jsem nadšená, ona je šťastná, obě jsme blažené, každá ze svého důvodu. Minule, když jsem odcházela, jsme se objímaly a plakaly radostí. Já jsem ji vděčná, že má chuť a že to nevzdala a pravidelně doma cvičí a se svaly hýbe, že do toho šla, že si neřekla, na to jsem už stará. Je skvělá a já ji obdivuji. A to je to proč si říkám, ano má to smysl v každém věku. Ano má. Hurá!!!!

A co spolu děláme?

Ono to vlastně je spíš o tom, aby se svaly pánevního dna rozpohybovaly a připojily k ostatním pohybům, které během dne děláte. A aby se rozpohybovaly je potřeba je cítit, vnímat, vědět kde jsou.

Nejprve jsem jí ukázala na anatomickém modelu, kde svaly jsou, pak jsem ji poprosila, aby zapojila svěrače (obr. 2) a všimla si, kde v těle cítí, když zapojuje svěrače, protože to je hodně důležité. Vědět a cítit. Pak jsem ji vysvětlila, že svěrače jsou jen maličkou částí svalů a rozhodně nemohou mít tu nosnost všech orgánů, které jsou nad nimi, potřebujeme zapojovat víc svalů pánevního dna, než jen tuto maličkou část.

Když si představíme kosti pánve (obr. 1), jako misku, svaly pánevního dna (obr. 3) jako takové polstrování uvnitř celé misky. Všimněte si, kolik svalů je na obrázku č. 2 a obrázku č. 3. Vidíte ten rozdíl? Pak jsme si ujasnily kde je močový měchýř, a ať si ho představí jako míček, který leží na dně toho polstrování (obr. 4).

Zároveň jsem jí dala míček do dlaní (obr. 5) a ať ten míček v dlaních stiskne ze všech stran a snaží se z něj udělat menší kuličku, jakoby ho chtěla vyždímat (obr. 6). A potom to stejně udělat i s tím močovým měchýřem, který v představě je jako míček.

Dělat to najednou v dlaních tisknout míček a to stejně i uvnitř těla v pánvi tisknout močový měchýř. No a tak si to můžete zkoušet i vy. Hledejte, zkoumejte, zkoušejte to všelijak, jen mějte stále v paměti, že jen cítit svěrače je málo, že těch svalů je víc a rozhodně to nejsou ani svaly hýždí, a ani břišní svaly. Pokud zapojujete při stisknutí míčku i hýžďové svaly (zadek) tak jste jinde. Hýžďové svaly jsou na povrchu pánve, nikoli uvnitř, tam kde je pánevní dno, které nese vnitřní orgány. Pokud u toho cítíte břišní svaly, tak to jste také jinde.

Ještě jeden příběh z praxe, mladá žena kolem třicítky s lehkou inkontinencí mi po měsíci napsala. Chci moc poděkovat, protože jsem minulý týden po dlouhé době vyrazila běhat a s radostným úžasem zjistila, že jsem nepotřebovala ani celé tři měsíce procvičování, aby mě přestala trápit inkontinence při běhu. Opravdu mi stačil zhruba měsíc a půl a to rozhodně nejsem schopná cvičit podle doporučení.

A že je to jen záležitost žen? Tak to je pánové omyl. I vy máte pánevní dno a s ním spojené obtíže. Věděli jste, že třeba i za zbytněním prostaty stojí také nefunkční pánevní dno? Ale o tom zase příště. Mějte se skvěle ve svém těle. A hejbejte se.

S láskou ke smysluplnému pohybu nejen pro pánevní dno

Jolana

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na funkční pánevní dno, scelování diastázy, dech a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka Oxygen Advantage. Jsem senzitivní a tvořivá obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování, v 50 letech jsem se naučila na snowboardu a žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“. Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube, pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Příběhy dalších žen: Příběhy žen po kurzu pánevního dna

Článek: Radosti i strasti v pánevní oblasti 2 - rektokéla