úvod blog Močová INKONTINENCE, smutné téma pánevního dna

Močová INKONTINENCE, smutné téma pánevního dna

Většina lidí si spojuje inkontinenci s povoleným pánevním dnem. Ale dívat se na to jen z tohohle úhlu by bylo krátkozraké. Co když tyhle kapky v kalhotkách upozorňují na širší téma. Co když je začátek jinde?

Ano, pokud se u vás objeví močová inkontinence, pak se to bude týkat pánevního dna, ale možná dřív něž přišla, tak se třeba objevovaly i jiné obtíže.. 

Bolí vás, bedra, SI, máte problém s kyčlemi, koleny, vaše příčná, či podélná klenba nohy jsou spadlé, máte vbočený palec, kladívkové prsty na nohou, máte nohy do X, nebo do O, bolí vás krk, blokují se vám žebra, či „sekají se vám v různých částech záda“? Pravděpodobně vaše pánevní dno není v takové kondici a není vaším funkčním impulzním centrem. U spousty lidí pánevní dno jen tak v té pánvi leží a čeká, až si na něj vzpomeneme a pozveme ho našeho života.

Většina lidí si spojuje pánevní dno jen s inkontinencí. Ženy navíc ještě s gynekologickými obtížemi, ale jinak jeho souvislosti jsou opomíjené. A přitom nám nabízí tolik funkcí, ale my je zpravidla přehlížíme.

Je spousta příruček jak posilovat pánevní dno, občas se i způsoby jak ho zapojit liší. Někdo doporučuje zadržovat močení, někdo je vyloženě proti tomu. Někdo radí, je to jako vtáhni špagetu, nasaj, vcucni. Další informace je, stahujte zadek ono se pánevní dno přidá. Kdo se v tom má vyznat. A hlavně každý jsme jiný, každý máme jiné vnímání těla a tohle jsou zrovna svaly, na které si běžně nesáhnu. Pokud už dlouho spí, tak je ani necítím a pak nastoupí jiné zástupné svaly, třeba svaly spodního břicha, hýžďové svaly, u žen kruhové svaly pochvy, ale svaly pánevního dna si v klidu odpočívají dál.

Podívejme se spolu na nejčastější druhy močové inkontinence.

Stresová – pánevní dno pokleslo nebo ztuhlo např. z důvodů nošení těžkých předmětů, z těžké práce, sedavé zaměstnání, po porodu, po přechodu ubývá hormonů, na které byly svaly těla zvyklé, pánevní dno může zareagovat poklesem. Možnost řešení – rozpohybovat ztuhlost a cvičením vrátit pružnost a sílu.

Urgentní – močový měchýř je zmatený, neustále vydává signál k vyprázdnění, i když není plný. Vzniká z toho, že chodíme preventivně na toaletu (ještě než půjdu z domu, raději se dojdu vyčůrat, abych nepotřebovala, připomíná vám to něco?) Nebo naopak nechodíme a zadržujeme dlouho močení (potřebuju na záchod, ale tohle ještě dodělám, dojdu si potom, a najednou je z toho hodina, ale ta úleva na záchodě potom, že?). Možnost řešení – cvičení doplňuje medikaci léky a terapii, která upravuje vydávané signály k vyprázdnění.

Smíšená – ta je nejčastější. Ze stresové, z pokleslého pánevního dna, které opravdu neudrží močový měchýř a ten potom vědomě hlásí, že je čas se vyprázdnit i když je v něm jen maličko tekutiny, tak si vypěstujeme urgentní a chodíme preventivně, aby náhodou… Možnost řešení – cvičení je hlavní cesta.

Ať je vaše motivace zabývat se cvičením pánevního dna jakákoli. Bude to rozhodně pro vaše tělo přínosné.

Jak takové cvičení vypadá?

Uvědomme si, že pánevní dno je poměrně velká soustava svalů, můžete si ji představit asi tak, že spojíte dlaně a uděláte z nich mističku, tak tak nějak je velké pánevní dno. Má 3 vrstvy a svěrače obrázek 1 jsou nejmenší svaly a jsou nejblíž povrchu těla. Pro trvalé zlepšení našich obtíží potřebujeme zapojit hlubší vrstvy obrázek 2 a 3. Hlubší vrstvy jsou k tomu, aby držely vnitřní orgány na svém místě, svěrače jsou až ty poslední, které jen doplňkově pomáhají. Ale my je často chceme naposilovat tak, aby udržely všechno.

Udělejte si z rukou mističku, představte si, že tato velikost svalů je cca 5 – 7 cm nad židlí, na které sedíme a zkuste ty svaly zapojit, zaktivovat, ne hyždě, ne břicho, ne vcucnout, ne nasát, zapojit tak jako když pevně semknete rty k sobě, ne našpulit pusu. Jde to? Cítíte, jak ta celá svalová miska se stáhla a zase povolila? Výborně. Pokračujte 5x denně cca 2 minuty.

  • Nepodařilo se, nebo chcete mít jistotu, zda opravdu to co cítíte, jsou svaly pánevního dna? Přijďte na kurz Pánevní dno jako nové, které zpravidla otevírám 1x ročně. Vypsané termíny živých kurzů najdete: Tady
  • Nechcete čekat? Rozumím, chcete si cvičit sama v klidu u sebe doma a po svém. Pak pro vás mám jedinečný, podrobný, praktický video kurz OA Pánevní dno jako nové 3x3... TADY

Metoda Školy pánevního dna 3x3 Renaty Sahani, je komplexní, tím nejefektivnější. Propojuje fyzické tělo – cvičení svalů, fyzioterapie, emoční stránku – psychika, a energetickou stránku – vitalita. Lektorkou této metody jsem od roku 2014 a od roku 2015 učím i ve Škole pánevního další lektorky. Mou parketou je fyzická rovina. V roce 2021 jsem se objevila unikátní dechovou metodu Oxygen Advantage®, která prokazatelně obnovuje buňky těla, tedy i pánevního dna, tím urychluje jeho regeneraci a obnovu. Toto umění jsem do kurzů Pánevního dna zakomponovala. Jsem jediná, která toto ve svých kurzech učí a má na to certifikaci.

V mých kurzech nejde jen o cvičení nebo pohyb, ale o poznání sebe a pak o vědomou, tvořivou, funkční změnu v těle.

Kurz je pro ženy vitální i méně, mladé i zralé, štíhlé i plnější, unavené i spokojené, po porodu i po přechodu.

Mějte se skvěle ve svém těle s láskou a úsměvem každý den....

PS: Zajímá vás téma INKONTINENCE víc? Tady je další článek: Inkontinenci nikdy nepřiznám

  • Pravidelná živá vysílání Pohyb-IN-ky, ve kterých dávám další rady pro pohodu nejen těla. Vysílání jsou ZDARMA. Registrace: ZDE

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka  švýcarského pedagogicko-pohybového konceptu Spiraldynamik® Basic LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage®.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.