úvod blog LOONA DANCE – taneční meditace pro ženy

LOONA DANCE – taneční meditace pro ženy

Autorkou je Lucie Kupcová a ta o LOONA DANCE říká: Tanec je přirozený pohyb pro ženy, pomáhá v ženě rozproudit její životní elán, lásku, vede ženu k sobě ke své intuici.

Loona dance je prožitkový taneční koncept, který:

  • Rozvíjí pravou mozkovou hemisféru, tvořivost (schopnost materializace nápadů)
  • Dodává mnoho síly, radosti ze života a lehkosti
  • Rozvíjí a zvědomuje naše ženství, ženské kvality
  • Vede ženu k sebelásce ve 3 pilířích – sebevědomí, sebedůvěře a sebeúctě
  • Zpevňuje nejen pánevní dno, ale i hluboký stabilizační systém, upravuje celkové držení těla, dodává ladnost pohybům a chůzi
  • Přináší intezivnější prožívání pohlavního styku a zlepšení partnerského a sexuálního života

Během tančení je dána pozornost do těla a jeho prožívání. Pomáhají k tomu taneční hry, jednoduché opakované pohyby – monopohyby, které rozvíjí pravou hemisféru, uvádí nás do relaxace, klidu a souladu.

Loona dance je vhodný pro ženy všeho věku. Ovšem pomáhá i ženám řešit různé obtíže, problémy s SI, s bedry, ale i s kyčlemi, může být prevencí před nemocemi ženských orgánů nebo doplňující aktivitou při klasické léčbě, podporuje perilstatiku (pohyb) střev, nebo je i velmi vhodný pro ženy, které se připravují na těhotenství nebo po porodu, ženu uvádí do klidu a proto je velmi vhodný i pro ženy s klimakterickými nepohodlnostmi.

Od října se můžete těšit na Loona dance i v Novém Bydžově, který u nás povede Ilona Víznerová, absolventka akreditovaného kurzu, která nám o sobě řekla:

Jmenuji se Ilona Víznerová. Od roku 1983 jsem dcerou svých rodičů a sestrou staršího bratra. Od svých cca 8 let jsem skautkou. Skauting provázel celé mé dospívání a formoval můj vztah k přírodě, cestování a lidem. Od roku 2002 jsem absolventkou Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové. Můj obdiv a láska k českému znakovému jazyku mě přivedl ke studiu logopedie.

Od roku 2006 jsem absolventkou jednooborové neučitelské logopedie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Plní se mi sny. Hned po studiu jsem měla možnost pracovat s Neslyšícími na škole pro děti s vadami sluchu a řeči v Hradci Králové (http://neslhk.com/). Na částečný úvazek tam pracuji dodnes.

V roce 2009 jsem se stala manželkou báječnému muži Davidovi a hned rok poté maminkou dceři Leničce a necelé tři roky poté i dceři Klárce. Mateřství mě změnilo. Rodičovská dovolená byl pro mě magický čas, kdy jsem si zvědomovala a přehodnocovala staré postoje, přesvědčení, programy a začala si „pročišťovat“ různé oblasti svého života. Uvědomila jsem si, že jsem hodně v hlavě, v myšlenkách a málo cítím a vnímám svoje tělo. Málo dávám průchod emocím v celé své škále. Tak jsem se dostala k vědomému doteku.

V roce 2016 jsem absolvovala desetidenní výcvik celostní smyslné masáže (http://ease.cz/) a začala probouzet a zcitlivovat svoje tělo. Tento proces trvá dodnes.

S uvolňováním těla a rozprouděním životní kreativní síly vznikl před 2,5 lety projekt divadelních logopedických pohádek (www.zirafazofka.cz). Zjistila jsem, že do těla a přítomného okamžiku mi pomáhá se dostat skrze tanec.

Od dětství mám ortopedickou vadu. Mám hypermobilní klouby a v kombinaci s rychlým růstem se mi začaly zvrkat kolenní čéšky. V průběhu života jsem prodělala několik operací kolen – od té doby neběhám a neskáču. Vždy jsem ale milovala tanec. Myslela jsem si, že v tomto životě mi není souzeno tančit, ale pouze tanec obdivovat.

Jedno z přesvědčení, které odbourávám. Asi před třemi lety mi ale do života přišel spontánní tanec. Navštěvovala jsem lekce Zuzky Říhové (http://www.abecedapoznani.cz/prirozeny-tanec) a byla jsem nadšená - tančím naplno v bezpečném kruhu žen dle svých fyzických možností. Vyzkoušela jsem i flamenko u Heleny Korejtkové (www.flamenko.org). Moc se mi líbilo, ale nedělalo mi dobře na kolena.

Před rokem mi do života přišel koncept Loona dance – taneční meditace pro ženy. Vznikl v roce 2011 taneční praxí Lucie Kupcové. Více informací na www.loonadanceacademy.cz. Loona dance - tanec pánevní oblasti (lůna) a tanec Luny (protancovávají se lunární, ženské cykly - panna, matka, čarodějka, vědma).  Líbí se mi, že jeho motem bylo poznávat sebe sama v jemnosti skrze tanec, meditovat a relaxovat tancem, rozvíjet svoji ženskost, rozvíjet pravou hemisféru (prožitky, pocity, vnímání, intuici, kreativitu).

Loona dance není o technice, složitých pohybech, choreografii. Je spíše o prožitku. Klade velký důraz na koncentraci na dělohu a celou pánev. Zvládám ho i já po několikanásobných operacích kolen. Kdo umí chodit, umí i tančit. Přijďte si ho vyzkoušet se mnou. Přijďte si prožít tento tanec a objevit krásu v jeho jednoduchosti. Přijďte probudit a oživit svá těla a užít si radost z tance.

V Novém Bydžově od října, hlásit se můžete už nyní. 

Chcete jít na ukázkou lekci? Přihlašte se zde: Ukázková lekce LOONA DANCE v Novém Bydžově

Těším se na setkání Ilona Víznerová

LOONA DANCE v časopise: Pravý domácí časopis

Termíny všech vypsaných kurzů: Přehled kurzů