úvod blog Pupeční, tříselná kýla a pánevní dno?

Pupeční, tříselná kýla a pánevní dno?

Odpovědi na vaše otázky: Myslím si, že můj dotaz sice nesouvisí s pánevním dnem (to také nemám po porodu v pořádku), ale bohužel se mi nevyhnula ani diastáza a z ní se stala kýla.

Moc jsem o tom před těmi deseti lety nevěděla a tak jsem po návratu z porodnice posilovala přímé břišní svaly jak jsem byla zvyklá i před tím. Diastáze to samozřejmě neprospělo a tak jsem přestala na břicho raději posilovat úplně.

Asi před dvěma lety jsem si začala uvědomovat, že diastáza asi opravdu sama od sebe jen tak nezmizí a tak jsem si začala na YouTube dohledávat různé sestavy na tento problém. Po pár týdnech cvičení se mi ale nad pupíkem objevila boulička, která nemizela. Šla jsem proto na chirurgii a jedná se o kýlu.

Tak jsem si tak říkala jestli jsem si tím cvičením nakonec tu kýlu ještě nepřivodila. Samozřejmě jsem už před tím slýchala, že břicho s diastázou má sklony ke kýle případně i k nadýmání, kterým také trpím.

Chtěla jsem se Vás proto optat jak nyní s kýlou postupovat. Čekat na to jestli náhodou nezmizí je asi nesmysl. Boulička se zatím nezvětšuje a možná tak zůstane napořád, ale kdyby začala růst tak narůstají i rizika s kýlou spojená.

Pokud bych na zákrok s kýlou šla tak by možná bylo dobré spojit to i s řešením diastázy. Ale operace diastázy je prý zase o dost víc invazivní než pupeční kýla. Tak nevím jestli se do toho pouštět nebo si prostě jen pro zatím cvičit cviky na diastázu a sledovat jak se kýla vyvine.

Navíc si říkám, že po tolika letech už se asi přímé břišní svaly těžko vrátí do původního stavu. Rozestup mám tak na 2-3 prsty a vyklenuje se mi pupík těmi povolenými svaly což není zrovna estetické. Jinak jsem štíhlá, ale spodní břicho "díky" diastáze má samozřejmě sklony k vypouklosti. Moc děkuji za odpověď.

Pokud se vám video líbilo, dejte nahoře na stránce: To se mi líbí, tím mi dáváte zprávu o vaší spokojenostiDíky

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE