úvod blog Od sukní až k pánevnímu dnu

Od sukní až k pánevnímu dnu

Z plánovaného rozhovoru o sukních nakonec vyšel skvělý rozhovor o pánevním dně a mé cestě k němu, o cvičení necvičení, o tom co v sobě pánevní dno skrývá, co by nám rádo povědělo a jak se s ním domluvit, aby fungovalo a bylo na něj spolehnutí.

Před nedávnem na FB na mě vyskočil příspěvek s otázkou: Na jaké příležitosti máte sukně. To bylo něco pro mě, já nosím sukně snad všude. Mám sukně na všechny příležitosti, od běžkování, snowbordování, sjíždění řek až po plesání a poslala jsem fotku z běžek. A díky tomu jsem se seznámila s báječnou ženou Evou Bartákovou - Terapie šatníku a duše, která je akční a zvídavá. Obratem mi odpověděla: To chci vidět, přijedu a natočíme rozhovor. Já souhlasila a nakonec z rozhovoru o sukních vznikl rozhovor o pánevním dně. Poslechněte si ho a nebo ještě lépe, pojďte svému pánevnímu dnu i vy prospívat. Přidejte se do výzvy zdarma: Dej pánevnímu dnu šanci... ZDE  

Pojďte svému pánevnímu dnu prospívat. Mám pro vás 5 drobných úkolů, které vaše pánevní dno pozvednou o patro výš.

 

Od sukní k pánevnímu dnu

přepis části rozhovoru

Eva Bartáková – terapeutka šatníku a duše představuje Jolanu Novotnou pohyboložku

Jolanu jsem si rozhodla poznat, protože mě fascinovala tím, že nosí sukně, že nosí sukně snad úplně všude, nosí sukně na túry, na běžky i na sjezdovky a když jsem si prostudovala její web, tak jsem zjistila, že je na Jolaně mnohem víc věcí, které mě zajímají a to například kurzy pánevního dna, ale především mě zaujal její příběh, jakým způsobem se ke své práci dostala. Jako první jsem si přečetla, že se Jolaně stala taková situace, že jí tělo vypovědělo službu a přišla paralýza na ulici a skrz to si uvědomila, že její život by měl jít jinak. A to mi přišlo inspirativní, to umění poznat a změnit směr svého života.

Jolano představ se nám: Vedu kurzy pánevního dna, které mě vlastně přivedly k sukním, pak vedu kurzy pro podporu scelení diastázy, což je rozestup břišní stěny, který s dobrou funkcí pánevního dna úzce souvisí i když jsem si zpočátku neuvědomovala. Dále vedu kurzy vbočených placů a příčně plochých nohou, které vlastně také souvisí s dobrou funkcí pánevního dna. Čím déle vedu všechny tyto kurzy a prozkoumávám tělo ze všech stran, tak poznávám další širší souvislosti jak náš život a prožívání ovlivňuje naše svaly, ale i nemoci, které nás sužují.

A potom také dělám „běžné cvičení“ „obyčejné cvičení“ kdy se věnujeme pohybu těla v souvislostech. Základem toho je, aby tělo bylo cítěné, abychom my cítili samy sebe v těle, abychom cítili tělo jako takové a to je taková linka, která probíhá všemi mými kurzy.

Pohyb mě baví už od mala, dětství jsem strávila v Sokole, pak na střední jsem závodně tancovala a pak přišel aerobik a po zkušenosti v roce 2003 kdy mi mé tělo vypovědělo službu a přestala jsem chodit, a já se nad sebou v nemocnici zamyslela, jsem změnila směr. Nejprve to byl Pilates, pak specializace na pánevní dno a i švýcarská fyzioterapeutická škola Spiraldynamik, následuje celá řada škol zaměřená na práci s myslí např. Dr. Joe Dispenza.

Ochrnutí přišlo v mé nejlepší formě, vrátila jsem se z jednoho báječného kurzu, který se věnoval Body stylingu a já si chtěla udělat hezké odpočinkové pondělní dopoledne, než půjdu večer do cvičení, odvezla jsem na kole dcerku do školky a že si skočím koupit čerstvé rohlíky a udělám si báječnou snídani, no, jenže to bylo jinak, před obchodem při dobržďování a chystání se, že z kola seskočím, tak v tom malém přetočení to přišlo, mé tělo se skříplo a s ukrutnou bolestí jsem se sesunula na zem a už jsem se na nohy nepostavila.

Ležení v nemocnici na kapačkách mě přivedl k tomu, že ten život jaký vedu tímto způsobem, asi není to pravé, že by to chtělo nějakou změnu. A přišlo mi, že bych se tomu svému tělu měla začít věnovat jinak, aby to už nebylo takové křepčení, ale že bych ho měla poznat víc a hlouběji. Tím jsem se dostala k Pilates, který je na základě hlubokého stabilizačního systému, kterého je součástí právě pánevní dno a když jsem začala víc prozkoumávat funkci pánevního dna a nořit se do jeho tajů, tak jsem zůstala fascinovaná co všechno ovlivňuje jeho funkci a s čím vším souvisí.

Když se s pánevním dnem začne cvičit, rozpohybovávat ho, ale jen jemně, něžně nikoli akčně, protože svaly pánevního dna jsou celkem křehké svaly, nemají rády razantní posilování v duchu stáhni a povol, stiskni co nejvíc a povol, opakuj 30x. Ale když jsem pochopila, že pánevní dno je takové mazlivé, jemňoulinké a když se s ním začne takhle laskavě pohybovat, je to spíš takové něžné vlnění, tak pak se dějí divy. Začneme víc cítit samu sebe v takové té jemnosti, a z té jemnosti nám pak přichází taková ta jiná síla taková ta vnitřní síla.

