úvod blog 33. Pohyb-IN-ky - Myom dělohy, pohyb nebo operace?

33. Pohyb-IN-ky - Myom dělohy, pohyb nebo operace?

Když už se u ženy objeví, co v takové situaci může dělat? Je operace a odstranění dělohy řešením? Pro koho ano, pro koho ne? Pojďme se na toto téma podívat klasickým, ale i trošku jiným pohledem.

Myomy jsou nezhoubné nádory, které vznikají v lidském těle v orgánech tvořených hladkou svalovinou. Nejčastěji v děloze. Postihují 20 - 30% žen ve věku nad 35 let.... A co s tím dál?

Ať už myom máš nebo měla jsi, vysílání ti mnohé doobjasní. Usuzuju podle zpětných vazeb, které mi po vysílání dorazily. Přečti tenhle článek až do konce a tam je najdeš.

I tentokrát se můžete těšit na praktické cvičení a dokonce 2 x. 

 

RADY od zkušených žen, které napsaly svůj vlastní postup, který zafungoval

  • Milé ženy, jsem již seniorka ale k tématu myom dělohy mohu říci životní zkušenost. Před lety jsem také byla postavena před rozhodnutí zda operace-odstranění dělohy nebo vyčkání, co ten myom provede. Náhodou jsem v čekárně vyslechla ženy, které si sdělovaly své zkušenosti a ony doporučovaly na myom pít čaj z řebříčku a kontryhele. Tyto bylinky mají stahující účinek. Nasadila jsem tehdy tuto léčbu a 1x denně jsem pila čaj. Dařilo se myom udržovat v takovém rozsahu, že nerostl a operace nebyla nutná. V období "přechodu" se vše upravilo a já mám v téměř 70 letech, co se týká ženských orgánů, vše na svém místě. Operace se nemusela konat. Ženy přeji mnoho zdraví.
  • Čaj jsem pila dlouhodobě, po dobu několika let. Ale s přerušením, tak po měsíci jsem vždy alespoň na týden vysadila. Mám dokonce zkušenost, že jsem čaj přestala pít cca na půl roku a při kontrole u lékaře byl myom větší. Také mám zkušenost při pití čaje vícekrát denně jsou cítit stahovací účinky v podbříšku. To není příjemné. Dnes bych asi doporučila u mladých žen poradu s lékařem a také s "bylinkářkou". Záleží určitě na velikosti myomu, čajem se, alespoň z mé zkušenosti, udrží aby nerostl. Prostě doporučuji postupovat s rozvahou. Bylinky mají úžasné účinky, ale musíme vědět jak s nimi zacházet. Přeji krásné dny
  • Taky mám myom a pití čaje z Kontryhele mi pomohlo ho zmenšit a žiju s tím maličkým dál a v pohodě.
  • Moje zákaznice měla 7 cm a nechtěla na operaci, po změně a péče o sebe po 15 měsících se zmenšil na 2 cm a váha šla hodně dolů.

Reakce a uvědomění z vysílání: Myom dělohy

  • Jolanko, ještě jednou děkuji, že jsi udělala povídání na téma myom, ještě více mi to začíná dávat smysl a uvědomila jsem si daleko více projektů, které jsem měla v hlavě a odkládala je. Měla jsem při cvičení levou ruku na podbříšku a první, co mi vyskočilo byl muž a vztah. Potvrdilo se, co jsme si řekly osobně. Dodala bych k tomu lékaři, že dost často slyšíme verdikt a zapomeneme se ptát, zda je i jiná možnost. Jsme v ustrnutí z informace, kterou jsme nečekaly a pak jen s ní odcházíme....... Jsem ráda, že jsi zmínila, že jsou 2 možnosti, co se s myomem dá dělat a ta druhá varianta mi byla nabídnuta i díky tomu, že jsem se doptávala na různé věci. Ženy, nebojte se u lékaře ptát, na cokoliv, co vás napadne, nic není hloupé, nejsme přeci lékaři, neznáme souvislosti, možnosti atd. Protože pak se můžete dostat úplně k jinému řešení...... Ještě více jsem přesvědčena, že péče o sebe a dokončování mých projektů přinese změnu nejen v mém životě, ale i s myomem. Věřím, že se mi zmenší do takové velikosti, abych nemusela na operaci..... Přeji krásný večer a jsem ráda, že jsem, že Tě znám, že jsi přišla do mého života.

  • Děkuju za vysílání, vneslo mi klid. Protože do teď jsem jen slyšela, že myom se dá maximálně zastavit a jiné řešení než operace a odstranění dělohy není. 

  • Tohle jsem slyšela poprvé, že se může myom zmenšit. Děkuju

  • Volala mi jedna má kolegyně taky lektorka pánevního dna metody 3x3. Jak pro ní bylo zrovna toto vysílání nadmíru užitečné. Jak pro ní bylo úlevné zjistit, že i já mám myom. Jak to pro ní bylo povzbuzující slyšet, že to: že lektorka Pánevního dna nemusí mít všechno ve své pánvi absolutně v pořádku a že tak je to v pořádku.... 
  • Krásný večer předevčírem mě doktor řekl, že musím na odstraněni dělohy kvůli myomům. Vůbec nevím co se bude dít, jak moc je to závazné mam i extrémně silnou menstruaci. Děkuji za toto vysílání kvůli třeba uklidnění.
  • Ahoj Joli, možná si pamatuješ, že jsem řešila myom, ale neměla jsem odvahu a sílu nejít na operaci, myom měl 10 cm. A jak jsi řekla, tak myslím, že u mě se odvaha a pohled na svět změnilo až po operaci. Ale asi je potřeba stále na sobe pracovat. Jen úplně nevím co je můj projekt, tak snad na to přijdu. Ráda jsem tě slyšela a viděla. 

..................

Ani jsem netušila, jak bude pro vás přínosné.... Vaše zpětné vazby jsou pro mě motivací pokračovat v takovýchto vysíláních... Děkuju a komentujte, pište mi své příběhy a zkušenosti dál a taky trochu šiřte, sdílejte na sítích, posílejte mailem svým kamarádkám, maminkám, sestrám, tetičkám.... Pohyb s láskou a úsměvem a především nadějí.... Joli - pohybová specialistka 

Děkuju, Děkuju, že mi píšete, nebo dokonce voláte svá uvědomění nejen z tohoto vysílání. 

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka  švýcarského pedagogicko-pohybového konceptu Spiraldynamik® Basic LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage®.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Cvik naladění se a položení otázky: O co toužím pečovat, starat se. Co chci ve svém životě tvořit, dělat. Čemu se chci věnovat, čím zabývat.

#jolananovotna #pilates #pohyboteka #cvičení #pánevnídno #myom