úvod blog Mám zdravá a šťastná prsa - Mgr. Iveta Kučerová

Mám zdravá a šťastná prsa - Mgr. Iveta Kučerová

Dvanáct let připravuji kurzy pro ženy o tom, jak být živá a zdravá … a stále dostávám nové zkoušky. Při jedné konzultaci jsem si položila ruce na prsa a pod pravým ňadrem objevila podezřelý útvar. Anabáze, která následovala, předznamenala mou krizi a přivedla mě k životní inventuře.

Text: Iveta Kučerová (psáno pomalu a s pokorou), foto Zuzana Zoňová a archív

Nejdřív se objevila tendence nepřipouštět si, že se děje něco zvláštního.

Pak přišla vlna strachu znásobená vzpomínkou na otce, který zemřel na rakovinu plic. Po dvaceti letech jsem si uvědomila, že jeho odchod nemám zdaleka tak zpracovaný, jak jsem si myslela. Uf… Objevily se hluboko zapsané zážitky z mého působení na dětské onkologii.

Vzpomněla jsem si na gynekoložku, která mi před několika měsíci, v závěru pravidelné prohlídky řekla: „Mám povinnost upozornit vás na bezplatné vyšetření mamografem. Dodávám ale, že existují i bezpečnější varianty.„Odmítla jsem tehdy s nervozitou, kterou ve mně vyvolávají doporučení mediálních kampaní a mé mámy: „Měla bys pravidelně chodit na mamograf.“

Má mysl začala pracovat na plné obrátky. Co se děje? Co nechci vidět? Kam se řítím? A jak se můžu zachránit?

Požádala jsem o radu mou gynekoložku, která mi doporučila dvě alternativní vyšetření. Cítila jsem její starostlivost a špatně skrývané obavy.

Zašla jsem také k praktickému lékaři a překvapila ho tím, že existuje varianta mamografu. Vyšetřil mě a pro jistotu poslal na rentgen hrudníku s poznámkou: „Proti „ cétéčku“, které vás ozáří na deset let, je to jen bliknutí.“

K návštěvě v oblastní nemocnici se váže typická historka:

Nechtělo se mi, ale zároveň mi bylo jasné, že tam mám zajít. A podívat se do očí strachům z doby, kdy jsem jezdívala na vyšetření s nemocným otcem.

Prostředí na mě působilo stísněně. Po příjmu si mi laborantka začala stěžovat na nízký plat. Než jsem stačila něco namítnout, dvakrát mě osvítila a poslala čekat na diagnózu. Brzy se ale vrátila ze zprávou, že mám jít na snímkování ještě jednou a odvedla mě do jiné kabiny.

Poslušná část se už chtěla svléknout.

Vědomá ale nabrala odvahu a zeptala se: Můžete mi zavolat lékařku? Ta za chvíli přišla a vysvětlila: „Nic jsme u vás nenašli, tak pro jistotu budeme rentgen opakovat.“

„Velmi uvítám, když mi napíšete do zprávy, že jste nic nenašli“, odpověděla jsem ji s úsměvem. Pokrčila rameny, zaklapla desky a byla pryč.

Následovalo ještě několik celostních vyšetření a konzultací u lékařů a terapeutů, i návštěva u vědmy, která mi řekla: „Není to nebezpečné, nebezpečné jsou Tvé myšlenky“.

Shrnuto: Dostala jsem včas varovný dopis. Získala jsem důležité informace o mém zdravotním stavu, zátěžích a okruzích orgánů, které potřebují mou pozornost a péči.

Mám řadu lékařských zpráv a doporučení, ale především: Znovu komunikuji se svým tělem.

S velkou pokorou můžu v současnosti napsat: Mám zdravá prsa. A krásná, jak říká můj partner, a jak se to učím říkat nahlas i já.

Navštívila jsem ve Švýcarsku mou učitelku Maitreyi Piontek, a prohloubila její metodu centrování, láskyplné péče o prsa a celé tělo; způsob sebeléčení, který vychází z konceptu tao ženy. Osvojila jsem si harmonizační sestavu, která mi dodává novou ženskou sílu i jemnost.

Znovuobjevila jsem svá prsa a také svět zajímavostí a pozoruhodných souvislostí s dějinami ňader.

Jsem na cestě požitkářky života a víc a víc si to užívám.

Tolik jsem si toho uvědomila. I to, jak tabuizovaná péče o prsa a skutečná prevence, tedy nejen včasné rozpoznání, je. Jak je ovlivněná strachem, úzkostí, nedostatkem informací a (často) zahleděností pouze jedním směrem – u žen i lékařů.

Při přednáškách i během mých kurzů sdílím zkušenosti s tím, co mi pomohlo překonat krizi, tipy a zajímavosti pro péči o zdravá a krásná prsa, zajímavosti a perličky z dějin ňader, praktické informace ohledně opravdové prevence. O rozhovor jsem požádala přední odborníky z České republiky i ze zahraničí a sdílím jejich názory. A pomáhám ženám v orientaci v záplavě informací.

Těším se na setkání s Vámi - o tom, co můžete udělat proto, abyste zůstala živá a zdravá – 15. dubna v Novém Bydžově

Mgr. Iveta Kučerová, Živá a zdravá, konzultantka a lektorka metody 3x3 Školy pánevního dna, zakladatelka projektu Živá radost a nezávislá publicistka.

www.ivetakucerova.cz + www.zivaradost.cz

Jolana Novotná o Ivetě: 

Iveta Kučerová je nejen žena s vlastní zkušeností, je to i má kolegyně lektorka pánevního dna, ale novinářská duše se v ní nezapře. Jsem nadšená, s jakou odvahou se vydává na průzkum, otevírá dveře nejen do medicínského světa, ale i do alternativních metod. Žádnou metodu nestaví na první místo, dává prostor na vlastní názor. Nezávisle sdělí výhody i nevýhody. Její zvídavost jí dovedla až k rozhovorům se spolutvůrci mamografického systému prof. Daneše či MUDr. Skovajsovou. Nebojí se jít apelovat za proměnu zdravotní prevence i do senátu kde se setkala s MUDr. Alenou Šteflovou, Ph.D., náměstkyní ministra zdravotnictví.

Na jejím kurzu Šťastná prsa jsem byla a její poznatky mě přišly natolik důležité šířit, že jsem se rozhodla ji pozvat k nám do Nového Bydžova a jsem nadšená, že Iveta mé pozvání přijala.

Přednáška je v rámci celoročního cyklu nazvaném Celistvé zdraví a krása ženy: Termíny a témata celého přednáškového cyklu  

Rozpis kurzů pro zdraví ženy: Termíny a přehled kurzů