úvod blog téma „pánevní dno“

Blog Jolana Novotná
... v poslední době dost pracuji na svém psaní. :)

Články na téma „pánevní dno“

NAHLÉDNI do své PÁNVE

HOLA, HOLA! PÁNEVNÍ DNO VOLÁ! Děvčata, dávám vám sem krátké video z unikátní základní cvičební lekce pro pánevní dno. Názorně vám v něm ukazuji jednotlivé vrstvy pánevního dna a objasňuji jejich roli v našem těle!

Přečíst celý článek

Pánevní dno v pohybu a tanci

16 - 19. 11. 2023 prodloužený víkend. Buď sama sebou, pojeď se mnou a nech své pánevní dno ožít. Letos jsem konečně přestala odolávat a nechala se přizvat. Pojedu ne jen jako účastnice, ale jako spolulektorka.

Přečíst celý článek

2/ Co ANO, co NE pro pánevní dno v pohodě

Další rada, která tvému pánevnímu dnu rozhodně uleví. Prozkoumej jakým způsobem se vyměšuješ. Je to v souladu s přirozeným uvolňováním pánevního dna? Budeš se divit, ale sousta lidí to dělá blbě a pak se diví, že pánevní dno už toho má dost.

Přečíst celý článek

16. Pohyb(IN)ky - ZÍVÁNÍ

Potlačovat, nebo ne? Proč zíváme, jak se na to dívá funkční dech a jak pánevní dno a co to o nás říká? Další vysílání ze série objasňování nejen tělesných souvislostí pro tělo v pohodě.

Přečíst celý článek

BROUKEJ SI

Pánevnímu dnu dělá broukání moooc dobře, pánevní dno je po něm úplně blažené. Když si broukáš nějakou melodii, rozvibruješ a prokrvuješ tenhle důležitý svalový poklad v naší pánvi...

Přečíst celý článek

NESEĎ DLOUHO

Pánevnímu dnu sezení nedělá dobře. Už po 1 hodině sezení začíná trpět nedostatkem prokrvení a ochabuje, což může mít nepříznivý vliv na jeho pevnost a funkci.

Přečíst celý článek

HSS – pánevní dno, funguje vám?

HSS – hluboký stabilizační systém páteře. Dýchací bránice, pánevní dno, hluboký příčný břišní sval, hluboké zádové svaly – multifidus. Pokud je HSS v pořádku a vše funkčně spolupracující, pak i naše páteř je bez bolestí.

Přečíst celý článek

Proč vás bolí záda?!

Až 80% lidí v České republice bolí záda a to včetně dětí. Bolest zad patří k nejrozšířenější diagnóze. Příčin bolestivosti páteře může být víc, ale jedna vede a to je nefunkční hluboký stabilizační systém páteře (HSS).

Přečíst celý článek

Nejzázračnější lék - NO

Oxid dusnatý (NO) hraje významnou roli ve vazoregulaci (otevírání a uzavírání cév). Reguluje vysoký krevní tlak, snižuje cholesterol, udržuje tepny mladé a pružné a předchází jejich ucpávání plakem a sraženinami. NO je geniální, protože léčí a uzdravuje, ale působí i preventivně.

Přečíst celý článek

Smysluplný pohyb

Pravidelné cvičební lekce pokud chcete povzbudit pánevní dno, dobře tonizovat břicho, aby bylo v souladu se scelováním diastázy. Povznést páteř, aby plotýnky měly dostatek prostoru, aby se vám uvolnil hrudník, krk či bedra, nebo aby vaše kyčle, kolena, ramena byla v pohodě.

Přečíst celý článek

Vědecký objev století - NO

„NO - oxid dusnatý - nepatrná molekula, která dokáže v nás v našem těle velké věci a navíc naše tělo si ji umí tvořit samo. Jenže mi ji z těla vyhazujeme. Nobelova cena za medicínu byla udělena v roce 1998 Robertu F. Furchgottovi, Dr. Louisi. J. Ignarrovi a Feridu Muradovi za objev molekuly oxidu dusnatého. Znáte a umíte využívat sílu tohoto mocného pomocníka v našem těle?

Přečíst celý článek

Výběr z Pohybotéky - Objev sílu středu

Vybrala jsem pro tebe 5 skvělých lekcí z Pohybotéky. Všechny lekce jsou v duchu Smysluplného pohybu pro celé tělo. Takže pokud chceš povzbudit své pánevní dno, dobře tonizovat břicho, aby bylo v souladu se scelováním diastázy, povznést páteř, aby plotýnky měly dostatek prostoru, aby se ti uvolnil hrudník, krk či bedra, tak tento výběr je přesně pro tebe. 

