úvod blog 17. Pohyb(IN)ky - KŘEČ v podžebří a jiné

17. Pohyb(IN)ky - KŘEČ v podžebří a jiné

Sešlo se několik dotazů ohledně křečí v podžebří. Možná i vám se to někdy stává. Ohnete se a najednou vás chytí křeč. Nebo se pro něco otočíte a šup a je tady. Křeč.

A kdo to zná, tak ví, že to fakt bolí a navíc to nechce pustit. A když to pustí, tak pak bolest ještě nějaký čas přetrvává.

Křeče v podžebří ti nesou jasnou zprávu o tvé bránici a životním stylu.

Ve vysílání jsme probraly mnohem víc, než jen křeče v podžebří, ale podívaly jsme se i na širší témata. Nejen proč nás křeče chytají, ale jak je eliminovat, co je za tím, jak si pomoci a jak jim předcházet. Pusťte si vysílání a nechte se INspirovat. 

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Zpětné vazby, které mi přišly mailem:

  • Dobrý den Joli, právě jsem doposlouchala ze záznamu Vaše včerejší povídání na téma křeče v podžebří. Moc děkuji. Mé zkušenosti s křečí jsou nejen v pohyby - při cvičení, otáčení se = úplně se mi mezi žebry vytvoří boule. Ale křeče mě chytají i v noci ve spánku. Když se mi to stalo poprvé, myslela jsem, že je to infarkt - jaká to byla bolest. Druhý den jsem volala na internu, zda si nemám dojít natočit EKG a při popisování co se mi dělo mi sestřička řekla že na 99% se jednalo o skřípnutý mezižeberní sval....Věděla byste, čím se to stává v noci? V klidu? Moc děkuji a užijte si dnešní den i setkání. Jiřina
  • Dobrý večer, paní Jolano, děkuji moc za tuto lekci. Sledovala jsem na YouTube. Křeče v podžebří řeším už dlouhou dobu, nemohla jsem přijít na to, proč se tak děje. Řešila jsem to u doktorů, na rehabilitacích. Odpověď na to, co s tím, jsem nedostala. Je to prý  od páteře, pokleslého pánevního dna,  "vemte si Algifen.". Je pravda, že občas pomohl, ale neřešil. Až už jedné fyzioterapeutky padlo to, o čem jste mluvila. Že neumím používat bránici a neumím dýchat. Uvědomila jsem si, že hodně sehrála asi i moje TBC před lety, kdy jsem se naučila dýchat povrchně, abych nekašlala. A kdy se ty křeče objevují? Sedím, křeč, jdu v noci na záchod, nevstanu, křeč...Večer sedím po celém dni u TV, křeč. Cvičím, křeč. Nechápala jsem. Po dnešku si ale uvědomuji, o čem jste mluvila. Že zase jsem toho chtěla ten den moc stihnout... Dnešek byl zrovna příkladem. Zavařování, vaření, žehlení,  nákup, venčení pejska.. Sedla jsem si k večeři, křeč ... Takže, jak jsem pochopila z Vašeho povídání, nabrala jsem si víc než tělo chtělo, změny poloh a špatné dýchání.. Už vím, že když to přijde, chce to prodýchávat, být v klidu a nepanikařit. Nové po dnešní lekci pro mě ale  je, dýchat volně, nenásilně.:-):-) Díky ještě jednou za dnešní lekci a nový pohled na problém. Nebyla to náhoda, že zrovna dnes bylo toto téma. Přeju krásné dny a těším se na příští lekci. Naďa
  • Milá Joli, na křeče v podžebří sice netrpím, ale ráda jsem si tvé video poslechla. Vždy je to zajímavé. Mohu potvrdit tvůj poznatek, že k úrazu dochází, když myšlenky nemám sama k sobě laskavé. Pokud se např. z něčeho obviňuji, nebo k sobě nejsem pozorná, jakoby se přehlížím, nebo naopak, když je moje ego nafouknuté, tak snadno přehlídnu nějakou překážku, špatně došlápnu apod. Maruška