úvod blog Pánevní dno v pohybu - tajemství jemné síly, kterou objevili i vrcholoví sportovci

Pánevní dno v pohybu - tajemství jemné síly, kterou objevili i vrcholoví sportovci

Často slyšíte hluboký stabilizační systém, hluboké svaly, zapojit hluboké svaly, využívat hluboké svaly a které to jsou? Bránice, pánevní dno, hluboké břišní svaly, hluboké zádové svaly. Bezva, akorát že to stejně potom sklouzne k tomu břichu a pracuje se na břiše, aby bylo pěkně pevné.

Pánevní dno v pohybu, pro mě je to spíš pohyb s pánevním dnem. Je to o použití, užívání, zapojování pánevního dna v plné kvalitě ve všech našich pohybech. Ať dělám, co dělám, tak vždy s pánevním dnem :-). Pojďte to se mnou dělat taky.

Mám ráda efektivní, účinné hospodaření se svým tělem a proto: chodím, sedím, uklízím, vařím, běhám, tančím, cvičím, lyžuji, poskakuji, házím, zvedám, vysazuji, pokládám, otáčím se, rozhlížím, mávám … prostě jakýkoli pohyb si vzpomenu, dělám z pánevního dna.

Pánevní dno je vlastně takovým impulzním centrem ke všem pohybům, představme si ho jako srdíčko zvonu, zvon bez srdíčka je hluchý, bez života. Když srdíčko ťukne do pláště zvonu, zvon se rozezní. Záleží na tom, jaký impulz dáte svému zvonu, jak moc dokážete rozeznít svůj zvon. Tak podle toho zní celé vaše tělo ve všech vašich činnostech. Tak takovou máte sílu ve vašem těle. Proto i vrcholoví sportovci nyní hodně trénují tuto část svého těla, protože objevily tu skrytou sílu v jejich těle.

Přijďte se naučit dát svému tělu sílu ze svého impulzního centra, ze svého pánevního dna. Poznat tu lehkost bytí, když pozvete své pánevní dno do všech činností. Objevit tu snadnou sílu v těle, kterou vám dodá pánevní dno, na kterou jsme trochu pozapomněli. Že by proto, že není vidět?

Všude se mluví o tom jak mít vytvarované, bříško, zadeček, stehna… všechno viditelné svaly, vytrénování na efekt a krásu, ale málo kde se už zmiňují, že aby toto mohlo být, potřebuje se nejprve zprovoznit pánevní dno.

Také často slyšíte hluboký stabilizační systém, hluboké svaly, zapojit hluboké svaly, využívat hluboké svaly a které to jsou? Bránice, pánevní dno, hluboké břišní svaly, hluboké zádové svaly. Bezva, akorát že to stejně potom sklouzne k tomu břichu a pracuje se na břiše, aby bylo pěkně pevné.

Jenže pevné břicho nemůže být bez pánevního dna. Myslíte, že se přidá automaticky? Hmmmm, bohužel ne, zhruba někde ve věku 10 let nám naše pánevní dno usnulo. Minimálně ztratilo na své kvalitě a jede na úsporný provoz. Pánevní dno není sval jako každý jiný, má jinou provozní schopnost, jiný způsob zapojení než břišní svaly.

Bolí vás, bedra, SI, máte problém s kyčlemi, koleny, vaše příčná, či podélná klenba nohy jsou spadlé, máte vbočený palec, kladívkové prsty na nohou, máte nohy do X, nebo do O, bolí vás krk, blokují se vám žebra, či „sekají se vám v různých částech záda“. Pravděpodobně vaše pánevní dno není v takové kondici a není vaším funkčním impulzním centrem.

Ať dělám, co dělám, tak vždy s pánevním dnem :-). Pojďte to se mnou dělat taky. 

Kdy a kde se to můžu naučit? Přehled kurzů: Pánevní dno v pohybu