úvod blog Uzdrav se dechem

Uzdrav se dechem

Nebo klidně uzdrav svůj dech. Mám klientky i klienty, kteří řeší dechovou nedostatečnost, zadýchávání, sevřený hrudník, bolesti páteře, nebo také sportovce, kteří chtějí zvýšit svou zdatnost a vytrvalost. A v neposlední řadě i lidi s postcovidovým stavem. Vrátit zdraví svému dechu je ještě aktuálnější než se zdá.

O Butejkově metodě, která dala základ metodě Oxygen Advantage® jsem tady už psala. V tomto článku vám ukáži, jak ji uvádím do praxe ve svých lekcích.

Ze své profese jsem se o dech zajímala vždycky. Dech je součástí každého cvičení, fyzioterapie a vlastně celého našeho žití. Navíc mám ve svém okolí lidi, kteří řeší dechovou nedostatečnost, zadýchávání, tíži na hrudi, sevřený hrudník, bolesti páteře. Nyní nově i postcovidové stavy.

  • Do cesty mi přišla knížka Oxygen Advantage od Patricka McKeowna.

Knihu jsem doslova hltala, zaškrtávala a samozřejmě hned jsem se pustila do praxe. Podotýkám, že mám několik i fyzioterapeutických kurzů o dechu, a to jsem si myslela, že o dechu toho vím hodně, ale jak je vidět, tak ne. Platí: Víš, že nic nevíš. Na metodě OA (Oxygen Advantage) mě fascinovaly vědecké studie o chemických reakcích v těle, jejichž spouštěčem je právě způsob dýchání, navíc ověnčený i nobelovkou za medicínu. Však víte, píšu tady o tom už po několikáté.

Mé dosavadní vědění o dechu bylo rozpitváno a znovu se skládá zpět.

A tak jsem nastoupila opět do školy a stala se certifikovanou lektorkou metody Oxygen Advantage, dechové školy Patricka McKeowna, abych pronikla zase o něco hlouběji, tentokrát do chemie dechu.

  • Hodnota KP nebo také BOLT skóre vypovídá o funkčnosti a kvalitě vašeho dýchání.

KP (Kontrolní přirozená dechová pauza), toto označení se používá v Butejkově metodě.  BOLT skóre (Body Oxygen Level Test) v Oxygen Advantage. Jedná se o stejné měření.

Když jsem si udělala první měření, mé KP bylo 9, byla jsem v šoku, protože jsem si myslela, že jsem na tom líp. Přeci jsem cvičitelka, dech trénuju, tak ho mám v pořádku, ne? NE! O tom příště.

  • Než jsem otevřela kurz pro veřejnost, tak jsem samozřejmě celý rok vše trénovala a testovala na sobě. Až pak jsem otevřela speciální kurz: Uzdrav se dechem, ve kterém jsem učila dýchat podle metody OA. Kurzem prošlo 30 lidí. A spousta zaznamenala až neuvěřitelné výsledky.

Na začátku si všichni účastníci změřili KP. Někteří z výsledků byli v šoku, tak jako já po prvním měření. Větší část lidí měla KP mezi 10 – 15. Několik lidí mělo KP do 10 a 1 člověk měl 19. Podotýkám, že funkční dech je až od hodnoty 25. Takže funkční dech neměl nikdo. A to mezi nimi byli sportovci, trenéři sportu, učitelé pohybu, fyzioterapeuti, ale i maminky na mateřské, důchodci i ředitelé firem.

  • Kurz trval 6 týdnů. Lidé se učili jednoduché praktiky, které vnášeli do svých každodenností. Protože pokud chci funkčnost svého dechu obnovit a vracet své tělo ke zdraví, tak to není jen o speciální krátkodobé praxi, ale především o změně dýchání během celého dne. A tak jsme se nenápadně učili proměňovat svůj dech ve funkční dech.

Někomu to šlo hravě, někomu to trochu drhlo, protože tělo má zajeté koleje a z některých nechce uhnout ani náhodou. Holt zvyk je železná košile. Ale všechno jde, když se chce a je dobrá vůle.

Po 6 týdnech to vypadalo následovně:

Polovina lidí se dostala na hodnoty: 25 – 30, což je už funkční dech. Někteří jsou ještě před branou, ale pokud to nevzdají, tak i oni vstoupí do funkčního dechu. Jedna žena se dokonce dostala i na 40. Každému to trvá jinak dlouho. Ale rozhodně to má smysl.

V čem se funkční dech projevil v jejich běžném životě?

  • Zlepšení spánku – hlubší spánek
  • Zklidnění (zmírnění stresu, napětí v těle i v hlavě)
  • Uvolnění v hrudníku
  • Uvolnění v bedrech
  • Celkově volnější svobodnější dech
  • Navýšení energie
  • Snížení tepové frekvence
  • Jedna žena, byla po kurzu na pravidelném vyšetření u lékaře a měla nejlepší hematokrit za poslední roky

Kurz Udrav se dechem beru jako velmi úspěšný, přesto jsem další zatím neotevřela. Díky zkušenostem z kurzu a tím, co lidi brzdilo v praxi, jsem začala přemýšlet, jak metodu OA předat co nejjednodušeji. Napadlo mě, nač dělat speciální kurz, když toto umění by mělo být součástí běžného života? Vždyť to mohu propojit s tím, co dělám doposud.

Metoda Oxygen Advantage mi dává ještě větší smysl když je propojovaná do běžného života.

A tak jsem začala toto umění vkládat do všech mých cvičebních lekcí. Mám ráda efektivitu, proč tedy dech oddělovat, když to jde propojit se cvičením a potažmo i s běžným životem.

Zatím proběhl 1. kurz v tomto duchu – Oxygen Pilates. Mám radost, protože do lekcí mi chodí skvělí lidé, kteří jsou ochotní do mých „experimentů“ jít. A opět už i zde zaznamenali zlepšení, které jim zpříjemňuje život. Jsem vděčná, že jsem objevila metodu Oxygen Advantage a děkuji...

  • Děkuji, mým cvičenkám i cvičencům, že mé novinky přijímají s důvěrou.
  • Děkuji, že se se mnou a s ostatními dělí o výsledky.
  • Děkuji, vám milí čtenáři, že čteme mé články a necháváte se inspirovat.
  • Děkuji, že mě i zastavujete na ulici a říkáte mi, že se vám mé články líbí. Díky tomu vím, že to má smysl je i nadále psát.

Článek o Butejkově metodě: Hypertenze - vysoký krevní tlak - Butejkova nevyléčitelná nemoc: ZDE

Článek o vyléčení z Astma a Oxygen Advantage®: Dechová evoluce - Oxygen Advantage®: ZDE

A jak jste na tom s funkčností dechu vy? Jaké máte KP?

Udělejte si test: ZDE

  • Pravidelná živá vysílání Pohyb-IN-ky, ve kterých dávám další rady pro pohodu nejen těla. Vysílání jsou ZDARMA. Registrace: ZDE

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka  švýcarského pedagogicko-pohybového konceptu Spiraldynamik® Basic LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage®.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.