úvod blog Přestaňte dýchat do břicha!

Přestaňte dýchat do břicha!

Břišní stěna (už název naznačuje její význam) vymezuje prostor pro volný pohyb dýchací bránice směrem k pánevnímu dnu. Pokud je břišní stěna porušená, uvolněná, dechem vyvalovaná, nebo tuhá či příliš pevná, opět není funkční HSS.

HSS – hluboký stabilizační systém páteře = Dýchací bránice, pánevní dno, hluboký příčný břišní sval, hluboké zádové svaly – multifidus. Pokud je HSS v pořádku a vše funkčně spolupracující, pak je i naše páteř šťastná, břišní stěna je v celku a pánevní dno je ve skvělé kondici.

Dýchací bránici a pánevní dno jsme probrali v článcích: Bránice pro zdraví páteře i silné plíce, HSS - pánevní dno, funguje vám?. Dnes se podíváme na břišní stěnu a také, jak je to s tím dýcháním do břicha.

Při povolené nebo porušené břišní stěně dýchací bránice směřuje břišní orgány dopředu, vyšpuluje se břicho, v páteři dochází k utlačování meziobratlových plotének, pánevní dno leží ladem, nedochází k dýchací souhře pánevního dna a dýchací bránice. Ale ani plíce nemohou plnit svou úlohu a okysličovat tělo. Viz článek Bránice pro zdraví páteře i i silné plíce. Protože břišní svaly nevytvořily dostatečně stabilní stěnu, a tím nedojde ke spolupráci dýchací bránice a pánevního dna. Názorně vidíte na obrázku.

Nabízí se, mít břicho pevné jako beton je vlastně super.

Pokud je břišní stěna tuhá, příliš pevná, taky nic moc výhra. Břišní stěna neumožní plnohodnotné rozvinutí dýchací bránice, aby dobře stimulovala a oživovala pánevní dno, kterému to chybí. Přetěžuje se především bederní část páteře. Přílišným posilováním vytváříme nadměrný tlak na břišní stěnu i vazivovou tkáň lineu albu, ta následně může prasknout (diastáza). Mám vlastní zkušenost, o tom v nějakém příštím článku.

Břišní stěna má funkčně 3 vrstvy, všimněte si velké podobnosti s pánevní dnem, viz článek: HSS – pánevní dno, funguje vám?.

  • Povrchová vrstva: Přímý břišní sval (rectus abdominis) - umožňuje především předklony.
  • Střední vrstva: Šikmé vnitřní (obliques internus abdominis) a šikmé vnější břišní svaly (obliques externus abdominis) – úklony, otáčení.
  • Hluboká vrstva: Příčný břišní sval (transversus abdominis) – stabilita pro břišní orgány i páteř. Hlavní sval, který má vliv na dobrou funkci HSS, účastní se úklonů, otáčení i předklonů.

Toto vrstvení vytvoří geniálně bezpečnou svalovou stěnu, která by měla být celistvá, pružná i silná a hlavně by měla být funkčně navázaná na běžný pohyb. A úplně nejčastější pohyb je dech.

Jak používáte svou břišní stěnu v souladu s dechem? Do jaké skupiny patříte?

1. Skupina: Dýchají do břicha – vyšpulují břicho a hrudník se pohybuje minimálně, tuto skupinu bolí záda, problémy s pánevním dnem jsou za dveřmi, dýchací bránice je pasivně povislá a bez síly, plíce pracují sotva na 50 %, tělo je málo okysličované, včetně mozku. S největší pravděpodobností mají diastázu a zadělávají si na výhřez plotýnky. Břišní stěna není funkční, tudíž není funkční HSS.

