úvod blog Radosti i strasti v pánevní oblasti - rektokéla

Radosti i strasti v pánevní oblasti - rektokéla

Rektokéla - Před časem za mnou na individuálku přišla mladá, krásná, štíhlá, zjevně sportující žena cca 42 let, říkejme jí Alice, s diagnózou Rektokéla (prolaps střeva), což je vyboulení přední stěny konečníku do zadní stěny pochvy.

Před časem za mnou na individuálku přišla mladá, krásná, štíhlá, zjevně sportující žena cca 42 let, říkejme jí Alice, s diagnózou Rektokéla (prolaps střeva), což je vyboulení přední stěny konečníku do zadní stěny pochvy. Není to nic neobvyklého, pokud je to v lehkém stádiu, tak si toho ani nevšimnete. Problém nastane, když to přejde do závažnější formy a vypouklina začne vystupovat z těla ven anebo se dostaví bolesti.

Alice popisovala: začalo to před několika měsíci bolestí pokaždé, když se jdu vyprázdnit (stolice). Také mám už dost dlouho bolestivou menstruaci a před nedávnem jsem si při mytí nahmatala nějaký divný útvar venku u poševního vchodu. To mě značně znepokojilo a šla jsem k lékaři, který stanovil diagnózu Rektokéla. Přitom sportuju, posiluju, žiju zdravým životním stylem, ale toto? Myslela jsem si, že takové obtíže mají ženy až ve vyšším věku. Ano, vyšší věk nese širší řadu nepohodlností.

Z čeho vznikne rektokéla?

Rektokély jsou zpravidla způsobeny ztenčením rektovaginálního septa (tkáň mezi konečníkem a pochvou) a oslabením svalů pánevního dna nebo jejich přetížením.

Oslabení, ale i přetížení pánevního dna může způsobit např:

  • Vaginální porody
  • Použití kleští nebo vakua během porodu
  • Časté zácpy
  • Těžká práce, přetížení (nošení těžkých břemen)
  • Psychický tlak, stres
  • Sport: jízda na koni, na kole, bojové sporty…
  • Sedavé zaměstnání
  • Perfekcionalismus – potřeba dokonalosti
  • Málo pohybu i moc pohybu
  • ….

V článku: HSS - pánevní dno, funguje vám? Jsem podrobněji popisovala, že většina lidí (tady není rozdíl mezi ženami a muži) má pánevní dno spíš ztuhlé, než oslabené. Celý článek: ZDE

Alice se rozhodla, že půjde neinvazivní cestou – cvičením. Vlastně ani jinou cestu nepřipouštěla. Řekla, že udělá všechno pro to, aby se její stav zlepšil. To se mi na ní líbilo, její odhodlání. Vzpomínám si na další ženu, se kterou jsme obdobnou potíž řešily, které bylo 85 let. Ač značný věkový rozdíl, ale její odhodlání bylo zrovna takové. Celý článek Radosti i strasti v pánevní oblasti: ZDE

V obou případech cvičení je jen polovina úspěchu. Tou druhou polovinou je změnit přístup k sobě, nebo k okolí, nebo co já vím, co ženu trápí. To se dozvím mezi řádky při povídání. Pak může přijít i doporučení a především vlastní uvědomění, co dalšího změnit.

Nejprve jsme si povídaly, jak žije, co dělá, co jí trápí… Alice byla sdílná, otevřeně mi řekla úplně všechno. Pokládala jsem jí další a další otázky, na které „mi“ odpovídala, ono to je spíš „si“ odpovídala.

Co jsem zjistila já:

Její pánevní dno není oslabené, je přetížené a ztuhlé. Takže jsem jí naučila uvolňovací cviky, které krásně rozproudí svaly pánevního dna. Naučila jsem jí jemně aktivovat a rozpohybovávat jednotlivé vrstvy pánevního dna. Naučila jsem jí naslouchat svému dechu a dech propojit s pánevním dnem.

Co zjistila o sobě Alice:

Že na sebe příliš tlačí, je k sobě náročná. Pochopila, že je příliš urputná. Když si něco vezme do hlavy, tak to prostě musí tak být. Zjistila, že dělá spoustu věcí z povinnosti a v touze vylepšit nejen sebe, ale i okolí. Vylepšovat okolí (partnera, děti, byt, zahradu…) to je tématem spousty žen. Zjistila, že si už neudělala čas na své koníčky léta letoucí. Že ráda malovala obrazy. Po několika doplňujících otázkách, zjistila, že si svou nemoc vyrobila svou touhou vylepšovat. Přílišnou ambiciózností (tlakem) na vylepšování partnera. Proto je to zadní stěna poševní a prolaps střeva (rektokéla).

