úvod blog Vhled - Vysychající rybníky

Vhled - Vysychající rybníky

13. 9. 2018 - Vhled - Neprší a je teplo. Postupně vysychají rybníky. Smutním nad tím, i když počasí je krásný, stále na koupání, a pořád můžu chodit v letních šatech. Ale při pohledu na přírodu a obzvlášť na ty vysušené rybníky mě přepadá smutek a uvědomuju si nedostatek deště, který by je plnil.

Jedu do HK a cestou uvidím další rybník bez vody. Rybník mi blízký od dětství, vždy plný vody a najednou vidím dno, rozpraskané mazlivé a postupně vysychající bahno, větve trčící z bahna. Přišel mi nejprv údiv nad tím, co vidím, který hned se smísil se smutkem, ale vzápětí se to všechno rozpustí a přijde uvědomění.

Bahno, vidím bahno, dno, ještě nikdy jsem neviděla dno tohohle rybníku. Bahno přichází na světlo, voda se odpařila, aby odkryla to co je na dně, to co tam léta, desetiletí, a možná ještě dýl, tleje. Voda ustoupila, přestala živit a skrývat tu temnotu dole co se tam nashromáždila. Ustoupila, aby odkryla své dno, dala všanc mazlivé kdovíjak hluboké bahno světlu, slunci k vysušení.

Ani jsem nevěděla jak je rybník hluboký, jaký poměr je tam bahna a vody. Viděla jsem jen vodu, na které plavou kačeny, rostou lekníny, nebo rákos a rybník běžným pohledem vypadá krásně.

Nevidíme to, co si pěkně hnije na dně. Přijde mi to tak symbolické to co se děje okolo, mezi lidmi, v lidech, ve mně. Konec schovávání, bahno, temno je odkryto, není kdo ani co, by už to dál chtělo schovávat. Bahno temno je na světle je vidět. Je jen na nás co s tím uděláme, příroda je v tom s námi, nebo mi s ní?

Je to i taková symbolika s ženou. Voda je ženský element. Voda žena ustupuje, stahuje se, odchází z postu „postarám se o to, vyřeším to, zvládnu to“ a postupuje to světlu, slunci, mužskému symbolu, předává mu to k jeho způsobu řešení. Uvědomuje si, co ještě může zvládnout a co už ne. Začíná chápat kdy její síly došly, přestává být hrdinkou a volí cestu ústupu.

Vše probíhá ve vzájemném respektu, mezi ženou a mužem. Muž slunce svítí, ale ne agresivním horkem, jen jemně hřeje a žena chápe, ustupuje, odchází, nevolá na pomoc déšť, aby ji sytil a doplňoval, v tom by byl boj. Žena by bojovala s mužem se sluncem. Žena se odevzdala mužskému řízení. A to je role ženy, odevzdat se.