úvod blog Regenerace dechu nejen po covidu

Regenerace dechu nejen po covidu

I mezi mými klienty a přáteli jsou lidé, kteří prošli covidem, který jim zanechal dechové obtíže. Zadýchávají se, těžko se jim dýchá, cítí tlak na hrudi, každé nadechnutí je bolí...

Někteří to popisují jako by měli slepené plíce, také jsou neustále unavení, atd. Ať už své obtíže popisujete jakkoli, vaše plíce potřebují regeneraci. Ano zpravidla se jedná o slepeniny v plicních sklípcích (alveolách).

  • V našich plicích je cca 700 milionů plicních sklípků (alveol). A celková plocha je 280 m2. – To je objem co?

Ať už je to covid nebo jiná nemoc, která přímo ovlivní plíce a zanechá na nich stopy, jedinou a trvalou cestou je obnovit dechový vzorec.

Průběh obnovy je stejný jako třeba u vyvrknutého kotníku.

Představte si vyvrknutý kotník. Noze všemožně ulevujete, kulháte, snažíte se co nejméně chodit a čekáte, až se pohmožděné části zklidní. Někdy to trvá několik týdnů. Mám vlastní zkušenost… Mezi tím zraněná noha slábne, ztrácíme v ní sílu, kdežto zdravá noha je naopak silnější, protože ji používáme víc.

A když se to vše zklidní nějaký čas trvá, než noha získá sílu. A to stane tak, že ji zase začneme používat. Nejprve opatrně našlapujeme a postupně, pomalu přidáváme víc a víc kroků, vydáváme se na delší a delší cestu. Když nás to bolí, odpočineme si. Ale protože se opravdu potřebujeme přesouvat z místa na místo, dojít si na záchod, na nákup, do práce, tak každý den ji postupně zatěžujeme víc a víc. Získání plné síly může trvat i třeba půl roku.

A takhle to je úplně stejně s regenerací plic. Nejprve opatrně, jemně, pomalu trénujeme své dechové svaly. Obnovujeme, rozlepujeme plicní sklípky, rozpohybováváme mezižeberní svaly, posilujeme bránici, aby měla sílu nasávat vzduch do plic. Uvolňujeme hrudník, vracíme svobodu dechu, ulevujeme celé páteři. A díky té pomalosti a jemnosti se také může stát, že si uvědomíte, co vám tou nemocí přišlo tělo sdělit, co potřebujete ve svém životě změnit.

Líbí se mi věta Clemense Kubyho:

„Pokud neudělám ve svém životě změnu, pak nemoc byla zbytečná.“

  • Nejen covid, ale vlastně jakákoli nemoc, nebo i jen bolest nám přinesla příležitost se zastavit, věnovat čas sobě a něco ve svém životě změnit. Vím, o čem mluvím, ve svém životě jsem měla nespočet příležitostí se s bolestí potkat, ať už při akutních zánětech ledvin, při dočasném ochrnutí nohou, vykloubených žebrech atd… A přijít si na to, co dělám špatně, kde na sebe zapomínám, potlačuju se, ustupuju, nebo naopak tlačím, bezohledně spěchám a málo si sebe všímám… Nemusíte se mnou souhlasit, ale toto jsou mé zkušenosti.

Dechový trénink pro regeneraci plic: 3x denně 10 minut

Už vás slyším, jak říkáte: Ale proč? Proč bych se měl/a zastavit a trénovat dech, vždyť celý den dýchám, tak vlastně trénuju, ne?

Pokud vám vaše obtíže neustupují tak NE! NETRÉNUJETE! Jen posilujete svůj špatný dechový vzor, který vám neprospívá. Vaše tělo už křičí, udělej si čas a změň se.

Doporučuju tedy:

Jemné, poklidné, tiché brániční dýchání, které bude něžně rozlepovat a naplňovat plicní sklípky vzduchem, zásobovat tělo kyslíkem a obnovovat zdraví.

Po celou dobu dýchejte nosem, protože nos je od dýchání. O tom jsem tady už psala mnohokrát, tak už vás to ani nepřekvapuje, že? Ještě připomenu, že díky tomu budete také využívat svůj vlastní NO (oxid dusnatý) – zázračnou molekulu tvořící se v paranasálních dutinách, která má nezastupitelnou funkci v těle, pomáhá při vazodilataci (rozšiřování cév), a to se dost hodí!

Tiché, neslyšitelné dýchání - nádech i výdech. Pokud svůj dech slyšíte, pak příliš tlačíte a to regeneraci brzdí. Potřebujeme jemnost a něžnost v nádechu i výdechu a ta je když svůj dech neslyšíte. Že se vám to zdá divné, možná nepohodlné? Nevadí. Hlavně když to vede ke zdraví. A pokud vám váš mozek říká, že je to blbost. Tak máte taky pravdu. Ale s tím vám nepomůžu.