Jestli tomu dobře rozumím, tak i takovéto jemné cvičení pánevní dno posílí? Ano, přesně tak to je, ač se to nezdá, ale právě díky této jemnosti dojde k posílení pánevního dna jednodušeji a trvaleji, než velkým drilováním a silou.

No to je zajímavé, já když jsem kdysi slyšela o cvičení pánevního dna, tak jsem měla právě představu, že potřebuju hodně posilovat, abych ho měla pěkně zpevněné a abych neměla inkontinenci. Vůbec jsem pánevní dno měla spojené jen se svaly a s únikem moči. A pak jsem slyšela, že jsou v pánevním dnu i emoce a o tom se moc nemluví, ale přitom to má obrovský přesah, který můžeme využít. Je to pravda? Ano, je to tak. I když jsem zpočátku o tomto nic netušila a se svým pánevním dnem jsem zacházela tím klasickým způsobem, prostě jen fyzickým cvičením, zatni a povol, stáhni a uvolni, čím víc, tím líp. A přitom stačilo zjemnit. Začne se probouzet intuice, což už je právě ten přesah, který se otevře každé ženě. Některé ženě se tento stav otevře hned po první lekci a některé ženě až později, potřebuje víc času, každá žena jsme jiná.

Od té doby co jsem lektorkou kurzů pánevního dna, jsem čím dál fascinovanější, sleduji, jak některé ženy mají zážitky hned a mě trvalo třeba rok než jsem se k nim dostala. A v tom je to nádherné, jak jsme každá jiná, že se nedá říct, že to budeme mít všechny stejné, že se to nedá paušalizovat komu, co kdy přijde.

A co přichází? Že se jim zlepšilo sebevědomí, že si mnohem lépe dokáží ujasnit co chtějí a dokáží to i říct a dokonce i laskavě aniž by se u toho cítily divně, nepřijatelně, nebo pochybovaly o tom, jestli je to vhodné a mohou si to dovolit. Dokáží si jednodušeji nastavit hranice, což je pro nás ženy hodně důležité. A pak odcházím domů i já rozzářená z toho co ty ženy v sobě objevily, aniž bych jim to řekla, oni to poznaly samy. A děje se to opravdu přes jemné, reálné, hmotné cvičení, pohybování svaly pánevního dna, ale není to o tom, že se ten sval bere jako celek, ale jedná se o rozpohybování po vrstvách. A ač se to zprvu zdá jako něco co není možné, tak pak se dějí ty zázraky, že už po první lekci ženy zjistí, že to lze. No a takhle to postupuje, že zdánlivě nemožné se pomalu stává skutečností. A takových zázraků se děje mnoho.

Pánevní dno spolu s dýchací bránicí a dalšími hlubokými kosterními svaly, mezi které patří i hluboké zádové svaly, krční svaly, nebo i břišní svaly jsou nejemočnější svaly v našem těle. To se mi líbí na moderní fyzioterapii, že i toto bere v úvahu, mluví o tom hezky i Prof. PaedDr. Pavel Kolář Ph.D., náš asi nejznámější fyzioterapeut.

Uvedu příklad. Vybavte si, když se leknete, pravděpodobně ucítíte, jak vám ztuhne hrudník, nemůžete popadnout dech atd… prostě bránice v hrudníku ztuhla a protože dýchací bránice je funkčně spojena s pánevním dnem, tak to co se odehrálo nahoře v bránici se stalo i dole v pánevním dně, ale bohužel to dole v pánvi necítíme. Pak nám odlehne, bránice se uvolní, ale protože špatně, povrchně dýcháme, tak už dýchací bránice nedokáže rozpohybovat pánevní dno a to zůstane zatuhlé a přestává být plně funkční. A tohle se stalo už v mládí, když jsme usedli do školních lavic, protože pánevní dno ani dýchací bránice nemá ráda sezení. Sezení jejich dokonalé spojení odděluje, přestávají spolu žít v symbióze. Ale je tu cesta opět tuto spolupráci vrátit, obnovit stav kdy dýchací bránice rozpohybovává i pánevní dno, tak pak přestanou problémy v pánevní oblasti a je to. Stačí jen trochu trpělivosti a lehkého trénovaní a máme vystaráno.

Emoce jsou uložené ve fasciích a když se začne pánevní dno rozpohybovávat po jednotlivých vrstvách, dostávají se do pohybu i fascie a tím i emoce v pánvi uložené, ale nádhera je, že pánevní dno je tak citlivé, že se dostanou do pohybu jen ty emoce, na které je žena připravena a které je schopná zvládnout a to je super. Pánevní dno je dokonalý nástroj léčení i emoční stránky našeho těla. Jak říkám je geniální a to mě na něm baví.

Jolano děkuji za rozhovor a vidím, že kurz pánevního dna metodou 3x3 si nenechám ujít.

Pojďte svému pánevnímu dnu prospívat. Mám pro vás 5 drobných úkolů, které vaše pánevní dno pozvednou o patro výš. Přidejte se do Výzvy ZDARMA:

 

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Více o Evě Bartákové a její tvorbě najdete na jejích stránkách: evabartakova.cz

Chcete vědět víc o pánevním dně? Mrkněte na rozpis kurzů: Přehled a termíny kurzů pánevního dna