úvod blog Vztah k jídlu = vztah k tělu. Nebo je to naopak?

Vztah k jídlu = vztah k tělu. Nebo je to naopak?

A co mě také zajímá je jídlo, strava, vztah k jídlu, vztah k tělu, mám pocit, že je to nyní velmi diskutované téma. Co jíst, co nejíst? Jakou stravu držet? Paleo? SCD? RAW? Vegetariánství? Počítat kalorie? Nejíst po 17h? Snídat? Nesnídat? Držet hladovky? Co je zdravé? Co je nezdravé? Ne vším jsem prošla, ale třeba s SCD jsem žila rok. Ano hodně jsem se při této stravě poznala. Zjistila jsem, že jsem vlastně závislá na jídle, na cukru. Rok jsem neměla v puse žádný cukr.

Bylo to výborné, tělo se mi změnilo, ale stejně mi v tom nebylo úplně OK. Něco mi v tom nesedělo. A přišla jsem na to. Nebyla v tom svoboda, volnost, lehkost. Byla v tom kontrola, a já už nechci, nezajímá mě něco kontrolovat já chci plynout. A taky jsem si všimla, že jsem si pro změnu vypěstovala averzi vůči určitým druhům potravin. Např. brambory, přenice, cukr….

Averze, strach tyto potraviny jíst, nejsou zdravé, nadělají v těle spousty paseky… prostě strach. A strach zase tvoří stres, stresové hormony, takže to stejně tělu neprospívá. Když jsem si to uvědomila tak mi „náhodou“ přišla do cesty Míša Pavlíková. Jednou o prázdninách na mě vyskočil její článek na FB. Co článek to perla. A hle ona přeložila knihu, o které jsem už před lety slyšela, ale byla jen v angličtině, což je pro mě passé.

Knihu Pomalá dieta - Marc David jsem si koupila a přečetla. Otevřela mi oči. Mluvila mi z duše, potkání s SCD bylo takovou odbočkou z mé cesty, která mě přinesla spoustu poznání, ale nebude to má cesta. Má cesta je svoboda, lehkost, volnost. Není to o diktátu co jíst, co ne, kolik toho jíst a kdy jíst. Je to o mě o mé proměnlivosti, o naslouchání sobě, co potřebuju, o rozpoznání co potřebuju, o respektování toho co potřebuju a sebepoznání.

Spolupracuji s Míšou už pár měsíců, nechávám se jí vést vztahem k jídlu a rozhodla jsem se přivézt Míšu do Nového Bydžova. Potkat se s touto náramnou ženou osobně rozhodně stojí za to. Nechat se inspirovat jejím svobodně-velkorysým přístupem k jídlu. Nehleďme na to co je běžné, co kdo říká, co je správné a CO JE VLASTNĚ SPRÁVNĚ? Udělejme si vlastní názor. Berte to jako pozvánku a přijďte se potkat Míšou Pavlíkovou a její cestou skrz.

Máte odvahu se podívat na stravu a štíhlost jinak?

Na chystaném semináři „Jak jíst pro zdraví, energii a potěšení“ v Novém Bydžově se budeme věnovat onomu základnímu pilíři, tedy vědomému přístupu k jedení, které působí jako posilovač metabolismu. Vysvětlíme si i všechna „proč“, zejména, jak na naše tělo působí stresová fyziologie a v protikladu k ní fyziologie klidová. Budu mít pro vás vědecká fakta, ale podaná jasně a srozumitelně. Zároveň si vše vyzkoušíme i prakticky na vlastní kůži, takže nepůjde jen o suchou teorii, a dostatek prostoru bude věnovaný i vašim dotazům a zkušenostem. Pojďte se přesvědčit o tom, že udržovat si zdravý metabolismus trávení může být snadné, přirozené a dokonce i svým způsobem zábavné.

Termíny kurzů: Přehled všech kurzů a přednášek 

Michaela Pavlíkova: www.cestaskrz.cz

Přečte si také:

O návratu k moudrému tělu 1. díl Michaela Pavlíková

O návratu k moudrému tělu 2. díl Michaela Pavlíková