úvod blog Celulitida, aneb mýty a fakta ukrytá v tkáních našeho těla

Celulitida, aneb mýty a fakta ukrytá v tkáních našeho těla

Ne vždy je příčina bolesti v místě bolesti a stejně tak je to i s celulitidou. Kdo z nás žen jí alespoň jednou za život nevěnoval pozornost? Nebo naopak, kdo z vás se s ní potýká celý svůj život? A co je vlastě příčinou jejího vzniku a co nám o našem těle říká? A jak dobře znáte svoje vlastní tělo na povrchu i pod povrchem?

Autorka článku Bc. Silvie Krčmová - fyzioterapeutka a lektorka vědomého pohybu, lektorka jógy pilates.

Nikdy jsem si jako fyzioterapeutka neuvědomila, jak úžasnou diagnostickou nápovědou mi právě celulitida může při mé práci s pacientem být. Nevěnovala jsme jí v minulosti tolik pozornosti, kolik si zasloužila, ale teď po mnoha zkušenostech, kurzech a vzdělávacích akcích vím, že je to jeden z nejpozoruhodnějších indikátorů, který nám prozradí mnohá tajemství, která se dějí jak pod povrchem našeho těla tak i na povrchu. Pochopila jsme kolik souvislostí se skrývá na povrchu o tom, co se děje uvnitř nás.

Jednoduše řečeno, všechno se vším souvisí a je dokonale propojené, spojené, napojené, stejně jako my jsme propojeni v jeden celek, v jednu bytost.

Každý jsme jedinečný, originální a dokonalý, jen je potřeba pochopit souvislosti, které se v nás dějí a naučit se sami v sobě číst. A věřte mi, že je to velmi jednoduché a že opravdu každý sám je sobě tím nejlepším lékařem, učitelem a rádcem, pokud si umí a chce sám sobě naslouchat.

FASCIE nebo-li pojivová tkáň, je tou nejjednodušší cestou k porozumění toho, co se v nás odehrává. Pochopíte-li je, pochopíte vlastně i celé své tělo, neboť není místa na těle, které by FASCIE nepokrývala.

Jmenuji se Silvie Krčmová a již od malička mě pohyb provázel mým životem. Vždy jsem aktivně sportovala a ráda se různě hýbala a tak jsme stále pozorovala na svém těle různé změny. Někdy to nebyly jen pozitivní změny, ale i ty negativní, mezi které patřila právě i CELULITIDA.

  • V minulosti bez zkušeností a vědomostí, které teď mám, jsme nechápala jak to, když se tolik hýbu ji mám. Řešila jsme ji vždy po svém, podle nejrůznějších metod a novinek, které zrovna na toto téma přicházely a až v posledních letech jsem pochopila PROČ ji někdy mám nebo zrovna nemám a že je vlastně dobře, že o ní tolik vím.

Ráda se s vámi podělím o své zkušenosti nejen z oboru fyzioterapie, ale i jiných kurzů a vzdělávacích akcí, abych vám pomohla pochopit, co se ve vašem těle a s vámi děje a jak právě CELULITIDA vám může příčiny vašich bolestí, nevzhledné tkáně, únavy, problémy s trávením nebo bolestí kloubů, otoky, pohybové omezení nebo i jiné obtíže.

Vše se vám budu snažit vysvětlit srozumitelnou a velmi jednoduchou cestou, neboť právě v jednoduchosti tkví to tajemství TKÁNÍ – FASCIÍ. A k tomu je potřeba znát souvislosti a porozumět svému vlastnímu tělu a ty vám ráda ve své přednášce nabídnu.

  • Fascie jsou vlastně největším orgánem našeho těla. Můžeme si ji představit, jako takový průhledný obal, vak, povlak, pavučinu, která stále mění svůj tvar, strukturu i funkci.
  • Fascie pokrývají od povrchu, až do hloubky každičkou naši buňku.
  • Máme je všude po těle.
  • Mají různé vrstvy, různé struktury, různé odolnosti i poddajnosti,
  • každá je jedinečná a nezastupitelná svojí funkcí. A to je právě jedna z cest, kterou můžeme fascie ovlivnit a to díky tahům a tlakům, kterými na ně mi sami působíme, ať už zevnitř našeho těla nebo naopak z povrchu.

Harmonogram přednášky :

  • Velmi jednoduché vysvětlení anatomie fascií tkání našeho těla pro pochopení souvislostí.
  • Co je to zdravá a nezdravá tkáň a jaký důsledek to má na náš život?
  • Co je vlastně celulitida a její příčina, kde se na mém těle vzala a proč?
  • Jak se cítím ve svém těle - vlastní diagnostika tkáně praktické rady, testy a ukázky.
  • Souvislost FASCIE (celulitidy) s různými diagnózami př. bolest páteře, kloubů, záněty žil, bolesti břicha, diastáza ....a všechny ostatní neboť v každé diagnóze můžeme najít souvislost s fasciální tkání.
  • Cesta k uzdravení tkáně aneb jak si můžete sami pomoct oživit svoji tkáň a uzdravit tak třeba i své vnitřní bolístky.

Bc. Silvie Krčmová – fyzioterapeutka

Chci shlédnout celou video přednášku: ZDE