úvod blog Vědecký objev století - NO

Vědecký objev století - NO

„NO - oxid dusnatý - nepatrná molekula, která dokáže v nás v našem těle velké věci a navíc naše tělo si ji umí tvořit samo. Jenže mi ji z těla vyhazujeme. Nobelova cena za medicínu byla udělena v roce 1998 Robertu F. Furchgottovi, Dr. Louisi. J. Ignarrovi a Feridu Muradovi za objev molekuly oxidu dusnatého. Znáte a umíte využívat sílu tohoto mocného pomocníka v našem těle?

Tvorbu NO můžeme podpořit určitými potravinami, nebo také dýcháním. Do stravy se pouštět nebudu, na to jsou jiní odborníci, ale dech patří do mých odborností a proto vám ukáži jak NO aktivovat dechem.

Aktivace dechem je nejpraktičtější, máme ho k dispozici 24h denně a je ZDARMA.

Nejprve se podívejme, v čem nám NO bude nápomocný:

  • Eliminuje veškeré kardiovaskulární onemocnění
  • Cukrovku
  • Rakovinu
  • Vředy
  • Močovou inkontinenci
  • Infekce
  • Alzheimerovu nemoc
  • Zánětlivá onemocnění
  • Roztroušenou sklerózu
  • Astma
  • Pro povzbuzení erekce mužů a libida žen

Myslím, že důvodů proč NO ve svém těle podporovat je dostatek. Taková drobnost v našem těle a co dokáže za zázraky. Škoda, že lékaři o této možnosti pacienty informují tak málo a přitom by jim to v ordinaci nezabralo ani moc času. Stačilo by ukázat i třeba jen 1 návod jak na to.

Jak už jsem říkala, zůstaneme u dechu. NO se tvoří v paranasálních dutinách. To znamená dýchat nosem nádech i výdech a stále. Protože pokud se budete nadechovat pusou, tak NO, který se v malém množství neustále tvoří v paranasálních dutinách do svého těla touto cestou vůbec nedostanete.

Nádech nosem je základ.

Za úplné mrhání tímto pokladem považuji, když nadechujete pusou a vydechujete nosem. To ten NO rovnou ze svého těla vypuzujete. Tomu říkám plýtvání.

Pamatujte si: Nos je k dýchání, pusa k jídlu a mluvení.

Pokud mluvíme, tak se 99 % lidí nadechuje během řeči pusou. Takže pokud mluvíte často, tak svůj nos pro nádech využíváte sporadicky.

Naše paranasální dutiny pro nádech postupně používáme méně a méně a tak se buď smršťují, nebo jsou naplněné hlenem a tím mizí i prostor pro tvorbu NO. Toto se děje už od dětství. I když mluvíte málo, tak si všimněte kolikrát za den použijete k nádechu pusu. Jen ze zvyku, nebo že máte pocit, že se potřebujete jakoby donadechnout, protože nosem toho bylo málo.   

Velikost paranasálních dutin v naší hlavě je okolo 40 cm3.

Pak je tu další fenomén a to je hormonální systém v našem těle. Pokud dýcháme ústy, aktivujeme v našem těle sympatikus – což je nervový systém, který má na starosti tvorbu stresových hormonů. Náš plazí mozek reaguje na dech pusou produkcí kortizolu a adrenalinu, domnívá se, že přichází nebezpečí, připravuje se na boj, nebo útěk. Kdežto dýchání nosem uvádí do chodu náš parasympatikus – což je tvorba relaxinových hormonů, uvádí nás do uklidnění, bezpečí, míru, pohody.

Takže pokud dýcháme často pusou, jsme v permanentním stresu.

V jakém stavu se daří uzdravování? Ve stresu, nebo pohodovém rozpoložení?

Jenže je tu ještě jedna drobnost, aby tělo mohlo NO využít, potřebujeme nadechovat i vydechovat nosem zlehka, jemně, něžně. Pokud budeme sice dýchat nosem, ale bude to vypadat, jako když vzduch šňupete, nebo budete funět jak sentinel, tak to bude taky na houby.   

Oxid dusnatý je zázračný přírodní lék na kardiovaskulární onemocnění, který si tělo dokáže samo vyrobit.

Jdeme do praxe - Program na 1 měsíc:

1. týden v sedě

najděte si klidné tiché místo, sedněte si s rovnými zády na kraj židle, neopírejte se o opěradlo židle, nohy na šíři kyčlí, uvědomte si svoje chodidla, jak jsou pěkně rozprostřená na zemi a raději si je představte, že jsou 3x tak větší než jsou, volná ramena, nechte OTEVŘENÉ oči. Zacpěte si uši a zaposlouchejte se do svého dechu, slyšíte svůj nádech nebo výdech? Zjemněte a zpomalte nadechování i vydechování, abyste neslyšeli, že dýcháte. Až to natrénujete jaké to je, nechte dlaně na stehnech. Také si můžete představit si, že máte před nosem pírko, nadechujete jemně, abyste ho nenasáli, protože by vás šimralo v nose, a při výdechu ho nechcete odfouknout, protože byste o něj přišli. Dívejte se na něco hezkého, co vám přijde krásné, třeba na květinu, nebo nějaký obrázek.

3x denně 5 minut - Dýchejte nosem, jemně, zlehka, něžně, láskyplně, neslyšitelně.

Někomu to půjde snadno, ale někdo bude pociťovat určitá omezení, která ho budou z toho zrazovat. Je běžné, že budete mít pocit, že toho vzduchu je nějak málo, že to v takové jemnosti nestačí, že se potřebujete víc a hlouběji nadechnout. Vydržte. Je to nové a tělo a hlavně hlava si potřebuje vytvořit nový zvyk. Mějte se sebou trpělivost a dejte si čas.

2. týden v sedě – viz výše

Už to umíte, nemusíte mít kolem sebe klid, naopak bude to výzva, když budete mít kolem sebe živo.

3x denně 10 minut - Dýchejte nosem, jemně, zlehka, něžně, láskyplně, neslyšitelně.

3. týden v sedě a ve stoje

1x denně v sedě 10 minut + 2x denně ve stoje 10 minut

4. týden v sedě, ve stoje a v chůzi

1x denně 10 minut v sedě, 1x denně 10 minut ve stoje, 1x denně 10 minut v chůzi.

Působení zázračné molekuly – oxidu dustnatého – můžeme ovlivnit my sami, tak s chutí do toho a půl je hotovo. Tímto se postupně naučíte efektivně využívat NO, který tělo tvoří samo.

Gratuluji, právě jste začali využívat svůj NO, které vaše tělo tvoří. Doufám, že z toho máte také dobrý pocit.

V pokračování vám ukáži, jakým způsobem si NO můžete až 15x navýšit: ZDE

S láskou a úsměvem Jolana

PS: Víte, že až 80 % toxických látek se z těla odvádí dechem a jen 20 % odchází potem, močí, stolicí?

Jemný dech můžete trénovat i při procházkách, nechte si poslat 5 rad a obohaťte své procházky o další umění: záda bez bolesti, aktivní pánevní dno, břišní stěnu v celku i aktivaci NO.

Vyzvedni si ZDARMA ucelenou řadu: 5 rad pro tvé procházky... dej CHŮZI šanci: ZDE 

Sdílej, šiř, pošli svým kamarádkám.... Ať i ony mohou využít své procházky pro zdraví svého těla. 

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Video: FUNKČNÍ DECH PRO POHYB | NO... ZDE