úvod blog Pilates, cesta k poznání mého fyzického těla

Pilates, cesta k poznání mého fyzického těla

Všechny tři školy Pilates, které jsem absolvovala mě něco naučily, ale Daniel Müller mi dal i vzal nejvíc.

Pilates ve mně probudil ještě větší zájem o fungování těla než doposud. Objevila jsem svalový střed těla a z něho vycházející pohyby. Do Pilatesování mě zasvětila Renata Sabongui. Tady poprvé jsem se potkala s umělkyní a i jejím přístupem „až přijdu tak tu budu a budu vyučovat“.

Ooooo jak jiné od mého současného žití přesně dané začátky i konce. Ale ostatní byl dril, bývalá baletka se nepřela a dokonalost pohybu musela být. Chytlo mě to, možná tolik, protože mě to opravdu pomohlo, přestaly mě bolet záda a to byl hodně velký důkaz.

Z velkého nadšení jsem v roce 2006 otevřela kurzy Pilates, které se staly okamžitě bestsellerem. To mě vedlo dál, chtěla jsem vědět víc, líp, dokonaleji.

A tak se stalo. Přišel Daniel Müller, byla jsem z něj paf. Co všechno věděl, připadal mi jak pan doktor, věděl snad všechno, aspoň mě to tak připadalo. Všechno podrobně vysvětloval a zároveň po nás chtěl ať „přemýšlíme“ ať si na to přijdeme sami. Kladl nám otázky, chtěl odpovědi, diskutoval s námi, polemizoval, uváděl naše názory, objevy na pravou míru. Chtěl, abychom pochopili princip nikoli nějaké naučené systémy. A to byl záhul. Nedal nic zadarmo.

Naučit se anatomii i v latině, kde se který sval upíná, odkud kam jde, co dělá, koho ovlivňuje, jak jeho můžeme ovlivnit, co mu dělá dobře, co naopak ne, k čemu ho v těle máme, jaká je jeho funkce…. Prostě mooooc, mooooc, znalostí.

  • Naučil mě přemýšlet, dívat se na člověka jako na celek, pozorovat jeho pohybové stereotypy. Dril, dril, dril, anatomický atlas se stal mou nejoblíbenější knížkou. Ale mě to bavilo. Líbilo se mi rozumět, vidět odchylky a vědět jak to napravit. Poznat příčinu, nejen řešit důsledek. Dodnes mě to baví.

Za to jsem Danielovi vděčná. Naučil mě hodně, dal mi neskutečné fyzioterapeutické základy, naučil mě se dívat na člověka jako na celek, ne jen na jednotlivé díly člověka. Ne jen bolí ho záda = posilovat břicho, ale proč ho bolí záda, jak stojí, kde má těžiště, jak se pohybuje, kde je zádrhel, proč ho ta záda bolí. Připadám si jako detektiv, který hledá pachatele. Systematiky, pozorně, bedlivě sleduji každý detail a skládám si ze střípků celek. Začala jsem považovat výuku Pilates jako hodně důležitou věc.

Díky Danielovi jsem se taky dostala ke třetí škole Pilates, protože říkal. Získejte širší pohled, poznejte školy a vyhodnoťte sami, kde se dozvíte nejvíc. A tak jsem ještě absolvovala STOTT Pilates, který mi představila Mgr. Hana Císařová Hofrichtrová.

No a taky Daniel mě vlastně nasměroval k pánevnímu dnu.

Děkuju Dane

Můžete se mnou absolvovat Kurz ZÁDA v POHODĚ, který je shrnutím všech mých zkušeností a praxí. Mrkněte na něj, třeba bude i pro vás tím pravým řešením.

Mějme se skvěle ve svém těle.

S láskou a úsměvem Jolana - Joli

Více: Škola pánevního dna 3x3 mě vrátila k sobě a k mé opravdovosti

Proč jsem vlastně vzala Pilates na milost když mě zprvu tak šíleně nebavil. Nuda, pomalost, žádná zábava? Čtete článek Pilates z donucení

Kurzy: Přehled kurzů

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Všechny články a mé příběhy se zády na jednom místě: ZDE