úvod blog Břicho trochu jinak - fyzioterautka Bc. Aneta Soukupová

Břicho trochu jinak - fyzioterautka Bc. Aneta Soukupová

S plavkovou sezónou na nás začala útočit i vlna článků a videí na téma krásné bříško, s lepšími či horšími radami, jak ho dosáhnout. A normální člověk má pak často problém se ve velkém množství informací vůbec zorientovat. Jak naše břicho funguje? Proč je ho dobré cvičit? Jak vůbec začít?

Břicho tvoří několik svalů s různým uložením a funkcí. Asi nejznámějším z nich je přímý břišní sval – povrchový sval, který se nachází na přední straně trupu, známý jako „sixpack“, pekáč buchet. Cvičení břišních svalů máme často spojené právě s ním. Vždyť kdo z nás někdy nedělal desítky zkracovaček nebo sedů lehů? A kdo si neulevoval tím, že si zapřel nohy, aby zvládl cviků více a dosáhl ještě krásnějšího břicha? Jenže ono je to trošku složitější. Břicho netvoří jen přímý břišní sval, ale i další svaly, které na rozdíl od našeho pekáče buchet nejsou jen na přední části trupu, ale i na té zadní, a tvoří vlastně takový korzet kolem našeho těla. Pokud v úpěnlivé snaze vypadat co nejlépe cvičíme jen zkracovačky a sedy lehy, a to ještě navíc klasickým způsobem bez napřímení páteře, budeme přetěžovat přímý břišní sval a ostatní svaly vlastně nezapojíme. To by nám asi až tak nevadilo, jenže lidské tělo je složitý systém, kde jedna věc navazuje na další, a vše musí být v harmonii. Jestliže přetížíme jednu část, musí na to reagovat druhá - v tomto případě vzpřimovače bederní páteře a hýžďové svaly. Takovým cvičením vzniká nerovnováha ve středu těla, která sebou může přinášet řadu potíží – bolesti bederní ale i krční páteře, výhřezy meziobratlových plotének, může mít vliv nadýchání, trávení, menstruaci. Navíc tím, že si zapřeme nohy, protože je nezvládneme sami udržet na podložce, přetěžujeme ohybače kyčlí, čímž zase negativně ovlivňujeme naší páteř.

Z tohoto důvodu je třeba předcházet problémům a posilovat břicho způsobem, ke kterému bylo primárně určeno, tj. stabilizovat páteř. Zjednodušeně lze říci, že břišní svaly zapojujeme při každém pohybu našeho těla. Kdykoli chceme zvednout ruku či nohu, pomáhají nám držet stabilní střed těla. Díky tomu mohou ostatní svaly vykonávat pohyb a nemusí vynakládat energii na stabilizaci. Jen pro představu – vždy potřebujeme jeden stabilní konec, aby druhý mohl vykonávat nějakou práci. Představte si, že chcete pracovat s lopatou. Potřebujete držet násadu a pak můžete bez problémů nabírat písek. Kdyby se pohybovaly oba konce, lopata by prováděla nekontrolovaný pohyb. Úplně stejně to funguje v našem těle.

Není nutné cvičit břišní svaly velkým množstvím speciálních cviků či absolvovat výzvy na břišní pekáče. Všechny tyto aktivity přetěžují záda a v konečném důsledku spíše způsobují další různé zdravotní problémy. Břišní svaly by měly pracovat při jakémkoliv pohybu, stačí se „jen“ naučit vnímat svoje tělo a držet páteř s pánví v neutrálním postavení. Je to sice delší cesta, ale vrátí se nám v podobě hezčího, ale hlavně funkčního bříška a zdravých zad.

Na závěr jeden jednoduchý cvik:

V poloze na čtyřech. Napřímíme páteř /pocit dlouhých zad viz. obrázek č.1.

Pozor na prohnutí v bederní páteři viz. obrázek č.2. Hlava je v prodloužení páteře.

Tlačíme jedním kolenem do podložky. Vnímáme, jak se aktivuje bříško. Zatlačíme druhým kolenem do podložky a opět pozorujeme změny v oblasti břicha. Můžeme zkusit zatlačit oběma koleny najednou. A zase pozorujeme oblast břišních svalů. Několikrát opakujeme.

Cvik aktivuje břišní svaly. Měli bychom vnímat napětí nejen v přední části břicha, ale i na bocích. Učíme se vnímat různé zapojení břišních svalů.

Přeji, ať vám vaše bříško podpoří zdraví nejen vaší páteře.

Aneta Soukupová

Pokud byste chtěli o svém těle vědět víc nebo cíleně se věnovat zdravějšímu, ale i krásnějšímu bříšku, ráda vás uvítám od podzimu ve svých lekcích. Více informací zde: Rozpis kurzů s Anetou Soukupovou

Autorka článku Bc. Aneta Soukupová - Pracuji jako fyzioterapeutka. Zároveň se sama aktivně věnuji pohybu. Při své práce i ve svém volném čase se setkávám s různými lidmi, sportovci i lidmi, kteří se sportu vůbec nevěnují. Čím dál víc si uvědomuji, jak je důležité pro každého člověka, naučit se vnímat a hlavně používat svoje tělo. Ve své praxi se snažím spojovat poznatky z fyzioterapie, pilates, spirální dynamiky. Od podzimu ve spolupráci s Jolanou Novotnou povedu některé pravidelné kurzy v Novém Bydžově i specializované zaměřené právě na břicho.

Chci se přihlásit na kurzy k Anetě Soukupové