úvod blog Pilates z donucení

Pilates z donucení

Pohyb mě baví celý život. Teda spíš dynamický, akční, svým způsobem i silový. Teda, tak to bylo až do převratné události. Kalanetika, aerobik, bodystyling, to jsem ve svém živlu. Na jednom školení jsem zažila ukázkovou lekci Pilates, vzala jsem to jako zajímavost, ale vyhodnotila, že pro mě je to nuda, málo dynamiky, to by mě nebavilo. Co se stalo, že jsem přehodila výhybku?

Občas mě bolela záda, přisuzovala jsem to své zvětšené bederní lordóze a nošení dětí na jednom boku. Lékařské a fitness rady, že na bolavá záda je důležité mít silné břicho i záda, že je potřeba posilovat, jsem si vzala k srdci. Tak jsem posilovala. Moje bolesti občas ustoupily, ale vracely se. Brala jsem to jako holý fakt, že mě záda už budou občas bolet. Ale tělo mě vyškolilo.

Stalo se v lednu 2003, ale přesto to vidím jako dneska.

O víkendu jsem byla na kurzu, který jsem celý posilovala a učila se jak to dělat správně, aby se neničila záda.... Přijela jsem unavená, ale šťastná, zase jsem se dozvěděla něco nového. Následující den mám dopoledne volno, těším, se na relax, na pohodovou snídani a pak uklidím v bytě, dodělám resty. Ráno sednu na kolo, na sedátko si posadím svou tehdy 4 letou dceru a vezu ji do školky, tak jako každý den. Vysadím ji ve školce a cestou zpět se chci zastavit koupit si čerstvé pečivo v nedalekém obchodě. Už se vidím, jak v klidu snídám, čerstvý rohlík s máslem.  Brzdím před obchodem, chci sesednout z kola a už nesesednu, ale bolestí se zhroutím na zem. Ležím před obchodem u svého kola a nevím co se děje. Nechápu. Zjišťuji, že moje tělo od pasu dolů vůbec neposlouchá. 

Byla to teda klika, že jsem už neměla malou na sedátku. Představa, že by se mi to stalo o 15 minut dřív, byla hrozná. Rohlíky jsem si už nekoupila. Odvezli mě do nemocnice. Po různých vyšetřeních jsem se dozvěděla, že to je jen skřípnutí nervů, které vedou z mozku do nohou a řídí jejich pohyb. Kapačky po týdnu vše spravily a já odcházela domů. Vše běželo dál při starém.

Záda občas bolela, já posilovala a pracovala jak divá a za dva roky se záda zase rázně ozvala. Tentokrát to nebyly nohy, ale neskutečné ostré bolesti, najít polohu kdy je to OK byla hodinářská práce, šílený. Nemocnice byl další krok. Použily již minule osvědčenou léčbu, ale ve mě se něco změnilo. Uvědomila jsem si, že takhle to nechci, že to není samo sebou. Když se něco stane jednou, může to být náhoda, ale podruhé to je znamení. Musím tomu přijít na kloub.

Přemýšlím, rozjímám a najednou mě napadne ten nudný Pilates. Slibuju si, že až se vrátím z nemocnice, prostuduju o co vlastně v tom cvičení jde.

Sliby si plním a tak jsem podle mě vše o Pilates prostudovala a pro jistotu vystudovala 3 školy Pilates. A ZAMILOVALA SE. 

Potřebovala jsem takové razantní zastavení, abych pochopila, že je čas udělat ve svém životě změnu, ne jen pohybovou. A tak měním, naslouchám svému tělu, hlavně svým zádům. Protože ty jsou mým jasným indikátorem. 

Dnes jsem za všechno vděčná. A své zkušenosti vložila do kurzu ZÁDA v POHODĚ

Můžete ho se mnou absolvovat: ZDE kurz ZÁDA v POHODĚ je shrnutím všech mých zkušeností a praxí. Mrkněte na něj, třeba bude i pro vás tím pravým řešením.

Mějme se skvěle ve svém těle.

S láskou a úsměvem Jolana - Joli

 

Více: Pilates má cesta k poznání svého těla

Všechny články a mé příběhy se zády na jednom místě: ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE