úvod blog Jen BARBAR operuje vyhřezlé plotýnky!!!

Jen BARBAR operuje vyhřezlé plotýnky!!!

Dnes budu zmiňovat i citovat profesora Karla Lewita. Ač jsem se s ním osobně nepotkala, byla jsem „pouze“ na kurzu u jeho dcery Jany, ale jeho učení a zkušenosti jsou pro mě zásadní.

HSS – hluboký stabilizační systém páteře. Dýchací bránice, pánevní dno, hluboký příčný břišní sval, hluboké zádové svaly – multifidus. Pokud je HSS v pořádku a vše funkčně spolupracující, pak i naše páteř je bez bolestí.

V tomto článku se podíváme na naši páteř a plotýnky.

  • Páteř má 33 obratlů: 7 krčních, 12 hrudních, 5 bederních, 5 křížových a 4-5 kostrčových
  • A mezi nimi je 23 meziobratlových plotýnek

Profesor MUDr. Karel Lewit, DrSc (1916 – 2014) světově uznávaný neurolog, zakladatel moderní funkční diagnostiky a léčby vertebrogenních onemocnění a manuální a reflexní terapie v bývalém Československu.

Vertebrogenní onemocnění = soubor funkčních a degenerativních onemocnění páteře, projevujících se obvykle bolestí nějaké části páteře nebo bolestí vyzařující z páteře do jiných částí těla.

Ordinoval a úspěšně léčil ještě ve svých 96 letech. Jednou na konferenci se ho ptali, jak je to s operacemi páteře. Odpověděl: Ze své praxe vám mohu říct, že:

„Všichni lékaři, kteří operují vyhřezlé plotýnky, které nebyly způsobeny úrazem, jsou barbaři.“

Mýma rukama prošlo tisíce lidí s bolestí zad. Pokud pacient spolupracuje a je pilný, může svou páteř za pomocí jednoduchých cvičení napravit bez operace.

Trochu evropské statistiky:

  • 80 % populace bolí záda
  • 1/3 lidí do 40 let má výhřez plotýnky a po 50tce je to víc jak polovina.
  • Ale jen malé procento výhřezů je způsobeno úrazem, nebo autoimunitním onemocněním.

Příčiny vyhřezlých plotének podle prof. Lewita:

  • Máme málo pohybu.
  • Když už se pohybujeme, pak je pohyb jednostranný – většina sportů zapojuje stále stejné svalové skupiny.
  • Vynucené pozice těla – kadeřnice, zubaři, prodavačky, dlouhodobé sezení u počítače, v autě…
  • Ale úplně nejhlavnější příčinou vyhřezlé plotýnky je, nedostatečná výživa daného místa. Špatně dýcháme a jsme v napětí.

A už se konečně dostáváme k hlubokým zádovým svalům – „multifídům“ a jejich funkci. 

Multifídy jsou svaly bezprostředně podél páteře, objímají ji zleva i zprava. Jsou to antigravitační svaly. Když mají sílu a pružnost pozvedávají jednotlivé obratle, tvoří prostor pro plotýnky, udržují je na místech, kde mají být. Také se starají o výživu, krevní oběh, okysličování i hydrataci meziobratlových plotýnek. Bohužel, tyto svaly téměř nepoužíváme a tak atrofují, nebo je v nich permanentní napětí a spazmy. Když nejsou v dobré kondici ony, pak nemohou vyživovat ani plotýnky.

Meziobratlové plotýnky jsou vazivové chru­pavky obalené kolagenním vazivem. Měly by být pěkně měkké a šťavnaté. Ale protože je multifídy špatně živí, tak křehnou, sesychají, tvrdnou, vyskakují.

Výhřez by ani tak nevadil, pokud by netlačil na míchu nebo na nerv. Pak je zde riziko ochrnutí, a zdroj nepříjemných omezujících bolestí.

Tímto se kruh uzavírá. Vzpomínáte se ještě na článek: Proč vás bolí záda? 1. ze série o HSS. Zjednodušeně jsem v něm popisovala spolupráci svalů v rámci HSS? Připomínám: „Dýchací bránice s s nádechem rozvine a klesne dolů, nastartuje pánevní dno a to spustí reakci hlubokých zádových svalů, které mají tvořit prostor pro meziobratlové plotýnky. Toto je ideální stav.“

Takže jsme se dostali opět k dýchací bránici. Za vším hledej dech.

Aby mohly být funkční a dobře vyživené hluboké zádové svaly (multifídy) i tady potřebujeme silnou a pružnou dýchací bránici.

Lehké připomenutí schopností dýchací bránice:

Je hlavním nádechovým svalem, který pod tlakem naplní plíce vzduchem. V plicích si krev naloží kyslík a nese ho tělem. Naše tělo je na kyslíku závislé. Je to hlavní výživa pro celé naše tělo, tedy i pro plotýnky. Jenže pokud nemůže krev do svalů, protože jsou svaly atrofované, jsou v nich různé spazmy či jiné zatuhliny, pak není výživa. Celý článek Zdraví páteře a silné plíce: ZDE

Tak co s tím?

Dýchejte dobře do bránice. Různorodě se pohybujte. Málo seďte, více choďte. Tancujte, smějte se, spíš nahlas se řehtejte a zpívejte.

Ještě dříve než profesor Lewit, řekl Hippokrates:

„Správným pohybem je možné nahradit jakýkoli lék, ale žádný lék nenahradí pohyb.“

Pár rad do života pro blaho páteře:

  • Dýchejte do bránice.
  • Nezvedejte předměty v předklonu nebo při neúplném napřímení trupu.
  • Zvedaný předmět vždy těsně přitáhněte k tělu.
  • Zvedáte-li něco těžkého ze země, pak vždy do podřepu a s napřímeným trupem.
  • Předměty zvedáme vždy pomalu, neukvapeně a v nádechu, aby bránice podepřela bedra.

Všechno souvisí se vším, nevytrhávejme věci z kontextu, ani neoddělujme jednotlivé svaly z HSS.  Článek berte pro rozšíření pohledu na bolesti našeho těla. Nic není černé, nebo bílé. Nebuďme líní se o své zdraví starat dobře. Pohybujme se pestře. Klidně a jemně dýchejme do bránice, aby nejen plotýnky, ale celé naše tělo mělo dostatek výživy.

Přeji nám, ať je náš hluboký stabilizační systém v pohodě a všichni se máme skvěle ve svém těle.

S láskou a úsměvem Jolana - Joli

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Vyzvedněte si online dárky ZDARMA: ZDE

Pravidelně vysílám a dělím se o své postřehy, dávám rady a inspirace pro zdravý pohyb, ale také své uvědomění ve FB skupině a na mém YouTube profilu přidejte se a dejte odebírat:

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube, pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Zdroj obrázků: THIEME Atlas of Anatomy - General Anatomy and Musculoskeletal System