úvod blog Dechová EVOLUCE - Oxygen Advantage

Dechová EVOLUCE - Oxygen Advantage

Zlepšení kondice je závislé na zlepšení schopnosti uvolnit kyslík do svalů, orgánů, tkání, chrupavek i plotýnek. Když navýšíte okysličenost těla, objevíte pevnější zdraví, ale i lepší kondici a výkon.

V minulém článku jsem vás seznámila s lékařem Konstantinem Pavlovičem Butejkem a jeho revoluční dechovou metodou, dnes už Butejkovou metodou, kterou uzdravil i prince Charlese z jeho alergií a dýchacích problémů.

Butejkovu metodu objevil, na své cestě za zdravím, Patrick McKeowen. Muž, který žije v Irsku a trápilo ho od dětství těžké astma, tlak na hrudi a neustále ucpaný nos. Nepomohly léky ani operace.

Patrick popisuje svůj příběh:

„Narodil jsem se 1973. Když jsem byl malé dítě, trpěl jsem astmatem, tlakem na hrudi a neustálým sípáním. Vždy jsem měl ucpaný nos, a tak jsem se naučil dýchat ústy. To způsobilo, že jsem v noci chrápal a časem se mi z toho rozvinula spánkové apnoe. Stav se ještě zhoršil během mého dospívání. Bylo to úmorné, ještě dnes si pamatuji, že jsem se neustále cítil unavený, byl jsem vyřazený z kolektivu, nejezdil jsem se spolužáky na žádné výlety, nemohl jsem s nimi sportovat. Byl jsem zadýchaný, i když jsem vyšel jen pár schodů, byl jsem troska, o kterou ani děvčata neměla zájem.

Ve škole i později na univerzitě jsem se tím hodně trápil. Bez ohledu na to, jak intenzivně jsem se učil, moje známky byly vždy jen průměrné. Můj mozek to nepobíral. V roce 1994 jsem podstoupil operaci nosu, ale nebyla žádná rehabilitace ani informace o tom, jak obnovit dýchání nosem, a tak se mé dýchací potíže vůbec nezlepšily a můj nos se opět zneprůchodnil.

Vystudoval jsem ekonomii, fungování těla jsem nerozuměl. Neuvědomoval jsem si, že mé dysfunkční dýchání omezovalo množství kyslíku, který se měl dostat do mého mozku. Můj mozek strádal a to ve mně vyvolávalo napětí, únavu, stres a neustálé přemýšlení. Krátce po dokončení vysoké školy se mé astma natolik zhoršilo, že jsem myslel, že se udusím. Bral jsem obrovské množství léků, ale nakonec jsem skončil v nemocnici. Zoufale jsem potřeboval pomoc.

Naštěstí, krátce na to jsem náhodou četl novinový článek o práci Dr. Konstantina Butejka. Píše se rok 1998. Jeho metoda dýchání byla v té době poměrně neznámá, ale pamatuji si, že novinový článek obsahoval instrukce pro cvičení na odblokování nosu pomocí techniky zadržení dechu. Zkusil jsem to a fungovalo to. Můj nos se zprůchodnil a tak jsem mohl přejít na celkem pohodlné dýchání nosem, u kterého jsem zůstal. V článku doporučovaly dýchat pomaleji a normalizovat svůj dechový objem. Vše jsem dělal podle návodu.

Během několika dní jsem si začal všímat, že mám výrazně více energie, hlava je čistší, spánek je klidnější a nemusím se snažit dýchat. Konečně jsem začal cítit úlevu.

Změny, které jsem cítil, byly tak výrazné, že jsem vyrazil do Ruska za profesorem Butejkem abych se o jeho metodě dozvěděl víc. Už tehdy jsem věděl, že tuto metodu chci předávat ostatním lidem.