Přečíst celý článek

Mám zdravá a šťastná prsa - Mgr. Iveta Kučerová

Dvanáct let připravuji kurzy pro ženy o tom, jak být živá a zdravá … a stále dostávám nové zkoušky. Při jedné konzultaci jsem si položila ruce na prsa a pod pravým ňadrem objevila podezřelý útvar. Anabáze, která následovala, předznamenala mou krizi a přivedla mě k životní inventuře.

Text: Iveta Kučerová (psáno pomalu a s pokorou), foto Zuzana Zoňová a archív

Přečíst celý článek

Od sukní až k pánevnímu dnu

Z plánovaného rozhovoru o sukních nakonec vyšel skvělý rozhovor o pánevním dně a mé cestě k němu, o cvičení necvičení, o tom co v sobě pánevní dno skrývá, co by nám rádo povědělo a jak se s ním domluvit, aby fungovalo a bylo na něj spolehnutí.

Přečíst celý článek

Celistvé zdraví ženy - 1. část

Obraz inspirovaný slovanskou výšivkou. Na začátku léta 2018 mi přišla chuť, vlastně nutkavá potřeba vyšít obraz, pak přišel nápad s jakým tématem a jeho tvorba neměla žádný časový plán, prostě plynula a žila mnou i skrze mne i s okolím. Příběh, který obraz vypravuje jsem vytvořila pro zdraví všech žen. 

Přečíst celý článek

Radosti a strasti v pánevní oblasti 1

Dnes se s vámi jdu podělit o několik radostných úspěchů. V současné době mám klientku, které je 85 let. Má nepříjemné obtíže v pánevní oblasti, začalo to prolapsem dělohy, přidal se i prolaps střev do pochvy, je po operaci kdy ji byla odejmuta děloha a další úpravy, ovšem stav se nezlepšil.

Přečíst celý článek

O tanci, zpěvu a pospolitosti - Dana Jirkalová

Jsem Dana Jirkalová a je mi 63 let sdílím vlastní životní zkušenost, která je vnímaná esencí a esenci všech kurzů a výcviků, kterými jsem prošla. Jsem certifikovaná lektorka Dance sof Universal Peace (Tance všeobecného míru, v Čechách známe jako Tance dávných tradic nebo Posvátné tance). Inspiruje se také slovanskou tradicí a tancem s přírodními nástroji. www.danajirkalova.cz

Přečíst celý článek

Proč mít na záchodě pod nohama židličku

Pokud jsou nohy v 90´ úhlu v kolenou při sezení na záchodě, je konečník přiškrcen a tím je vyprazdňování stížené. Kdežto když se nohy dostanou do ostrého úhlu, tím že si je třeba podložíte nějakým stupínkem, je prostor konečníku volný a tím i vyprazdňování jednoduché v souladu s naším tělem. Toto video mi přišlo vtipné a jasné. 

Přečíst celý článek

Osvoboďte svůj hlas Ivana Vostárková

Hlas má jiné centrum v mozku než slovní projev. Proto od narození se všichni hlasově projevujeme, ale slova přidáme až později. Hlas je spojený s emočním projevem. Udělejte si pár minut času a uvolněte se podle jednoduchého a vtipného návodu, kterým vás provází paní Vostárková. Ač pár let už staré, přesto nebo právě proto aktuální. Děkuju

Přečíst celý článek

Pravý domácí časopis - LOONA DANCE

Nikdy jsem nebyla moc taneční typ, nedokázala jsem se uvolnit ani nechat pohltit hudbou. Hlava kontrolovala, jak při tanci vypadám, jak tančí ostatní a jestli to není třeba trapné. A přitom je tanec pro ženu ten nejpřirozenější pohyb, který dokáže rozvířit ženskou energii a dodat nám obrovskou sílu. To jsem si plně uvědomila a rozhodla jsem se, že končím s předsudky a tanec si prostě budu užívat. Letošek se stal zlomovým. - říká autorka článku Barbora Hernychová z časopisu Pravý domácí časopis 9/2018

Přečíst celý článek

Rodinný kurz pánevního dna - z pohledu absolventek

Pánevní dno pojaté jako rodinný kurz byl jeden z nejintenzivnějších zážitků, co jsem na kurzech zažila. Už jen to, že jsme se sešly všechny ženy z rodiny – matky, dcery, babičky, tety, sestřenice, sestry – bylo emočně zajímavé. Získala jsem nejen skvělé a smysluplné informace o fungovaní mého pánevního dna v mém životě, ale především začala jsem díky tomuto setkání pracovat na svých blocích a traumatech ohledně intimity. Když vzájemně nasáváte tu atmosféru žen, které tak moc dobře znáte a přitom zjistíte, jak moc se neznáte, když se začnou otevírat svým tématům. Započne léčivý proces, který proudí celou generací rodiny. 

Přečíst celý článek

Metoda 3x3 mě vrátila k sobě a k mé opravdovosti

K metodě 3x3 jsem se dostala přes Pilates. Vedla jsem lekce Pilates už 7 let a dozvěděla jsem se, že v každém větším městě je centrum pánevního dna, kde se lidé učí se svým pánevním dnem cvičit. A když klienti projdou tímto centrem, tak já budu mít v lekcích míň práce. Bohužel v Hradci Králové jsem nic nenašla, ale vyskočil na mě odkaz kurz Tajemství pánevního dna, který nabízel, že mi doplní energii. AHA, to zní zajímavě. Mě zrovna energie chybí. Tak jsem vyrazila a zamilovala se. Stala nejen lektorkou této celostní metody, ale především milovnicí svého pánevního dna.

Přečíst celý článek

Proč cvičit se mnou?

Protože vás vedu k sebepoznání, k poznání svého těla, k uvědomění si, jak to mám teď. Naučím vás, jak to udělat jinak nově, nebo dáme zadání tělu, aby si našlo svaly, kterými to zařídí samo. Probouzíme jeho kreativitu a tím jeho samonapravovací, sebeuzdravovací cesty. Tělo miluje pohyb, především pestrý pohyb. Proto je každá hodina jiná, díky tomu je stále mysl zaměstnávaná a podporovaná k tomu, aby vymýšlela nové cesty. Neboť jinak se nudí, stagnuje a tím i naše tělo. 

Přečíst celý článek

Příběhy žen po kurzu pánevního dna

Zkušenosti, zážitky, úspěchy i neúspěchy, radosti i strasti žen, které se mnou absolvovaly kurz pánevního dna metodou 3x3. Co se jim v životě změnilo? Co se o sobě dozvěděly? Jaké zážitky z kurzu měly? Bylo jim to k něčemu? Záměrně jsem ponechala i zprávy žen, kterým se až tak nedaří, nemají dost vnitřní motivace ke změně nebo prostě jiné své důvody. Všem ženám moc děkuji, za to že si udělaly čas a napsaly mi své postřehy. Vím, jak je potěšující a lákavé si přečíst zážitky ostatních, proto si velmi cením otevřenosti autorek. Všem vám ženy děkuji i za všechny čtenářky. 

Přečíst celý článek

Jak mě bylo na kurzu pánevního dna? Došlo i na milování?

Fyzická rovina byla brnkačka. Byla jsem jak ryba ve vodě. Co Renata řekla, hned jsem udělala, šlo to. Svaly jsem cítila, jsem zvyklá vnímat své tělo, cítit svaly, kde se co ozývá, jak to reaguje i jakou reakci svaly spouští, kam se to řetězí. Byla jsem pyšná, že vše vím, dělám a i vedu tímto způsobem své klienty. Nic z toho si neprotiřečilo s mými znalostmi z Pilates od Daniela. Jen mě překvapilo, že je důležité větší čas pánevní dno relaxovat než posilovat. Dostaly jsme úkoly pro domácí cvičení.

Přečíst celý článek

Proč jsem šla na kurz pánevního dna

Důvod, proč jsem se dostala ke kurzu pánevního dna, byl Daniel Müller, můj skvělý učitel Pilates, který stále říkal: „Pilates může v těle fungovat a cvičení pomáhat, jen když je v kondici pánevní dno“. A doporučil nám, že v každém větším městě je centrum pro cvičení pánevního dna, tak ať tam své klientky směřujeme, abychom měli ve cvičení Pilates jednodušší práci a zároveň, že to bude pro naše klientky mnohem efektivnější.

Přečíst celý článek

Miluju kurzy pánevního dna

Naším základem je pánevní dno. Pánevní dno je alfou i omegou našeho těla. Víte, že v jakém stavu je pánevní dno, tak v takovém stavu je i zbytek vašeho těla. Jak vaše tělo vypadá? Myslíte si, že potřebuje posílit, nebo naopak zrelaxovat? Toť otázka. Často máme o svém těle jiné představy, než si tělo myslí samo

Přečíst celý článek

Mé poprvé

Při jednom rozhovoru s celostní gynekoložkou MUDr. Jitkou Blábolilovou jsem si posteskla, že by ženy rády věděly, jak jsou na tom se svými svaly pánevního dna, v jaké je mají kondici, že si nejsou jisté, jestli opravdu dokáží aktivovat po jednotlivých vrstvách atd…  V tu chvíli mě napadlo, že jako gynekoložka by to mohla mít v ruce. Zkušenosti má letité, praxi bohatou, ruce prsty vytrénované.

Přečíst celý článek