2. Skupina: Dýchají do hrudníku – břicho drží zaťaté (toto je spíš záležitost žen), v duchu „hlavně ať mám břicho ploché“ dýchají do hrudníku. Přetěžují krční páteř, břišní stěna je bez pohybu a tím samozřejmě i pánevní dno. Mají obdobné obtíže, viz skupina č. 1. Navíc migrény, koledují si o vysoký krevní tlak a trpívají na zácpu. Jejich hlavním dechovým svalem jsou mezižeberní svaly a ani plicní perfuze (ventilace) není dostatečná. Dýchací bránice funguje v paradoxním módu, to znamená, s nádechem se zvedá, tlačí vše nahoru, utiskuje srdce, místo toho aby klesala a vytvářela v hrudníku prostor, vzdušnost a masírovala břišní orgány.

3. dýchají do hrudníku i do oblasti pasu – toto je nejméně zastoupená skupina lidí. Tady vše funguje jak má a HSS pracuje báječně. Nebolí je záda, mají optimální krevní tlak, srdce zdravé, pánevní dno v pohodě, jejich imunita je v super kondici, protože střeva i plíce fungují tak jak mají. Jsou zdraví jako řípa.

Kam dýchat, když ne do břicha?

Mylně se domníváme, že dýchat do břicha je: nadechnout se a vyvalit, vyšpulit pupík vpřed. Ještě někde se to stále takto učí a doporučuje, ale věřím, že tento zastaralý vzor už mizí. Vzniklo to nedorozuměním, špatným pochopením středu těla.

  • Do břicha znamená do středu těla, do svého centra, do oblasti dýchací bránice, která primárně rozšíří hrudník a následně jemně, maličko zvětší objem i obvod (ještě jednou zmiňuji OBVOD) pasu. Oblast pasu se rozšíří ve všech směrech, nikoli jen vyšpulí břicho.

V pradávných učeních se mluví o dechu do středu těla, do svého centra, tím byla myšlena bránice, což je někde uváděno i jako sídlo duše, která je ve středu našeho trupu. Odkazuji na článek Bránice pro zdraví páteře i silné plíce. Toto místo když se nádechem rozšíří, dýchací bránice se rozvine až k pasu, záměrně neříkám do oblasti pupíku nebo břicha. Oblast pasu je po celém obvodu našeho těla, nikoli jen pupík nebo břicho. To nás svádí dýchat jen vpřed a to je zavádějící. Břišní svaly naopak potřebují vytvořit oporu dýchací bránici, aby byl HSS funkční.

Test:

Zastavte se, zavřete oči a vnímejte svůj dech do oblasti bránice. Hledejte ji mezi srdcem a žaludkem. Představte si ji jako vyfouklý míč, viz už zmiňovaný článek o bránici. S nádechem se míč nafukuje a vaše bránice se zvětšuje a rozšiřuje objem po celém obvodu trupu, s výdechem se bránice oplošťuje a vrací se zpět do podžebří. Všimněte si, jak u toho reaguje vaše břišní stěna. Usměrněte jí, pokud se příliš vyklenuje, zpevněte ji. Pokud nedělá nic, lehce ji uvolněte.

Že si nejste jistí, zda dýcháte za pomocí bránice?

Teď nejčerstvěji se mnou můžeš absolvovat kurz OA Pánevní dno jako nové 3x3, který je shrnutím všech mých zkušeností a praxí. Mrkněte na něj, třeba bude i pro vás tím pravým řešením.

Přeji nám, ať naše břišní stěna plní svou funkci, drží dobře prostor pro dýchací bránici a tím i naše plíce, páteř, celý hluboký stabilizační systém včetně pánevního dna je v pohodě. Mějme se skvěle ve svém těle.

S láskou a úsměvem Jolana - Joli

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Pravidelně vysílám a dělím se o své postřehy, dávám rady a inspirace pro zdravý pohyb, ale také své uvědomění ve FB skupině a na mém YouTube profilu přidejte se a dejte odebírat:

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube, pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Zdroj obrázků: Škola pánevního dna metody 3x3 Renaty Sahani, THIEME Atlas of Anatomy - General Anatomy and Musculoskeletal System