úvod blog Inkontinenci nikdy nepřiznám!

Inkontinenci nikdy nepřiznám!

Nechtěný samovolný únik moči není jen záležitostí starších lidí, ale je častý i u mladých. Objevuje se často i mezi sportovci, ale ti to samozřejmě nikdy nepřiznají.

Panebože, já sportovec a mít inkontinenci? Copak jsem nějaká bábovka? Néééé, nemám, nikdy jsem neměl/a. Že mám trochu vlhko v kalhotkách, ve slipech, to je náhoda, to jsem si jen ucvrkl/a, kdo ne, že? Nepřiznám.

Objevuje se i u dětí. Ženy těhotné a po porodu o tom ví své. Období menopauzy je také rizikový mezník a nadváha zrovna tak. U mužů hraje roli i velké „pivní“ břicho.

Až 80 % lidí se v životě potká s touto zkušeností. Ale přizná se k tomu málo kdo.

Většina lidí si spojuje nechtěný samovolný únik moči jen s povoleným pánevním dnem. Ale příčin může být samozřejmě víc. Pominu nemoci, které inkontinence provází, ať už jsou to různé onemocnění nervového systému, např. Parkinsonova, či Alzheimerova choroba, různé stavy cukrovky, poúrazové, nebo pooperační stavy.

A pak je tu VAZORPESIN, důležitý antidiuretický hormon, který má zásadní význam v hospodařením s vodou v našem těle. Pokud si ho naše tělo vytvoří málo, můžeme mít příznaky jako při začínající urgentní inkontinenci, která se časem opravdu promění v inkontinenci. Naše tělo si vazopresin tvoří samo, ale jeho tvorba je často narušena. Toto téma je obšírnější, v příštím článku objasním. Myslím, že budete žasnout.

  • Otázka: Kolikrát za 24 h je „normální“ jít se vyčůrat, při standartním pitném režimu 2 – 2,5 litru tekutin? – odpověď najdete dole v článku.

Mít svaly pánevního dna v přijatelné kondici je bezesporu tím nejdůležitějším a také prvním co je potřeba dát do pořádku, to je základ. Protože pak i když budete dávat do pořádku hormonální systém, se kterým inkontinence může také souviset, tak výsledky budou chabé.

Běžně dostupné rady k posilování pánevního dna:

Je spousta příruček jak posilovat pánevní dno, občas se i způsoby jak ho zapojit protiřečí. Někdo doporučuje zadržovat močení, někdo je vyloženě proti tomu. Někdo radí: představte si to jako byste chtěli spodem vtáhnout, nasát, vcucnout špagetu. Další informace je, stahujte zadek, Tiskněte nohy k sobě, posilujte vnitřní stranu stehen… Předpokládá se, že se pánevní dno přidá. Kdo se v tom má vyznat.

V článku HSS - pánevní dno, funguje vám? jsem zmiňovala, že svaly pánevního dna u většiny lidí jsou především ztuhlé a tím také nefunkční, ne ochablé. Svaly pánevního dna jsou svaly, jako všechny ostatní v našem těle. Potřebují být pružné, přiměřeně zatěžované a silné, prokrvené a používané.

Čím vznikne ztuhnutí svalů v pánvi?

Pokud víc jak 4 hodiny denně sedíte, tak svaly pánevního dna tuhnou, ztrácí flexibilitu a postupně i funkčnost. Takže postupně plíživým krokem už od usednutí do školních lavic. Naštěstí jsou ty děti neposedy, tak je nechte, ať se na židli vrtí, poposedávají a hlavně ať se jdou často projít, proběhnout. My bychom to měli dělat stejně.

Prohlédněte si dobře obrázky se svaly pánevního dna a jejich rozdělení do třech funkčních vrstev.

Vidíte, že pánevní dno je poměrně rozlehlá soustava svalů, která vystýlá kostěnou strukturu pánve.

Spojte dlaně a udělejte z nich mističku, jako byste do nich chtěli nabrat vodu. Přibližně tak je velká nejhlubší vrstva vašeho pánevního dna a ta by měla být nejsilnější. Protože to je ona, která drží pánevní orgány (močový měchýř a konečník, u žen navíc vaječníky, dělohu, pochvu) na svém místě.