Toto všechno jsme spolu zjistily během jedné návštěvy. Dostala cvičební plán na 1 měsíc, spolu s dalšími doporučeními, které by bylo dobré změnit a rozložit, v rámci zmírnění tlaku na pánevní dno. Naučila jsem jí bioenergetické cvičení pro uvolnění tlaku v pánvi. Samozřejmě, že je lepší tlak na sebe nevytvářet, ale to se lehko řekne, ale hůř hned zařídí. Proto jsou bioenergetická cvičení tak skvělá, pomáhají v přechodné době, než se člověk naučí se sebou jinak zacházet. Doporučila jsem jí, ať si najde čas a maluje. Ať rozloží svou tvůrčí sílu do více projektů nejen na sebe, nebo partnera, ale i do radostí.

Zpravidla se tlak v pánvi hromadí, pokud není otevřená krční oblast. Ale o tom zase příště. Jak souvisí krk s pánevním dnem. Máte se na co těšit.

Za měsíc jsme si domluvily další setkání. Alice byla skvělá, během měsíce mi sama od sebe posílala krátké informace, jak a kolikrát denně cvičí, co jí dělá dobře, atd...

Po měsíci přijela a já jako obvykle se ptám: Tak jak se daří Alice? Usmívala se jak rozzářené sluníčko a podrobně mi popisuje vše, co během měsíce dělala a čeho si ve svém životě všimla za změny. Dělala jsem všechno, jak jste mi doporučila. Jen s tím cvičením jsem si to dávkovala podle sebe, nevadí ne? Říkám jí: to je jasné, že nevadí. Vždy je důležitější dát na svůj pocit než striktně se držet plánu.

Říká mi, jednou jsem zažila kuriózní situaci, cvičila jsem zrovna bioenergetické cviky na krk a přišla za mnou do pokoje dcera. Koukala na mě jak na blázna, co to tady dělám, proč u toho tak otevírám pusu? Tak jsem jí to vysvětlila, ona se uklidnila, že nejsem blázen, i když u toho tak vypadám. Ale mě je to jedno, hlavně když mi to pomáhá.

Co se zlepšilo:

Alice mi popisuje své postřehy. Po pár dnech cvičení mě ustala bolest při vyprazdňování stolice. Přestaly mi menstruační bolesti. Mnohem lépe si rozumím s partnerem. Představte si, ostatní muži se za mnou začali víc ohlížet a nabízejí ji pomoc, třeba s nákupem do auta. To jsem doteď nikdy nezažila. Jsem klidnější a všímám si, že mám často, jen tak pro nic za nic, úsměv na tváři. A hlavně, hlavně… Představte si, že mi rektokéla zmizela. Jsem šťastná. Děkuju

Měla jsem připravené další cvičení, kam se posuneme, ale toho už není třeba. Když jsme se loučily, tak mi Alice říká, to je škoda, že to s vámi bylo tak krátké, líbilo se mi s vámi si povídat a i vaše rady a vhledy. Škoda. Já jí říkám: Alice pozor na to co říkáte. Abychom se viděly, nemusíte být přeci nemocná. Myšlenka a slovo má velkou sílu zhmotnění. Můžeme se vidět jen tak, na nějakém „obyčejném cvičení“ nebo SEŠN ŽENU.

Milá Alice děkuju vám, že jste do toho šla a udělala tolik změn ve svém životě. Přeji, ať se daří i nadále dobře. A kdyby náhodou něco, tak víte, kde mě najdete.

Nejen pohyb s láskou a úsměvem.

Joli

PS: Je vám jasné, že jen cvičení naše těla neuzdraví? Potřebujeme udělat pohyb na úrovni: těla i mysli.

  • V kurzech pánevního dna, které vedu už víc jak 10 let, nejen cvičíme, ale objevujeme a měníme přístup i na úrovni mysli.
  • Který kurz bude pro tebe nejlepší? Vyber si: ZDE

 

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Číst zmiňované články ZDE: