úvod blog Břicho vede

Břicho vede

Břicho je téma, které nás zajímá. Ale zajímá nás opravdu? Méně se mluví o tom, že svaly, které tvoří břišní stěnu se čas od času poruší - rozestoupí se, vytvoří se otvor (Diastáza) a díky tomu se úplně změní vnitřní prostředí, změní se nitrobřišní tlak.

Břicho, hluboké břišní svaly jsou součástí HSSP (hlubokého stabilizačního systém páteře). Patří do něj: Dýchací bránice, Pánevní dno, Hluboké břišní svaly a hluboké zádové svaly.

Břicho je to co nejvíc řešíme na svém těle a platí to pro muže i ženy bez rozdílu.

Ženy toho na sobě samozřejmě řeší víc, ale pokud něco řeší muž, tak je to břicho. Řešíme velké, povislé, přetékající, málo vyrýsované, nafouklé, lékaři nás varují před ukládáním tuku na břiše, že je to rizikovější oproti uloženému tuku na zadku či stehnech. Se svým břichem většinou nejsme spokojeni.

Vypadám hrozně, měla bych zhubnout, mám pořádnou pneumatiku kolem pasu, musím s tím něco udělat.

Břicho je téma, které nás zajímá. Ale zajímá nás opravdu?

Zpravidla nás zajímá z estetického hlediska, jak vypadá. To řešíme nejvíc. Potom dostáváme varování od lékařů, že uložený tuk v oblasti břicha je mnohem nebezpečnější než tuk na stehnech či hýždích. A tak řešíme nejen vyrýsování, ale především zeštíhlení v oblasti břicha ze zdravotního hlediska.

Ovšem už méně se mluví o tom, že svaly, které tvoří břišní stěnu se čas od času poruší - rozestoupí se, vytvoří se otvor (Diastáza) a díky tomu se úplně změní vnitřní prostředí, změní se nitrobřišní tlak.  

Můžete si to představit, jako když jste v bezpečně uzavřeném letadle kde je vyrovnaný tlak a tak můžeme v klidu letět, kam chceme, můžeme dýchat, pohybovat se, nic moc nás z okolí neovlivňuje. Ale když se cokoli stane a poruší se plášť letadla či cokoli jiného co ovlivní změnu tlaku v letadle, tak začíná problém, najedou je všechno jinak. Nebudeme moci dýchat, bude nás to vycucávat ven… prostě už nebudeme jednoduše v bezpečí.

A tak to je podobně, když je porušená břišní stěna. Pokud je břišní stěna v pořádku, jsou všechny orgány v bezpečí a plní svou funkci.

Zajímá vás toto téma? Máte k němu otázky? Napište mi je, co vím, odpovím. Několik otázek jsem už pro vás zpracovala a postupně je budu sem uveřejňovat. 

Jak vypadá diastáza?

Diastáza neboli rozestup břišní stěny, je krásně vidět na obrázku v úvodu. Má ovšem víc úrovní.

1. může se jednat o otevřený prostup až do dutiny břišní v oblasti linea alby, mezi hrudní kostí a stydkou sponou. Nemusí být otevření v celé délce linea alby, ale jen v nějaké části. V oblasti od pupíku nahoru, od pupíku dolů, jen v oblasti pupíku, nebo všemožné kombinace.

2. může se jednat jen o rozestoupení břišních svalů. Linea alba zůstane neporušená a přímé břišní svaly se rozestoupí od středu do strany, břicho se chová jako scelené, přesto je ve středu oslabené, neboť je tam různě široký pruh vazivové tkáně.

Jedná-li se jen o rozestup nebo už otevřenost a prostupnost břišní stěny až do dutiny břišní se pozná vyšetřením. 

Co způsobuje diastázu?

Když si uvědomíme kde se vlastně diastáza nachází, bude to někde mezi hrudní kostí a stydkou sponou. V tomto prostoru je silný vaz (linea alba). A chová se jako jakýkoli vaz v těle, tím pádem i k jeho poškození může dojít z nejrůznějších příčin.

Nejběžněji bývá u lidí, kterým se zvětší břicho (těhotenství, obezita ..)

Šlacha také může prasknout při zvednutí něčeho těžkého.

Může být přetížená z důvodů nepřiměřeného tréninku – velké dávky posilování břicha.

Zranění, úraz, rychlé trhnutí při nečekaném otočení,

Stresem tělo tuhne, vazy křehnou a zkracují se a pak stačí malý náraz do břicha a diastáza je tu také.

Z malé diastázy se nevhodným cvičením může stát velká diastáza – sedy lehy, sklapovačky, nohy za hlavu, zvedání nohou ….

Kdy a kdo může mít diastázu?

Mohou ji mít už i miminka, jedná se o vývojovou vadu. Dále se může vytvořit kdykoli během našeho života u žen i mužů.

Může se opakovat diastáza? Ano. Je to jako s každým jiným vazem.

Je řešení operace napořád?

Není, cokoli je sešito, může se zase otevřít. Operace není garance. Naopak vzniká další jizva a jako taková v sobě nese další úskalí.

Bolí diatáza? Jak koho.

Je cvičení řešením?

Ano i ne. Záleží na tom, jak u cvičení používáte svaly břicha. Pokud děláte sklapovačky, či jakkoli posilujete břicho, kdy přitahujete hlavu a trup k pánvi (když děláte flexi trupu) – např. sedy lehy, tak si diastázu ještě zhoršujete. Ale i posilování hlubokých břišních svalů (šikmých a příčného) nemusí být vždy to nejlepší. Vždy se jedná o to, jak tyto svaly zapojujete, zda je to způsobem, který pomáhá scelení, což je jemné aktivování, nebo zda děláte těžké cviky, které při scelování vlastně do sebe naráží a tím je znemožněno jim srůst.

Mám diastázu a jsem znovu těhotná, co dělat aby to nebylo ještě horší než to je?

pokud už jste těhotná, tak doporučuji masírovat, hladit břicho, dále naučit se i nyní v těhotenství používat příčný břišní sval v denních činnostech a také ho relaxovat, aby se podporoval scelení a přitom nebránil růstu miminka a získal schopnost povolovat, nikoli rozestupovat. Dobrý nápad je tejpování, ale to až s větším bříškem a není to o každodenním používání, přeci jen lepením náplastí kůže citliví a porušuje se. Nejlepší je naučit se používat příčný břišní sval, který vám nyní bude sloužit jako ochranitel před větším otevřením a potom scelovatel. Tento hluboký břišní sval se sice používá, ale opět ne v plných jeho možnostech.

Má smysl jít na kurz když jsem těhotná?   Ano. Naučíte se jak předcházet, či jak se starat o své břicho aby se diastáza nezhoršovala. Budete vědět co dělat hned po porodu, aby se případná diastáza scelila co nejdřív. 

Berete na kurz těhotné? Ano. Doporučuji od druhého trimestru, ale pokud žena sama chce vezmu ji i v prvním. 

Jak se projevuje diastáza?

Co způsobuje diastázu?

Jak vzniká diastáza?

Co ovlivňuje diastáza, které části těla?

Jaká je léčba, terapie?

Co mohu s diastázou dělat, jaké činnosti?

Za jak dlouho se zahojí, nebo lze ji zhojit?

Je třeba ji řešit? 

Co se stane, když nebudu řešit diastázu?

I na vaši otázku ohledně diastázy vám odpovím. Napište.

Těším se Jolana

Termíny kurzů zde: Vadí, nevadí rozestup břišní stěny - Diastáza, a co s ní?