10 minut je potřeba, aby to mělo efekt. Je vědecky dokázané, že pokud novou praxi opakujete 10 minut v kuse, pak mozek a potažmo i tělo si to pamatuje a ukládá jako nový vzor a je to trvalé. Pokud je to kratší dobu, není to marné, ale bude vám to trvat mnohem déle.

  • Praxi můžete dělat v leže na břiše, na boku (v tom případě boky střídejte), na zádech, v sedě. Ve stoje a pak i v chůzi je to nejnáročnější, to si nechte, až už se budete cítit podstatně lépe.

Pokud se ptáte, kterou pozici zvolit, tak 1x trénink v pozici, ve které se vám dýchá nejlépe. 2x v pozici, ve které se vám dýchá obtížněji…. Na začátek vynechejte pozici, ve které to jde nejhůř.

Popíši praxi v sedě. Regenerační dech má 3 fáze, které se postupně spojí v jeden regenerační celek. Dech podle lékaře profesora Butejka, který uzdravil i anglického prince Charlese - popisuji v článku: Hypertenze - vysoký krevní tlak - Butejkova nevyléčitelná nemoc!

Nejlepší je uvázat si nějaký pružný pásek nebo širší gumu kolem spodních žeber v oblasti dýchací bránice. Pokud nemáte a nechce se vám pořizovat, použijte šálu, nebo pásek od županu. Když nemáte nic, použijte ruce. S páskem je to užitečné po dobu, než si zvyknete vnímat místo kde je bránice a dýchat do ní, pak už stačí se na místo jen zaměřit. Sedněte si se vzpřímenou páteří na kraj židle. Chodidla se dotýkají země.

1. fáze – tichý, jemný dech (biochemie)

Dýchejte podle svého zvyku nádech a výdech a zaposlouchejte se. Slyšíte svůj dech? Zpomalte a zjemněte, ale jen tolik abyste zůstali v pohodě. Chvíli si zvykejte na tišší dýchání.

2. fáze – brániční dýchání (biomechanika)

Přesuňte část pozornosti na spodní žebra, tam kde máte uvázaný pásek. Tichý jemný nádech do celého obvodu pásku. Vnímejte jak se s tichým, jemným nádechem maličko rozšiřují žebra a s jemným výdechem zužují. Připomínám: jemně, bez úsilí, pomalu, prostě se to děje. Zpočátku možná jen v představě, postupně bude získávat bránice a okolní svaly sílu a bude to zřetelnější. NESPĚCHEJTE!!! Urputnost a přílišná snaha brzdní regeneraci!

3. fáze -  rytmus – spouští regenerační hormony

Prozkoumejte rytmus svého dechu. Klidně v duchu během nádechu i výdechu počítejte. Pokud máte nádech delší než výdech, znamená to, že frčíte na kortizolu a ten jak je známo, je hormonem akce, síly, dravosti, stresu = tělo dostává zprávu: teď je čas na práci, regenerace počká. Nejprve pozvolna upravte dech tak, aby byl nádech i výdech stejně dlouhý. Třeba nádech bude na 2 doby a výdech bude na 2 doby 2/2. Zvykněte si na tento rytmus. Nespěchejte, dejte si čas. Hlavně vše v klidu a pohodě. Postupně zpomalte vydechování, abyste se dostali do rytmu 2 doby nádech a 3 doby výdech 2/3. Zvykněte si na tento rytmus.

Časem, třeba za týden, nebo klidně i později rozvíjejte svůj dechový potenciál. 2 doby nádech a 4 doby výdech 2/4. Pak přejděte 3/5 a nejvyšší level je 4/6. Tím to končí, dále není třeba. Toto je nejefektivnější klidový dechový rytmus.

Jakmile se dostanete do stavu, že bude výdech delší než nádech 2/3 už se dostáváte do stavu, kdy tělo z mozku dostává signál, že je konec akce a práce, nastává čas klidu a míru. To je čas na regeneraci. Přesto cíl je 4/6. Ale vše v klidu, pomalu, postupně, jemně.

Že to napoprvé, napodruhé, napotřetí není úplně ideální? Že během 10 minut jste se stihli tak akorát sladit s dechem 2/2? Nevadí…. Ono se to postupně bude vylepšovat, však to nemusí být hned perfektní. Dejte si čas. Nic víc od vás tělo nechce. Čas na sebeléčení. Že nemáte čas? Ani to nevadí. Vždyť známe pořekadlo: Tělo má jít do hrobu pořádně zhuntované.

Ať už jste vyznavači jakéhokoli hesla, přeji vám léčení s láskou, úsměvem a respektem k sobě.

Joli – pohybová specialistka

A jak jste na tom s funkčností dechu vy?

Udělejte si test: ZDE

Mám pro vás ještě další doporučení: Udělejte svému tělu dobře Blahodárnou masáží.

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Líbil se vám článek? Klikněte nahoře na: To se mi líbí. Díky tomu vím, že vás mé články zajímají a mám psát další. :-)