Nyní, po čtyřicítce, je mé zdraví, soustředění a kvalita života k nepoznání lepší, než tomu bylo v dospívání. Celý svůj život jsem změnil jednoduše tím, že jsem se naučil funkční dýchací techniky, a proto jsem z toho tak nadšený, a tak učím ostatní, aby dělali totéž.“

Tolik příběh Patricka McKeowena, dnes už autora metody Oxygen Advantage®, který rozvinul metodu slavného ukrajinského lékaře Konstantina Pavloviče Butejka.

Metoda Oxygen Advantage jsou jednoduché, vědecky potvrzené dechové techniky pro zlepšení zdraví a kondice. Objasňují základní vztah mezi kyslíkem a vaším tělem. Zlepšení kondice je závislé na zlepšení schopnosti uvolnit kyslík do svalů, orgánů a tkání. Když navýšíte okysličenost těla, objevíte pevnější zdraví, ale i lepší kondici a výkon.

  • Pokud se domníváte, že způsob jakým dýcháte teď je stejný jako před rokem, tak se mýlíte. Dech je nesmírně citlivý barometr a je jednoznačným zrcadlem toho jak žijeme, co prožíváme, v jakém stavu jsme nejen fyzicky, ale i mentálně.
  • Špatná zpráva: dechový vzor se rychle zvrtne a nenápadně se zafixuje v nezdravý způsob.
  • Dobrá zpráva: stejně tak, jak se to snadno pokazí, lze to i jednoduše spravit. Ale chce to trochu času a tréninku svůj dech opět nastavit na funkční a zdravý způsob.

Patrick žije v Galway v Irsku, získal vzdělání na Trinity College Dublin a své klinické vzdělání dokončil v Rusku v roce 2002. Je poradcem pro dýchání v XPT Lairda Hamiltona, členem The Royal Society of Biology. Jeho vědecky podložené studie najdete v mnoha mezinárodních lékařských časopisech. Jeho práce zasáhla do životů tisíců lidí po celém světě.

Spolupracoval s elitními vojenskými speciálními jednotkami, SWAT, olympijskými trenéry, sportovci a se 173 vyškolenými instruktory. Po celém světě je Oxygen Advantage® uznávanou metodou v oblasti dýchání pro výkon cvičení a spánek.

Patrickova nejnovější kniha Oxygen Advantage (vydaná ve čtrnácti jazycích) kombinuje speciálně vytvořené techniky pro snížení dušnosti během fyzického cvičení, zvýšení dodávky kyslíku do mozku, zlepšení spánku, koncentrace a udržení soustředění ve stresu.

I mě tato metoda nadchla. Nejprve jsem vše aplikovala na sobě a objevovala její účinky v mém těle. A abych tuto jedinečnou a zároveň jednoduchou metodu mohla šířit mezi lidi, stala jsem se v roce 2021 certifikovanou lektorkou této evoluční metody. Miluju efektivitu, tak umění metody Oxygen Advantage včleňuji do všech svých lekcí a kurzů nejen tady v Novém Bydžově, ale i Hradci Králové kde vedu kurzy. Mám velikou radost, že i po relativně krátké době, klienti, kteří ke mně chodí cvičit, zaznamenávají zlepšení. Ale o tom zase příště, alespoň se máte na co těšit.

Co si už pamatujete z předcházejících článků:

  • Dýchat stále nosem nádech i výdech
  • Délka nádechu a výdechu by měla být stejně dlouhá, nebo raději výdech o trochu delší
  • Počet dechů za minutu by měl být 10 a to 24 h denně a pokud nejste vrcholový sportovci, tak při všech činnostech i sportech.

K úpravě dechu je dobré přistupovat citlivě. Když máte nyní 15 dechů za minutu, stačí zpomalit na 12 a za měsíc na 10. Krůček po krůčku a cíl je dosažen.

Podrobnější dechovou praxi najdete v článku ZDE: Do teď jsme ve cvičení dýchali blbě

Přeji vám krásné letní dny a mějme se skvěle ve svém těle.

S láskou a úsměvem Joli

 

Mám pro vás ještě jiné potěšení: Udělejte svému tělu dobře Blahodárnou masáží.

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE