úvod blog Hravé každodennosti

Hravé každodennosti

Mám pro vás několik zábavných podnětů jak si zpestřit své každodennosti a přitom si hravou formou procvičit obě mozkové hemisféry. Vytvořit mnoho nových synapsí v mozku, obnovit spojení se svým tělem, s jeho buněčnou inteligencí. Je to takové propojení těla a mysli jinak.

Zvu vás ke hře, která vám vytvoří mnoho nových synapsí v mozku. Je to hra propojení těla a mysli, Nezabere vám čas, protože se bude odehrávat ve vašich každodennostech. 

Podívejme se nejprve na mysl – mozek. Náš mozek má levou a pravou hemisféru.

Jaké funkce se připisují jednotlivým hemisférám?

  • V levé hemisféře jsou především funkce, jako je analytické myšlení, matematicko-logické schopnosti, řečové schopnosti, vědecké uvažování, psaní, počítání, motorické reakce, pojem o čase, atd.
  • V pravé hemisféře jsou především funkce, jako je celostní myšlení, intuice, sluchové vjemy, představivost, tvořivost, hudba a umění či denní snění.

Již staří Egypťané si všimli, že levá hemisféra ovládá pravou stranu těla, zatímco hemisféra pravá ovládá levou stranu těla.

Zajímavost: Toto zkřížení začíná těsně pod mozkem tzn. pravá hemisféra ovlivňuje levé oko a opačně.

Pozdější výzkumy ale ukázaly, že mozek není takto striktně funkčně rozdělený. Obě hemisféry spolu úzce spolupracují a dokonce při poškození dokáže jedna část mozku přebrat funkci té druhé. Někdy pracují obě hemisféry současně.

Zajímavost: Levá hemisféra se specializuje na zachytávání zvuků, která tvoří slova, a pracuje na složení slov. Zatímco pravá hemisféra je citlivější na emoční styl řeči, na intonaci a důraz jak mluvíme.

Zůstaňme při představě, že pravá hemisféra ovládá levou stranu našeho těla a levá hemisféra pravou část těla a uvědomme si, že tyto cesty jsou dvousměrné tzn. impulzy běží z mozku do těla, ale i z těla do mozku.

A protože víme, že náš mozek a naše přesvědčení řídí celé naše tělo, a když vezmeme v potaz zjednodušené informace viz výše, tak nám i běžným selským chápáním začíná být jasné, že by bylo dobré mít dostatečně prokrvené, protrénované, zapojované, vytížené, zaměstnávané obě hemisféry stejně. Přijde vám to taky logické?

Jenže jak to v našem skutečném životě je? Jedna mozková hemisféra je neustále přetěžovaná a té druhé se naopak nedostává.

Představte si jak to v takové naší přetížené části mozku vypadá. Klidně si to představte jako přetíženou, podrážděnou, unavenou ženu. Jak se taková žena chová? Je vzteklá, nevrlá, protivná, vzpurná, výbušná, někdy až zlá, netrpělivá, v napětí. Myslím, že obrázek máte hned před očima. Takže vám je jasné, že takováto žena (mysl) není schopná v klidu vést a rozhodovat v náš prospěch, v prospěch celého cela. A co takové ženě pomůže, potřebuje ulevit od všech těch činností, které se na ní neustále hrnou.

Vrťme se zpět k mozku. Pokud jsme praváci, děláme většinu věcí pravou rukou a tím neustále dráždíme, nutíme, zaměstnáváme levou část mozku, ta je díky těmto stimulům z těla přetěžovaná, přeinformovávaná, předrážďovaná. Leváci to mají samozřejmě opačně.

Takže mám pro vás pozvánku na pár jednoduchých hravých cvičení jak potrénovat naší mysl, ulevit té přetížené hemisféře a poladit si to v hlavě a hlavně propojit to s tělem. Ať to není jen teoretizování, ale ať se těchto hrátek účastní celé tělo.

Pojďme si hrát:

Začněme v jednoduchých každodennostech používat opačnou ruku, než jsme byli doposud zvyklí. Ať začnou častěji než je u vás obvyklé běhat impulzy z těla do opačné strany mysli.

1. Učešte si vlasy opačnou rukou, než jste zvyklí… Zábava, že?

2. Čistě si zuby opačnou rukou, než jste zvyklí… Jak to jde? Bavíte se stále? To je dobře.

3. Vezměte si lžíci do opačné ruky a snězte polévku, nebo zákusek… To je velká legrace.

4. Vezměte si opačně příbor (nůž i vidličku) a prozkoumejte jaké to je ukrojit si kousek masa, brambory nebo knedlíku tou druhou rukou než jste zvyklí… Stává se vám z jídla hra na honěnou?

5. Při mytí nádobí vezměte handřičku, houbičku, drátěnku do druhé ruky… To docela jde, že?

6. Utírejte prach opačnou rukou… To už je vůbec brnkačka…

Přistupujte k těmto novinkám jako ke hře, berte to jako zábavu, srandu, prču. Že se budete při jídle cítit nemotorní a budete jíst 2x déle než obvykle? No a co? Vždyť jíst se má pomalu, ne? To že se u česání vlasů budete cítit jako leví? No a co? Vždyť je to zábava, je super se sám sobě umět zasmát a nebrat sám sebe zase až tak vážně, přinese nám to do života víc lehkosti, hravosti, nadhledu, uvolnění a radosti a to vše jde ruku v ruce se zdravím.

Věřím, že nápadů budete mít čím dál víc, co udělat opačnou rukou, něž jste zvyklí. Hrajte si, trénujte své tělo i mysl v nových dovednostech. Ulevíte tím své přetížené části mozku, která se vám časem odvděčí větším klidem, zlepší se vám koordinace, tím i vaše stabilita, vyladění mysli má dalekosáhlé účinky na celé naše tělo, ale i na psychiku. Ale, prosím vás, nevěřte mi, prozkoumejte to a udělejte si svou vlastní zkušenost. Jo a napište mi, jak to jde.

Už od prosince 2020 v tom jedu, a zprvu jsem se při čištění zubů levou rukou (jsem pravačka) cítila jak malé dítě. Byla jsem nešikovná, přišlo mi, že levá ruka vůbec neví jak to má dělat, ale po týdnu už to bylo lepší a po měsíci už to je paráda. Ruka získala cvik a jde to hravě. Jupí....  

Ve zdravém těle zdravý duch.

S láskou Jolana  – cvičitelka těla i mysli

PS: Stáhni si ZDARMA pro radost a lehkost bytí Divotvorná křídla: ZDE

Nebo udělej radost svému tělu Blahodárnou masáží: ZDE