úvod blog Hypertenze - vysoký krevní tlak - Butejkova nevyléčitelná nemoc!

Hypertenze - vysoký krevní tlak - Butejkova nevyléčitelná nemoc!

Srdeční choroby, žaludeční vředy a chronické záněty jsou spojeny s poruchami krevního oběhu, pH a metabolismu. Profesor Butejko otevřel cestu k uzdravování. Našel lék, který pomohl i anglickému princi Charlesovi.

Všiml si, že dýchání ovlivňuje krevní oběh, ale i pH a metabolismus. Dýchat je o trošku víc než tělo potřebuje, třeba jen o 10 – 20 %, může vést naše soustavy k přetížení. Začnou slábnout a stagnovat.

Je nadměrné dýchání příčinou nemocí a brání lidem v uzdravení?

Tuto otázku si položil v roce 1952 ukrajinský lékař, profesor Konstantin Pavlovič Butejko (1923 – 2003).

Sám trpěl maligní hypertenzí (těžká forma vysokého krevního tlaku) a silnými bolestmi hlavy, břicha a hrudi. Ve 29 letech měl systolický krevní tlak na hranici životaschopnosti – 212. Prognóza od kolegů zněla jasně: maximálně 1 rok života. V té době nebyla léčba.

Legenda praví: Butejko jedné noci stál u okna nemocničního pokoje a pozoroval noční oblohu. Všiml si svého odrazu ve skle a viděl vyzáblou, ztrhanou tvář, která těžce oddechovala otevřenými ústy. Pohledem sklouzl ke svým ramenům a hrudi, která se pracně každým nádechem a výdechem zvedala a klesala. Stejnou dechovou frekvenci vídal u smrtelně nemocných pacientů. Stál v klidu, a přesto dýchal jako po náročném cvičení. Rozhodl se, že zkusí experiment. Začal dýchat pomaleji, uvolnil břicho a hrudník, zavřel pusu a začal jemně nasávat vzduch nosem. Po několika minutách zmizela všechny pulzující bolest, kterou cítil v hlavě, břichu i hrudi. Pak začal opět dýchat jako předtím. Stačilo jen pár nádechů a bolest se vrátila.

  • Položil si otázku: Co když nadměrné dýchání není následkem hypertenze a bolestí hlavy, ale jejich příčinou?

Profesor Butejko se šel projít a na oddělení astmatu našel muže, který lapal po dechu a dusil se. Butejko k němu přišel a ukázal mu techniku, kterou před chvílí použil sám na sobě. Po pár minutách se pacient uklidnil. Pečlivě, ale pomalu se nadechoval nosem a potom klidně vydechoval. Bylo po záchvatu.

A tak sám na sobě si začal všímat svého způsobu dýchání a jeho souvislostí se svou nemocí. Začal svůj dech kultivovat. Dýchal nosem, zpomaloval nádech i výdech a zkoumal chemické reakce v těle. V té době to byl objev století. Od sovětské vlády dostal příkaz tento svůj experiment dovést k vědecky podloženým důkazům. Dostal nejlepší vybavení a 200 dalších lékařů k tomu 1000 pacientů a započal utajený výzkum na Sibiři. Do té doby nejdůkladnější dýchací experiment, jaké do té doby věda poznala. Utajený? Patřil do strategie získání nadvlády Sovětského svazu nad západem.

  • Butejko dokázal jednoduchými dechovými praxemi své pacienty během 1 - 2 měsíců uzdravit. Což bylo v té době neuvěřitelné, vlastně i v dnešní době.

Dalším zkoumáním a měřením dechových zvyků u nemocných i u zdravých lidí se K. P. Butejko dostal k překvapivým závěrům:

  • mnohé nemoci vznikají v důsledku zrychleného dýchání.
  • Zjistil, že zásadní příčina, způsobující více než 150 nemocí a problémů, je: chronická hyperventilace – předýchávání

Čím větší objem vdechnutého vzduchu, tím je zdravotní stav člověka horší.

Tuto odvážnou teorii, Butejko, znovu a znovu ověřoval. Dokázal, že chronické „předýchávání” = zrychlené dýchání, ale i hodně hluboké - velkoobjemové dýchání, snižuje množství hladiny CO2 v krvi a způsobuje, že mozek začne tolerovat nižší množství kysličníku uhličitého a přizpůsobuje se. Důsledkem tohoto chronického snížení CO2 a ze zrychleného dýchání se rozvíjí nemoci: od astmatu, alergií, zánětu hrdla, přes kardiovaskulární potíže, cukrovku až k mentálním onemocněním. Doktor Butejko v 80. letech uspořádal své poznání a vytvořil jednoduchou, snadno použitelnou metodu, která má za cíl, vrátit způsob dýchání do normálu.

Učil pacienty dýchat méně takovým způsobem, aby to zvládl každý – bez ohledu na svůj zdravotní stav, věk nebo fyzickou kondici.

  • Butejko se stal sice hrdinou, ale také měl spoustu odpůrců a kritiků především z řad kolegů. Nevzdal to. Vydal víc jak 50 vědeckých článků a sovětské ministerstvo zdravotnictví uznalo, že jeho metody fungují.
  • Byl pozván do Anglie k princi Charlesovi, který trpěl alergiemi a dýchacími potížemi, Butejko princi pomohl.

Dobrovolná eliminace hlubokého dýchaní je obzvlášť účinná u pacientů s hypertenzí, artrózou, respiračních onemocněních a přímo zázračná při léčbě astmatu.

O Butejkově metodě a zázračných uzdraveních pomocí dechu se doslechl ir Patrick McKeown, který sám trpěl těžkým astmatem. Vydal se do Ruska za profesorem Butejkem a přišel další průlom v oblasti zkoumání dechu. Pokračování příště.

Zajímavost:

Ve 30 letech 20 století jsme se v klidovém režimu za 1 minutu nadechli a vydechli 8 - 10x a během toho jsme vdechli  5 l vzduchu.

V současné době za stejných podmínek uděláme 12 - 15 nádechů a výdechů a vdechneme 10 - 15 l vzduchu.

Jak dýcháte vy?

  • Spočítejte si kolik obyčejných nádechů a výdechů za minutu uděláte když jste v klidu?
  • Je váš výdech o něco delší než nádech?
  • Cítíte se při dýchání uvolnění?
  • Používáte dobře dýchací bránici?

Mějme se skvěle ve svém těle s láskou, úsměvem a funkčním dechem.

Joli

PS: funkční dýchání učím v kurzech UZDRAV SE DECHEM.

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.