úvod blog Proč cvičit se mnou?

Proč cvičit se mnou?

Protože vás vedu k sebepoznání, k poznání svého těla, k uvědomění si, jak to mám teď. Naučím vás, jak to udělat jinak nově, nebo dáme zadání tělu, aby si našlo svaly, kterými to zařídí samo. Probouzíme jeho kreativitu a tím jeho samonapravovací, sebeuzdravovací cesty. Tělo miluje pohyb, především pestrý pohyb. Proto je každá hodina jiná, díky tomu je stále mysl zaměstnávaná a podporovaná k tomu, aby vymýšlela nové cesty. Neboť jinak se nudí, stagnuje a tím i naše tělo. 

V mých kurzech nejde jen o cvičení nebo pohyb, ale o poznání sebe a pak o vědomou, tvořivou, funkční změnu v těle.

Každé tělo je jedinečné, přesto všichni máme hluboký stabilizační systém (HSS) a ten nám všem pracuje stejně. Takže vycházím z toho, že vás naučím, jak svůj HSS synchronizovat s dalšími pohyby. Hlavně také ve svých každodennostech, ať už je to v zaměstnání nebo v jakémkoli sportu.

Zpravidla všechny obtíže v našem těle vznikají nějakým přetížením, nerovnoměrným používám. Tím dojde k nadměrnému opotřebování ať už je to sesedávání nebo posunutí obratlů, vysychání kloubních chrupavek, různé odlišné křivky páteře než by bylo fyziologické. Mimo jiné i toto je jeden z důvodů artrózy a různých zánětů šlach.

A o to mi jde. Naučit vás se o své tělo postarat, vnímat, poladit když se dostane do nerovnováhy, porozumět mu a vyjít mu vstříc.

  • V každé lekci se učíme své tělo vnímat a vrátit mu zpět jeho pružnost, stabilitu, sílu a tím jeho plnou funkci. Miluju, když těla ožívají, obnovuje se znovu jejich pohyblivost, nebo když bolesti odchází a tím se vrací do těla pohoda, klid, vitalita a radost.

Přesto jsem jen průvodkyní, vše je na vás a ve vás. Jen vám pomohu se poznat a navést k novým cestám. A v tom je ta krása. V lekcích s vámi komunikuju, vybízím vás k tomu, abyste říkali co kde cítíte, kam až vnímáte, že se vám pohyb řetězí. Díky tomu se poznáváte a nacházíte si i své bloky, protože v těch místech zpravidla dochází k horší průchodnosti ať už krve, lymfy, energie, živin.

Společně tato místa pohybem zprůchodňujeme, zprůtočňujeme a propojujeme s celým tělem. Protože takové tělo je potom funkční. Pracuje efektivně, svaly, klouby, chrupavky jsou nasycené, šťavnaté a šťastné. A pak si můžete s radostí říct: "Mám se skvěle ve svém těle". 

Říkáte si, že každý umí sedět, chodit, stát. To ano, ale proč nás při našem způsobu života občas, nebo pravidelně něco bolí?

Proč nás bolí hlava, krční páteř, mezi lopatkami, spodní část zad, chodila, kolena, ramena, zápěstí, brní prsty? Tělo bolí většinou, když je přetížené. No a vždyť máme tak jednoduché řešení: Vezmu si všezařídící růžovou tabletku na bolest a mám vystaráno. Bolest zmizí a jsem v pohodě. Dál můžu makat, dřít, podávat 100%výkony, přeci nic mě nezastaví. Skvělé, vy už své řešení máte, vy mé služby nepotřebujete. Každý totiž máme svou cestu, já zvolila jinou.

Pro mě růžové tabletky jen utlumí signály těla. Má cesta je opak, vnímat a cítit své tělo, naučit se mu rozumět, být k němu ohleduplná, vycházet mu vstříc. Pochopit co mi bolestí naznačuje a mít ochotu udělat změnu. Neznamená to pro mě: bolí, lehnu si a tohle dělat nebudu. Ale hledám cesty, jak to dělat jinak, aby se to mému tělu líbilo. Tělo má rádo pohyb, ale všeho s mírou.

Cesta je ve spolupráci, v umění těla, že ne všechny svaly musí dělat všechno a pořád.

Když pracují ruce na počítači, tak krk a hlava jsou v klidu, nemusí být ve střehu a stresu. Prostě jen tam jsou a jsou v klidu. V mých lekcích jde i o tohle. Naučit své svaly spolupracovat, rozdělovat si práci. Získat umění svalů, kdy je to můj úkol a jdu do akce a kdy se mě to netýká.

Představte si, že Vaše tělo je firma. Vaše firma. Vy jste ředitelem. Ve firmě pracuje 400 zaměstnanců. Úkolem všech je aktivně pracovat, aby firma prosperovala. Jenže 250 zaměstnanců nic nedělá, jen práci předstírají. Zbylých 150 zaměstnanců dělá práci i za ty ostatní, jsou zodpovědní a chtějí firmu udržet v chodu. Jak dlouho to vydrží? Jak dlouho je to bude bavit? Postupně ti zodpovědní onemocní, zhroutí se, přestávají pracovat. A co firma? Jak ta se dlouho udrží v chodu? Jenže to ještě není konec.

Naše tělo má neskutečnou svalovou paměť.

Takže po rekonvalescenci, zpravidla vše běží nanovo, možná že z těch 250 lenivých zaměstnanců polovina pochopila, že je třeba vzít zodpovědnost do vlastních rukou a začali plnit svou funkci, ALE zde přichází ta záludnost, těch 150 aktivních zaměstnanců. Jsou tak zvyklý, že mají furt makat, že si nedovolí polevit a zase jedou jak fretky a makaj bez odpočinku. Mají to už v sobě zafixované.

ZVYK JE ŽELEZNÁ KOŠILE.

A tak je potřeba je na to upozornit. Laskavě jim připomínat, tohle není tvoje práce, tu už dělá kolega, ty se starej o tohle a tohle nech plavat. Potřebují se pro změnu naučit rozpoznat co je jejich rolí, a co už ne a tam se neangažovat. Taky vám to něco připomíná?

Tak takhle to zpravidla vypadá i ve vašem těle. Některé svaly jsou přetížené. Díky tomu máme různé bolesti. To je první signál, že není úplně všechno v pořádku. Je jen na Vás, řediteli, co uděláte se svou firmou.

Tělo je báječný stroj. Náš mozek všechno řídí. A pokud má dobře řídit, musí vydávat ty správné pokyny. Musí především vědět JAKÉ. Potřebuje dostávat dobré zprávy z periferie, z těla. A s tím vám právě pomáhám ve svých lekcích. Společně a vlastně každý sám za sebe se učíme cítit, vnímat, pozorovat a hledat, jak to zrovna v mém těle v současné chvíli je, abych poznala jaká spojení je potřeba rozpojit, nebo případně udělat nová spojení, nové návyky.

Mé dlouholeté praktické zkušenosti to potvrzují. Není naším cílem jen neustále cvičit, ale používat získané znalosti ve všech každodenních činnostech. Abyste nemuseli cvičit proto, že Vás něco bolí, ale jen proto, že Vás to baví. Díky tomu získáte víc času a energie pro sebe i své koníčky.

Mějte se skvěle ve svém těle s láskou a úsměvem.

Kurzy zde: Přehled všech kurzů

 

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.