úvod blog Srí Lanka - 55. narozeniny - tohle jsem teda nečekala

Srí Lanka - 55. narozeniny - tohle jsem teda nečekala

Narozeniny v budhistickém duchu. Není to poprvé co jsem slavila narozeniny mimo domov, ale je to poprvé co jsem je neslavila s celou rodinou. Taky jsem je poprvé slavila v budhistickém duchu a poprvé co mi je organizovala Natálka.  

Můj narozeninový den vyšel zrovna do 6 denního putování po vnitrozemí Srí Lanky, kdy jsme se každý den přesouvaly někam jinam a zpravidla jsme i ubytování hledaly až na místě kam jsme dojely. S Natálkou jsme se domluvily, že to oslavíme až se vrátíme na základnu kde budeme 5 dní na jednom místě a užijeme si to v klidu.

3. den našeho putování ráno je můj narozeninový den. Vstáváme a jdeme jako obvykle na snídani. Natálka mě zdržuje, počkej ještě chvíli.... Divím se a začínám něco tušit. Po chvíli dostávám svolení, že už můžeme jít. Scházíme dolů a u snídaně na mě čekala oslavná snídaně. Balónky a dort, na kterém dokonce bylo i mé jméno. Tak tohle jsem teda nečekala, vůbec jsem nechápala jak to stihla zajistit, zorganizovat. Prostě borka. Jsem dojatá a brečím ještě teď když to píšu. Personál i hosté mě postupně gratulovali. Celé to bylo tak nečekané a tááák krásné. Všichni ode mě dostali dort, což bylo zase pro personál překvapení, jenže co já bych na cestách dělala s dortem, že? 

Máte rádi obrázky, pak si pusťte minutové video z narozeninové oslavy a nasajte atmosféru se mnou.... :-)

Po téhle oslavě jsem si už myslela, že naše domluva padla, a že je oslaveno.

Na základně, kde jsme se rozhodly strávit zbylých 5 dní, což bylo nádherné místo u moře kde se dalo koupat a kde bylo minimum lidí a navíc plný servis. Prostě pohádka "Roy beach café" na Angels beach v bezprostřední blízkosti pláže Unawatuna. Pro mě byla připravena další dokonce velkolepější oslava.

Natálka spolu s majitelem Royem pro mě připravili vlastně celodenní oslavu. Začala v 7h ráno, kdy jsme jeli do Budhistického chrámu, kde pro mě byla připravená oslava, tak jak ji dělají místní.

Už jen návštěva nedalekého skalního chrámu byl zážitek. Chrám byl nááádherný, za mě ještě krásnější než skalní chrám v Dambule. Roy natrhal spoustu kytek, ze kterých jsme tvořili květinové obětinky (takové mandaly z květů) do košíků, které jsme dávaly na jednotlivé oltáře. Ukázal mi jak mám vyrobit olejové kahánky a řekl mi ať si při zapalování jednotlivých kahánku něco přeji. Kahánek se zapaloval jeden od druhého.

Následovala okružní cesta chrámem po jednotlivých oltářích, kde opět proběhlo tiché spočinutí, projevení vděčnosti, procítění lásky, úcty, míru a přání.... Opět dojetím slzím, tohle jsem ještě nikdy nezažila.

Poté jsme odjeli na nákupy. My jsme dokoupily dárky domů a Roy jídlo na večerní oslavu. Koupil tu nejlepší rybu a co já vím ještě... Den probíhal v poklidu na pláži a kluci vařili. Byla jsem odvolaná ať se jdu připravit a až bude vše nachystané, tak mi dají vědět.

Netrvalo to dlouho a že prý můžeme jít. Scházím na pláž a tam svítí svíčky, září zlatý nápis z balónků Happy birthday a já už zase brečím. Moře hraje tu nejkrásnější písníčku a kluci začnou nosit jídlo na stůl. Pro mě byla připravena obří červená ryba se zeleninovým salátem. Nesmírně jsem je pobavila, když jsem ji viděla říkala What? It is big, big fisch. To se smáli ještě hodinu potom. Bylo mi jasný, že to nesním a tak jsem ji rovnou řízla na půl a kluky pozvala k večeři taky, ať jedí s námi. Natálka mi říká, nechávej si ještě místo, to není všechno... Následoval opět dort a svíčky a dárečky a kytice a to celé bylo korunováno vypouštěním 4 malých želviček do moře, kterým jsme žehnala a přála i jim blažený svobodný život v širém moři. Povídali jsme si o životě i o zvycích v našich a jejich zemích. Byl to nádherný den. 

A tady další krátké video z druhé budhistické oslavy...

Usínám s těžkým břichem, ale s velkou vděčností, jak Natálce za organizaci, tak klukům za přípravu i jejich péči. Opět slzím ještě i teď když to píšu, když si na to všechno vzpomínám. Nádhera. Děkuju Roy, děkuju Kalime, děkuju Natálko a především děkuju Vláďo....

Dovolená s Natálkou na Srí Lance ve mě zanechala hlubokou stopu, postupně sem budu dávat další příběhy. Vše ve mě doznívá a nechávám si čas na aklimatizaci zpět do tohoto světa, který si chci obohatit o některá prozření.

Chceš další příběh ze Srí Lanky? Tady....

  • Pravidelná živá vysílání Pohyb-IN-ky, ve kterých dávám další rady pro pohodu nejen těla. Vysílání jsou ZDARMA. Registrace: ZDE

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka  švýcarského pedagogicko-pohybového konceptu Spiraldynamik® Basic LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage®.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.