Prostřední vrstva ji podpírá a svěračová vrstva tuto partu doplňuje. Rozhodně to není ona, která by měla být nejnaposilovanější. Ale je. A v tom je právě ten zádrhel. Když posilujeme svaly jako celek, tak bude stále svěračová vrstva ta nejsilnější.

  • Pozor!

  • Ve svěračové vrstvě není hlavní svěrač, který drží moč v močovém měchýři.

  • Hlavní svěrač močového měchýře je reflexní záležitost.

  • Funguje za předpokladu, že je dodržen 90° úhel močové trubice a močového měchýře.

  • A to zajišťuje nejhlubší vrstva, ta mistička z vašich dlaní.

Je vám to už jasnější?

Proč je potřeba cvičit po vrstvách?

Nefunkční pánevní dno může být i v důsledku slepených fascií mezi jednotlivými vrstvami, ale i různými srůsty. I z toho důvodu je třeba cvičit po vrstvách. Protože jinak se stav nezlepší.

Slepeniny vznikají třeba i tím, že dlouho sedíte, staticky stojíte, těžce pracujete, nosíte těžké věci, příliš silově sportujete, hodně posilujete břišáky, jste v častém psychickém napětí (ve stresu), jste úzkostní, máte nadváhu. Jezdíte hodně na kole, na koni, jste dlouhodobě dehydrovaní, nebo jen jste už dlouho svaly pánevního dna opomíjeli a jak tam tak „v klidu“ leží, tak se slepí.

Srůsty mohly vzniknout po operacích, porodech, úrazech, ale i endometriózou.

Takže co s tím?

  • Ať je to, jak je. Vždy je dobré mít pánevní dno v dobrém funkčním stavu. Takže rozpohybovat pánevní dno po vrstvách.

Ze zkušenosti vím, že cvičit podle písemného návodu NEFUNGUJE. Pokud chcete své pánevní dno rozhýbat a dostat ho do funkčního stavu, běžte k nějakému odborníkovi. On vás naučí rozeznat ve svém těle jednotlivé vrstvy svalů pánevního dna a naučí vás je i po vrstvách aktivovat.

Protože každý jsme jiný, každý máme jiné vnímání těla a tohle jsou zrovna svaly, na které si běžně nesáhnete. Pokud už dlouho spí, tak je ani necítíte a pak nastoupí jiné zástupné svaly, třeba břišní svaly, hýžďové svaly, u žen kruhové svaly pochvy, ale svaly pánevního dna si v klidu leniví dál.

Než začnete pánevní dno posilovat, je potřeba ho naučit relaxovat, uvolnit a až pak ho začít posilovat.

Navíc pokud jste typ člověka, který je spíš hektik, nervák, workoholik, tak pro vaše zdravé a dobře fungující pánevní dno je mnohem důležitější ho naučit relaxovat. Posilováním si svůj stav ještě zhoršíte. 

Pokud mé články čtete pravidelně, tak už víte, že se zabývám dechovou metodou Oxygen Advantage (OA), která má vědecky podložené výsledky okysličování těla. Prokazatelně regeneruje svaly, fascie, chrupavky, optimalizuje mimo jiné i hydrataci těla a v neposlední řadě i kvalitu spánku. O tom se přesvědčili už i mí klienti, kteří metodu OA zakusili v mých lekcích Smysluplného pohybu.

Proto jsem nově tuto metodu zakomponovala i do kurzů Pánevního dna.

Ať je vaše motivace zabývat se cvičením pánevního dna jakákoli. Bude to rozhodně pro vaše tělo přínosné. A projeví se to na kvalitě celého těla, mysli i duševní pohodě.

Mějte se skvěle ve svém těle.

S láskou a úsměvem Joli – Jolana Novotná

PS: Vylepšený kurz OA Pánevní dno jako nové otevírám v říjnu, bude jak živě, tak i online, tentokrát potrvá 5 měsíců. Na podrobný popis a termíny se podívejte ke mně na web: www.jolananovotna.cz

  • Odpověď na otázku: 8x za 24 hodin. Kolikrát chodíte vy?

Líbil se vám článek? Klikněte nahoře na: To se mi líbí, tím mi dáváte zprávu o vaší spokojenostiDíky 

Udělejte si test: Funguje vám pánevní dno při chůzi?

Pusťte si video a nahlédněte do své pánve...

 

 

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE