úvod blog Nejen fotoreportáž z botanické vycházky s Magdalénou

Nejen fotoreportáž z botanické vycházky s Magdalénou

Cílem botanické vycházky s bylinkářkou Magdalénou Dobromilou bylo, poznat, co nám roste na louce za domem za jedlé plevele. Jak je použít, co z nich uvařit, jak je zkombinovat a pochutnat si. Cíl byl překonám několikanásobně. 

Mile mě překvapilo, jak velký zájem jste projevily, nejen místní, ale i ze vzdálenějších míst. Sice se vám všem termín nehodil, ale vy co jste byly, určitě potvrdíte, že to byla opravdu vydařená akce.

Moc jsme toho nenachodily. Ani nebyl důvod, když toho tolik roste na jednom místě. Už teď vím, že mi stačí si na 5 min si odskočit z domu na louku a hned mám čerstvý polníček, česnáček, jetel, popenec, kopřivu, ale i kakost luční z čeledi pelargónií. Na louce za koupalištěm na pár metrech čtverečných jsme toho našly habaděj.

Z toho co jsme nasbíraly, jsme si pak připravily netradiční dobroty. Magdaléna mi avizovala, že veze úplně nejčerstvější novinku: pampeliškovou marmeládu. Na ní jsem byla obzvlášť zvědavá. A pak když jsme jí ochutnaly, tak jsme byly všechny nadšené.

Dozvěděly jsme se spousta vychytávek, tak třeba jak nejlépe připravit sirup ze smrkových, borovicových, modřínových výhonků, kde ho po naložení nechat zrát. Tak tohle mě opravdu zaujalo, protože takhle vydrží i léta a stářím naopak získává ještě větší sílu a účinnost. Magie přírody a země je prostě dokonalá.

Magdaléna napsala zatím 2 knížky: Bylinky pro děti a maminky 1 a 2. Můžete si je koupit ve všech knihkupectvích.

Úplně nejlepší bylo, že jsme rovnou z bylinek připravovaly jídla. To mám ráda, ne jen teorii, ale rovnou to zařadit do praxe. Tak jako v mých lekcích Smysluplného pohybu – Pilates. To co se naučíš, rovnou přidáš třeba do chůze.

Dělaly jsme salát z pampeliškových stonků. Pomazánku z jogurtu, tvarohu, oleje a směsi nasbíraných bylinek, tak aby chuť byla chuťově zajímavá, jemně pikantní, aby jídlo nebylo „jen“ zdravé, ale hlavně dobrota. Pily jsme čaj s nasbíraných bylin: jitrocel, pampeliška, řebříček, jetel a dalších lučních rostlin.

Ještě jednou děkujeme Magdaléno za obohacující den, za tvé zkušenosti, inspirace i za tvou báječnou marmeládu… Těšíme se na někdy příště.

S láskou a úsměvem Joli, Monika, Marcela, Hana, Jana, Terezka, Katka, Zdeňka, Martina, Jana, Ivča ...

  • Procházkou nás provedla Magdaléna Dobromila Staňková - Matka bylinářka, píšící výtvarnice a lektorka kurzů o bylinkách a výtvarných pro děti i dospělé. Autorka dvou úspěšných knih Bylinky pro děti a maminky 1+2 z Grady, léčivých bylinkových obrázků, kalendáře a Příběhů vůní.

Více o Magdaléně a také o jejích kurzech: ZDE

Recept na Magdaléninu Pampeliškovou marmeládu: ZDE

Fotogalerie:

Sešly jsme se v hojném počtu před informačním centrem v NB, krátké představení Magdalény a vyrážíme na louku.  

Daleko jsme ani nemusely jít, roste nám toho tady spousta všude. Posloucháme a dodržujeme 3Ó = okoukni, ohmatej, ochutnej

nám tady i Geránium. Viz obrázek...

 

Košíčky se nám už plní.

 

V košíčcích máme kde co, popenec, geránium, pampelišku, česnáček, jitrocel, polníček, hluchavky, jetel - květy i listy...

 

A už se jde na přípravu dobrot. Krájíme, chystáme, mícháme a hlavně ochutnáváme, dřív než to je hotové.... Však to znáte, že? Měli jsme mezi sebou i maminku s hodňoučkým miminkem. 

 

Děkujeme Majdo, bylo to obohacující, praktiky užitečné, inspirativní, zábavné i poučné, celkově zážitkové. 

Video reportáž: ZDE

Procházkou nás provedla Magdaléna Dobromila Staňková - Matka bylinářka, píšící výtvarnice a lektorka kurzů o bylinkách a výtvarných pro děti i dospělé. Autorka dvou úspěšných knih Bylinky pro děti a maminky 1+2 z Grady, léčivých bylinkových obrázků, kalendáře a Příběhů vůní.

Více o Magdaléně a také o jejích kurzech: ZDE

Nestihli jste botanickou procházku? Mám pro vás jiné potěšení: Udělejte svému tělu dobře Blahodárnou masáží.

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

 Pravidelně vysílám a dělím se o své postřehy, dávám rady a inspirace pro zdravý pohyb, ale také své uvědomění ve FB skupině a na mém YouTube profilu přidejte se a dejte odebírat:

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube, pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Rozhovor nejen o bylinkách s Magdalénou v českém rozhlasu: ZDE