úvod blog Přiměřeně napěchovat, aby se to nekazilo...

Přiměřeně napěchovat, aby se to nekazilo...

Aby v tom našem pánevním dně bylo všechno tak akorát uspořádané a mělo přiměřené napětí, potřebujeme mít svaly pánevního dna krásně šťavnaté, naducané, načechrané, svěží a pružné.

Jedině tak všechny naše orgány (děloha, močový měchýř, vaječníky, střeva, konečník) budou dobře fungovat. Aby prostě byly v tom našem pánevním košíku jako v peřince, která je chrání, ale taky povznáší, jemně hladí, masíruje. Aby tam nebylo místa moc a nebo málo. V obou případech to našim pánevním orgánům neprospívá.

Šťavnatost, prokrvenost, pružnost, konzistentnost mu dodá jedině pohyb. Nejlepší a nejjistější pohyb, na který nikdy nezapomeneš, nezabere ti čas a nic tě nestojí, je při každodenních činnostech. Pánevní dno, pokud je v pořádku, se všech pohybů, které během dne uděláš, účastní. ALE je tu háček....

Většina žen, má své pánevní dno ODPOJENÉ, uspané, nefunkční, nebo v paradoxním módu. Tudíž se jejich každodenních činností účastní sporadicky a nebo úplně blbě. Opačně. Tam kde by mělo stoupat klesá, nebo se ani nehne, protože je zamrzlé, nebo si dělá chaoticky co chce.

Kdy se tohle stane? 

Když usedneme do školních lavic. Dlouhé sezení pánevní dno uspává, díky tomu leniví a odpojuje se od přirozené spolupráce.

Ale taky porody, operace, emoční stres, těžká práce, smrt někoho milovaného, úrazy, šoky, ale taky tím, že ho prostě nepoužíváme. Prostě někdy během našeho života se to plíživě stalo.  

Zpočátku se nic neděje, ani si toho vlastně zpravidla nevšimneš, ale jak přibývají roky, a ubývá přirozená hormonální substituce (o tomto tématu jindy), pak to teprve začne. Pokles pánevního dna, inkontinence a další nepříjemnosti jsou tady. To je zpravidla jen důsledek toho co se dělo už léta předtím. 

ALE... věř, že NIKDY není pozdě ZAČÍT.

Pánevní dno OŽIVIT, PROBUĎIT a PŘIPOJIT do tvých každodenních činností, do tvého života. Aby se znovu zvedlo, našťavnatělo, uspořádalo a začalo ti být opět podporou.

Začni teď.

 

Jednou byla u mě na kurzu pánevního dna žena, která dlouhodobě žije ve Francii. Říkala nám, že ve Francii po porodu všechny ženy chodí na rehabilitaci, kde je naučí jak mají pánevní dno posilovat i regenerovat, aby se opět vrátilo do plné síly. Tohle se u nás zatím neděje a proto je to na každé z nás.

Ale je tu řešení... Pánevní dno v každodennostech 

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka  švýcarského pedagogicko-pohybového konceptu Spiraldynamik® Basic LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage®.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.