úvod blog Bolavý koleno - co mi o mě řeklo?

Bolavý koleno - co mi o mě řeklo?

Túrka okruh z Janských Lázní přes Černou Horu zpět do Jánek. Normální běžná túrka, na kterou jsem zvyklá. Převýšení 650 m, délka 16 km, takže nic extra těžkého a najednou....

Ke konci při klesání mě začalo tuhnout levé koleno. Nejprve tuhlo, pak už bodavá bolest při každém došlápnutí. Silou vůle a pozitivního myšlení jsem došla dolů. Ale říkala jsem si, odpočinu si a bude to dobrý.

Prdlajs bylo. Večer už jsem se jen šourala, bolest kolena mi nedovolila nic. Koleno jsem namazala zázračným olejem z koky ze Srý Lanky. Šla jsem brzy spát, byla jsem unavená. Ale chtěla jsem si koleno před spaním energeticky poléčit. Houby, jakmile jsem začala energetickou léčbu, tak mě začal votravovat komár. Znáte to bzučení, které vás udržuje ve střehu a posloucháte kde je, abyste ho plácli. A pak jsem byla už tak vyřízena, že jsem usnula a k energetický léčbě nedošlo. V noci jsem se v posteli ani otočit nemohla, jak mě koleno bolelo.

Ráno jsem myslela, že z postele ani nevstanu, ale nakonec jsem vstala a došourala se na záchod. Ale bylo to takový  divný, při chůzi hrozný, při stání v pohodě. Začala jsem svou bolest a pohyblivost kolena zkoumat. Stání bez pohybu super - nebolí. Když sedím a koleno je bez zátěže taky v pohodě. Úplně v pohodě ho ohnu do všech směrů, takže je v plné ohebnosti. Ale jakmile ho zatížím nebo se ho dotknu, tak ochromující bolest. Hmmm to je zajímavý zjištění.

Vzpomněla jsem si na sklenici s naloženým kostivalem ve vodce od Magdaleny Dobromily Staňkové z její knížky Bylinky pro děti a maminky. Vyráběli jsme tohle léčivo pro Vláďu, když měl natrženou achilovku, kterou si úspěšně neinvazivně zhojil. Tak jsem si tuhle masu na koleno taky dala.

A začala přemýšlet. Na co jsem myslela když mě začalo bolet koleno? Dost dobře si pamatuju, jak jsem se kochala místem kudy jsme šli a v celém těle se mi rozprostírala radost a spokojenost. Takže tady zpráva nebude. Takže dál. Co jsem dělala, jak jsem šla? Žádný podvrtnutí, žádný pád nebyl. Při čem mě to koleno vlastně bolí? Koleno mě bolí při tlaku, když na něj tlačím…

Aha? Kdy na sebe na své pokolení, na svou vnitřní ženu (je to levé koleno) tlačím? Kam se tlačím? Rekapituluju dál… Začalo to když jsem sestupovala, to znamená, že jsem brzdila. Kdy se brzdím? Proč brzdím? Proč si nedovolím se pustit, spustit? Brzdila jsem, protože jsem měla strach z pádu z úrazu. Co by se stalo, když bych to pustila do plné rychlosti?

Skládačka z opovědí a dalších a dalších otázek mi dala jasný obraz, proč mě bolí levé koleno. A světe div se do večera bolest kolene ustoupila o 80 %. V noci jsem se už na pohodu dobře vyspala a následující den bych mohla jít na túru zase. Nešla jsem, přeci jen jsem ještě cítila určitou nejistotu a zbytkové upozorňování, vzpomínáš si děvče na co sis přišla? Dávej si na tohle téma bacha. Změň to.

A tak měním. Netlačím, nebrzdím, nevykrucuju se. Jednám přímočaře. Nepřebírám zodpovědnost, nezachraňuji, nenutím, starám se o svý a basta.

Je to náhoda nebo vědomá práce se svým tělem a duší. Co myslíte? Jak to máte vy?

  • Pravidelná živá vysílání Pohyb-IN-ky, ve kterých dávám další rady pro pohodu nejen těla. Vysílání jsou ZDARMA. Registrace: ZDE

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka  švýcarského pedagogicko-pohybového konceptu Spiraldynamik® Basic LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage®.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.